Σε μεγάλο πρωταγωνιστή του Οκτωβρίου αναδείχθηκε το γερμανικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη DAX να καταγράφει μηνιαία κέρδη 12%, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς. Όμως για σημαντική μερίδα αναλυτών, πίσω από το εντυπωσιακό ράλι του γερμανικού χρηματιστηρίου δεν αποκλείεται να κρύβεται μια ανησυχητική προειδοποίηση. Ποια είναι αυτή; Πως η bull market στη Φρανκφούρτη τείνει προς το τέλος της.

Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg, το ράλι του γερμανικού χρηματιστηρίου μπορεί να ήταν… πολύ καλό για να είναι αληθινό, καθώς, παρά το γεγονός πως οι προσδοκίες για επικείμενη νέα δράση της ΕΚΤ έδωσε ώθηση στις γερμανικές μετοχές, η άνοδος της αγοράς της Φρανκφούρτης δεν μοιάζει βιώσιμη.

Oι προειδοποιήσεις της Unicredit

«Υπάρχει όριο (στην άνοδο της γερμανικής χρηματιστηριακής αγοράς) και είναι κοντά», εκτιμά ο Christian Stocker, στρατηγικός αναλυτής της Unicredit Bank. «Η προοπτική ανόδου για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι περιορισμένη», προσθέτει, ενώ προειδοποιεί πως ήδη οι γερμανικές μετοχές είναι υπερπουλημένες. «Τη δίκαιη αξία των αγορών την περάσαμε πρόσφατα και ανήκει στο παρελθόν, αυτό είναι σίγουρο», σημειώνει, επίσης, ο αναλυτής.

Tην άνοδο 12% του γερμανικού δείκτη για τον Οκτώβριο τροφοδότησαν τα ισχυρά κέρδη που κατέγραψαν οι κλάδοι της κοινής ωφέλειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά τη σημαντική βουτιά που κατέγραψαν τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Η αισιοδοξία της JP Morgan

Κόντρα στις προειδοποιήσεις των αναλυτών της Unicredit κινείται η JP Morgan, με τον επικεφαλής αναλυτή της, Mislav Matejka, να συστήνει προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αγορές ευρωπαϊκών μετοχών, διευκρινίζοντας μάλιστα πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα υπεραποδώσουν οι αγορές σε Γερμανία και Ιταλία».

«Όσο θα βελτιώνονται τα εταιρικά κέρδη, τόσο θα ισχυροποιείται και η άνοδος στις αγορές», επισημαίνει, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Guillermo Hernandez Sampere, trader στη MPPM EK, για να προσθέσει πως στην τρέχουσα συγκυρία δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. «Πριν από μερικές εβδομάδες, οι διεθνείς αγορές δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, τόσο από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, όσο και από το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων της Volkswagen. Πλέον τώρα οι αγορές έχουν ήδη απορροφήσει τις ειδήσεις αυτές και οι επενδυτές ετοιμάζονται για την επόμενη ανοδική αντίδραση του DAX», σημειώνει.