Το Brexit τρομάζει το City

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Brexit τρομάζει το City

Με εφιάλτη ισοδυναμεί το Brexit στα μάτια των κορυφαίων επιχειρηματιών και χρηματιστών του City, οι οποίοι προειδοποιούν για τις «καταστροφικές» συνέπειες που θα έχει για τη βρετανική οικονομία μια πιθανή έξοδος από την Ε.Ε.

Ο επιχειρηματικός κόσμος του Λονδίνου τάσσεται -σχεδόν- σύσσωμος υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που ο πρωθυπουργός David Cameron απειλεί τις Βρυξέλλες με έξοδο αν δεν ικανοποιηθούν τα βρετανικά αιτήματα.

Η έξοδος θα φέρει οικονομικό χάος, οι επενδυτικές ευκαιρίες θα εξαφανιστούν και ο ρόλος του City ως κορυφαίο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο διεθνώς θα υποβαθμιστεί, προειδοποιούν οι κορυφαίοι βρετανοί traders.

Αντίθετες με ένα πιθανό Brexit είναι οι περισσότερες επιχειρήσεις στο ταμπλό του Citi, ιδίως οι μεγάλες. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο-Μάιο με τη συμμετοχή 1.259 μελών του Ινστιτούτου Διευθυντικών Στελεχών (IoD) της Βρετανίας, τα 2/3 των συμμετεχόντων συμφώνησε ότι τα θετικά από την παραμονή στην Ε.Ε. υπερισχύουν των αρνητικών. Συγκεκριμένα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 71% είπε «ναι» στο ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας.

Πλούσιοι ή όχι, πάντως, οι υπέρμαχοι της εξόδου «κολυμπούν» ενάντια στο ρεύμα που διαμορφώνουν τα κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου υπέρ της παραμονής, μεταξύ των οποίων οι Stuart Rose, πρώην πρόεδρος της Marks & Spencer Plc και Roger Carr, πρόεδρος της BAE Systems Plc.

Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετούνται, επίσης, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Citigroup Inc. και η γερμανική Deutsche Bank AG. Οι υπέρμαχοι της εξόδου, από την άλλη, προέρχονται συνήθως από μικρότερες εταιρείες μικρότερης διεθνούς εμβέλειας, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα που ακολουθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider