Η Κύπρος χωρίς προσανατολισμό στην ΕΕ

Κώστας Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κύπρος χωρίς προσανατολισμό στην ΕΕ

Τα χαμόγελα και οι θέρμες χειραψίες στις πρόσφατες φωτογραφίες πολιτικών της Κύπρου με τον M. Weber (επικεφαλής Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) αποκρύβουν μια πραγματικότητα εις βάρος της Κύπρου. Ο Weber δηλώνει ενάντια στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και πανηγύρισε ο ΔΗΣΥ στην Κύπρο, αλλά στην Ευρώπη στηρίζει τις ενταξιακές της Τουρκίας! Στην πραγματικότητα, οι τουρκικές ενταξιακές είναι νεκρές εδώ και δύο χρόνια αλλά επικοινωνιακές ανάγκες στην Κύπρο επιβάλλουν πανηγυρισμό που θα εμποδιστεί ένα… πτώμα, χωρίς λέξη για το σημαντικό ενώπιον μας. Η Τουρκία ζητά επιμόνως αναβάθμιση των εμπορικών της σχέσεων με ΕΕ μέσω της Τελωνειακής Ένωσης (εις βάρος των δεσμεύσεών της προς την Κύπρο), πράγμα για το οποίο ο Weber είναι υπέρμαχος υποστηριχτής. Για αυτό, ούτε λέξη.

Το πιο πάνω είναι σύμπτωμα της επικρατούσας πολιτικής συμπεριφοράς της Κύπρου στην ΕΕ. Η πολιτική να είμαστε βολικοί στους ξένους, παρουσιάζεται ως επιτυχία στο κομματικό ακροατήριο στην Κύπρο. Την ίδια ώρα τα σημαντικά εις βάρος της Κύπρου «θάβονται». Το πιο κάτω είναι άλλο ένα παράδειγμα της επικρατούσας πολιτικής που φανερώνει πόσο χάσαμε τον προσανατολισμό μας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια συντελείται μια εγκληματική καταστροφή στον Πενταδάκτυλο λόγω παράνομων λατομεύσεων που προωθεί το κατοχικό καθεστώς. Μετά από έρευνα με αρμόδιους στην ΕΕ και στην Κύπρο, το συμπέρασμα είναι απλό. Η οροσειρά έχει υποστεί ανυπολόγιστη ζημιά και ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού τοπίου και υλικό από τις λατομεύσεις πωλείται στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς να προηγηθούν περιβαλλοντικές μελέτες και χωρίς εφαρμογή ρητών απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ως αποτέλεσμα, προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των επιχειρήσεων στις ελεύθερες περιοχές που τηρούν τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες. Στην ίδια περίοδο περίπου δέκα χρόνων, η ΕΕ παραχώρησε πάνω από 230 εκατομμύρια ευρώ προς τις κατεχόμενες περιοχές για τον τομέα του περιβάλλοντος ευρύτερα.

Η ΕΕ παρέχει δυνατότητες παρέμβασης στην Ευρ. Επιτροπή και ιδιαίτερα στο επηρεαζόμενο κράτος, δηλαδή την Κυπριακή Κυβέρνηση. Καθώς λοιπόν το όργιο παραβιάσεων ευρωπαϊκών νομοθεσιών συντελείται ολοφάνερα για πολλά χρόνια, η επηρεαζόμενη περιοχή στον Πενταδάκτυλο δεν είναι καν στις υπό παρακολούθηση ζώνες ειδικής προστασίας της Ευρ. Επιτροπής η οποία λειτουργεί Γραφείο στα κατεχόμενα με εμπειρογνώμονες για να επιβλέπουν την σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων! Το εξοργιστικό είναι που ουδέποτε υπήρξε καταγγελία από την Κυπριακή Κυβέρνηση. Ως Ευρωβουλευτής έχω εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες παρέμβασης. Παραθέτω όμως τα γεγονότα δημόσια προσδοκώντας ότι οι πολίτες θα απαιτήσουν εξηγήσεις για αυτό το έγκλημα που συνεχίζεται εις βάρος των ελεύθερων περιοχών με την ανοχή της ίδιας της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Για το θέμα υπάρχουν παράμετροι που φανερώνουν ότι αλλότρια συμφέροντα επικρατούν με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει ως Κύπρος τον προσανατολισμό μας στην ΕΕ. Πριν λίγες μέρες το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) συμμετείχε -για άλλη μια φορά- με εκπρόσωπό του σε συζήτηση για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες, αλλά για το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού που τους αφορά, τηρούν… σιωπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider