Ο νεοσύστατος ΟΠΕΚΑ κάνει focus στον άνθρωπο

Στυλιανός Πλιάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο νεοσύστατος ΟΠΕΚΑ κάνει focus στον άνθρωπο

«Αλληλεγγύη στην πράξη». Αυτό είναι το σύνθημα του νεοσύστατου ΟΠΕΚΑ και ο μοναδικός σκοπός μας. Το όραμά μας είναι ένα κράτος κοινωνικής φροντίδας και ουσιαστικής αλληλεγγύης, με ενιαίους κανόνες και ισότιμη πρόσβαση.

Ο νέος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτικών που αναπτύσσονται και θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά επιδιώκεται στην Ελλάδα η εγκαθίδρυση ενός ενιαίου, σύγχρονου και συνεκτικού διοικητικού συστήματος ανίχνευσης και αντιμετώπισης των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού. Στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος. Η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η στήριξη με τα κατάλληλα εργαλεία όλων και κυρίως των ευάλωτων ομάδων την στιγμή ακριβώς που το έχουν ανάγκη. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Α. είναι εδώ για να σταθεί δίπλα στην οικογένεια, στον ανάπηρο, στον υπερήλικα, στον άπορο, στο παιδί.

Ο νέος Οργανισμός δεν γεννιέται από το μηδέν. Για την επίτευξη του πολυεπίπεδου και ιδιαίτερα σημαντικού έργου του, αξιοποιείται το προσωπικό, η πείρα και οι διοικητικές δομές του ΟΓΑ. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Α, ως καθολικός διάδοχος του ΟΓΑ, ασκεί τις μη ασφαλιστικές αρμοδιότητες του ΟΓΑ, στους λειτουργικούς τομείς των οικογενειακών επιδομάτων, των ανασφάλιστων υπερηλίκων και της Αγροτικής Εστίας, στις οποίες προστίθενται αρμοδιότητες που αφορούν στην απονομή προνοιακών επιδομάτων, οικονομικών ενισχύσεων και κοινωνικών υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, άτομα και νοικοκυριά με ανεπαρκείς εισοδηματικούς και περιουσιακούς πόρους.

Ήδη ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα για τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα. Στην πιλοτική διαδικασία εντάσσονται όλες οι αιτήσεις που υποβάλλονται για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αττικής. Όσοι αιτούνται παράτασης παροχών λόγω λήξης της γνωμάτευσης των ΚΕΠΑ, όσοι έχουν εξεταστεί από υγειονομική επιτροπή αλλά και όσοι διαμένουν εκτός Αττικής ακολουθούν την παλαιά διαδικασία και θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων. Αιτήσεις παραλαμβάνουν 50 Κέντρα Κοινότητας των Δήμων της Αττικής (στην ιστοσελίδα μας www.opeka.gr θα βρείτε τον σχετικό πίνακα) και η κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ στην οδό Πατησίων 30. Τα επιδόματα αναπηρίας δεν κόβονται. Τα άτομα με αναπηρία θα λαμβάνουν πλέον από μια αρχή τα επιδόματά τους σε σταθερή ημερομηνία, με διαφάνεια και αδιάβλητες διαδικασίες.

Στα τέλη Μαρτίου και πριν το Πάσχα πληρώνουμε την πρώτη δόση του νέου Επιδόματος Παιδιού, με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης που υποβλήθηκε το 2017 και τα περσινά Α21. Μετά το Πάσχα θα υποβληθεί το νέο Α21, σε καινούρια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύσσεται από την ΗΔΙΚΑ στο πρότυπο της πλατφόρμας που διένειμε το Κοινωνικό Μέρισμα του 2017. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί φέτος. Το Επίδομα Παιδιού θα πληρώνεται πλέον σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης. Ο προυπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων αυξήθηκε φέτος κατά 40%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις έως και 110% για την συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων οικογενειών και ειδικότερα για το 92%.

Η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας κρίνεται επιβεβλημένη για την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων. Το νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης είναι όλο ψηφιακό για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική προστασία, τις πελατειακές σχέσεις.

Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων ομάδων, δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη. Δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider