Ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»

Νίκος Καραθανασόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 3 χρόνων της κυβερνητικής διαχείρισης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό ζητώντας του να μετατρέψει τη σημαντική πείρα κι αυτής της περιόδου σε δύναμη αγώνα και διεκδίκησης της ζωής που του αξίζει, που καμία σχέση δεν έχει μ’ αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ βάφτιζε και βαφτίζει ψευδεπίγραφα ως ελπίδα και νέα ημέρα.

Αυτά τα 3 χρόνια, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχασαν κι άλλα δικαιώματα, έβαλαν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και νοιώθουν να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Τα 3 χρόνια η κυβέρνηση απογοήτευσε εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, αφού η «ελπίδα που θα ερχόταν» βρέθηκε κάπου παραπεταμένη, ανάμεσα στα 2 νέα μνημόνια που ψήφισε. Το ΚΚΕ και με τη στάση του απέναντι στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, το 2012, για συνεργασία, αλλά και με τη σταθερή του θέση, το επόμενο διάστημα, ανέδειξε στο λαό, το ρόλο που θα έπαιζε ως κυβέρνηση, ως νέος στυλοβάτης του αστικού πολιτικού συστήματος και της αντιλαϊκής καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε τελικά πολύ καλός συνεχιστής των προηγούμενων «μνημονιακών» κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού όχι μόνο δεν κατήργησε κανένα από τους προηγούμενους εφαρμοστικούς νόμους, μα πήρε και νέα αντιλαϊκά – αντεργατικά μέτρα. Και ενώ στο λαό εξασφάλισε μίζερη ζωή, στους εργοδότες έδωσε νέα κέρδη, με τις φοροαπαλλαγές, τις χαριστικές ρυθμίσεις, τη μείωση της φορολογίας, τους αναπτυξιακούς νόμους και τους προϋπολογισμούς που ψηφίζει. Η πορεία που ακολούθησε η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι ο δρόμος που αναγκαστικά οδηγείται κάθε κυβέρνηση, η οποία υπηρετεί το σύστημα της εκμετάλλευσης, τους αδυσώπητους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, το σάπιο αστικό κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που έχει αποκαλυφθεί σε λαϊκό κόσμο, σε αριστερούς, αγωνιστές που τον στήριξαν, προσπαθεί να οικοδομήσει το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης», λέγοντας ότι μετά τον Αύγουστο, την «έξοδο στις αγορές» και την «ανάκαμψη της οικονομίας», θα ανοίξουν περιθώρια για φιλολαϊκά μέτρα. Η πραγματικότητα όμως, το διαψεύδει, αφού ανάκαμψη υπήρχε και το 2017, ενώ έχουν ήδη προνομοθετηθεί νέα μέτρα και έχει συμφωνηθεί ένα νέο συμπληρωματικό μνημόνιο, με ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Πραγματική ανάπτυξη ο λαός θα γνωρίσει, αν αναζητήσει λύσεις έξω από τις συμπληγάδες του καπιταλιστικού «μονόδρομου», της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους, μόνο αν μπει στο δρόμο της σύγκρουσης. Εξάλλου και η ιστορία του τόπου μας είναι γεμάτη από αγώνες και θυσίες σε αυτό το δρόμο, που έφεραν νίκες και κατακτήσεις, οι οποίες σήμερα ξηλώνονται.

Η χρεοκοπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγήσει σε ανώδυνα για το σύστημα συμπεράσματα, τσουβαλιάζοντας το ΚΚΕ, με τα υπόλοιπα κόμματα, ούτε να οδηγήσει σε δοκιμασμένες λύσεις του παρελθόντος. Οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις που θέλουν να αντιδράσουν και δεν πέφτουν στην παγίδα της κυβέρνησης για τη δήθεν «μεταμνημονιακή εποχή που έρχεται», χρειάζεται να συμβάλλουν στην ανασύνταξη του κινήματος, να ενωθούν σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και οι αγρότες, βρίσκοντας κοινό βηματισμό και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Το ΚΚΕ καλεί σε συμπόρευση κάθε άνθρωπο, που δε συμβιβάζεται με τη μίζερη πραγματικότητα, με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Σήμερα αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού, της πραγματικά ρεαλιστικής ελπίδας της εργατικής τάξης και του λαού, για να γίνει αφέντης στον τόπο του, να παράγει με βάση την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής και επιστημονικό σχεδιασμό, με αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για να καρπώνεται ο ίδιος τον πλούτο που παράγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider