Σταθάκης στο insider.gr: Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο

Γιώργος Σταθάκης
Μοιράσου το
Σταθάκης στο insider.gr: Οι ενεργειακοί συνεταιρισμοί διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο

Ο τομέας της ενέργειας διέρχεται φάση μετασχηματισμούσε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα της ανάδειξης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής ως κορυφαίο ζήτημα, το οποίο καθιστά αναγκαία την μετάβασης του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας. Οδηγούμαστε κατά συνέπεια, στη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας να διεκδικούν πλέον πρωταρχικό ρόλο στη διαδικασία. Η τεχνολογική αλλαγή που συντελέστηκε τις τελευταίες δεκαετίες κατέστησε δυνατή και βιώσιμη σε οικονομικούς όρους τηναποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας, γεγονός που αλλάζει ριζικά το τοπίο. Αφενός οι οικονομίες κλίμακας στον τομέα των ΑΠΕ μείωσε σημαντικά το κόστος παραγωγής ενέργειας και αφετέρου η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων πολλαπλασίασε τις δυνατότητες αξιοποίησης καινοτόμων τεχνολογιών.

Παραδοσιακά η παραγωγή ενέργειας αποτελεί ένα πεδίο εντάσεως κεφαλαίου, το οποίο παράλληλα, προϋποθέτει την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομών, γεγονός που δυσχεραίνει την επιβίωση «μικρών παικτών» στον κλάδο. Οι νέες αυτές δυνατότητες κατάφεραν να άρουν αυτούς τους περιορισμούς και να δημιουργήσουν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την ενεργό εμπλοκή «μικρών παικτών», που ήταν παραδοσιακά αποκλεισμένοι, όπως οι πολίτες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η τοπική αυτοδιοίκηση στην παραγωγή ενέργειας.

Το νομοσχέδιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ε.Κοιν.) που μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή, αποτελεί μία πρωτοβουλία-τομή της κυβέρνησης, στην κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της ενεργειακής μετάβασης. Οι Ενεργειακές Κοινότητες παρέχουν ένα ισχυρό θεμέλιο και ένα εργαλείο, στο κοινωνικό υποκείμενο, στους ενεργούς πολίτες ώστε να ενισχύσουμε την συμμετοχή τους στον τόσο κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Η συμμετοχή επιπλέον, του κοινωνικού υποκειμένου σε εγχειρήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της κοινωνικής αποδοχής των εγχειρημάτων και δικλείδα νομιμοποίησης αυτών.

Εισάγουμε συνεπώς την έννοια της ενεργειακής δημοκρατίας και του ενεργειακά ενεργού πολίτη που αποκτά διττό πλέον ρόλο ως καταναλωτής αλλά και ως παραγωγός ενέργειας. Ο θεσμός ακόμη, των Ε.Κοιν., έχει ως κεντρικό άξονα τη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ διαφόρων φορέωνκαι συνεπώς τη δημιουργία ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων.

Η ανάδειξη του τοπικού στοιχείου είναι κεντρικός στο παρόν νομοσχέδιο. Επιδίωξή μας είναι η παραγωγή προστιθέμενης αξίας από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες. Η διαδικασία λήψης αποφάσεων ακόμη, σε τοπικό επίπεδο επιτυγχάνει να συμπεριλάβει τις απόψεις, τη «φωνή» των τοπικών εμπλεκόμενων φορέων και ταυτόχρονα είναι ο μοναδικός τρόπος να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες στον οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Το αντικείμενο δραστηριότητας των Ε.Κοιν. είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα. Οι Ε.Κοιν. ειδικότερα, δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής, αποθήκευσης, ιδιοκατανάλωσης, διανομής και προμήθειας ενέργειας, καθώς και στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Δίνεται ακόμη, η δυνατότητα ένταξης των Ε.Κοιν. στον ενεργειακό συμψηφισμό και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, με στόχο την ενίσχυση της ιδιοκατανάλωσης και της αποκεντρωμένης παραγωγής.

Ο χαρακτήρας των Ε.Κοιν. είναι κατά βάση μη κερδοσκοπικός με την έννοια της μη διάθεσης των πλεονασμάτων χρήσης και συνεπώς, δεν στοχεύει στην κερδοφορία. Μπορεί να αποκτήσει κερδοσκοπικό χαρακτήρα μόνο εάν πληρούνται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπου θα επιτρέπεται κομμάτι των κερδών να επιμερίζεται στους συνεταιριστές, αναλογικά με το ποσοστό συνεισφοράς τους μετά την παρακράτηση του τακτικού αποθεματικού.

Επεξεργαζόμαστε επιπλέον, μία μέθοδο παροχής τεχνικής βοήθειας για τις νεοσύστατες Ε.Κοιν., μέσω της δημιουργίας ενός helpdesk που θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό, με σκοπό την υποστήριξη ωρίμανσης έργων τοπικού χαρακτήρα αλλά και την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης, όπου το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορεί να είναι ο φορέας δημιουργίας αυτής της πλατφόρμας.

Ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον οι Ενεργειακές Κοινότητες θα καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στον ενεργειακό τομέα, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όχι από κάποια ιδεοληψία, όχι με τον ίδιο στρεβλό τρόπο που έγινε στο παρελθόν, αλλά χτίζοντας μια νέα κουλτούρα σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με διαφάνεια και λογοδοσία. Γιατί τελικά ο μόνος δρόμος για την πραγματικά δίκαιη ανάπτυξη είναι η εμπλοκή όλων των παραγωγικών φορέων χωρίς αποκλεισμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:32

Lamda: Εξετάζει νέο retail bond 200 εκατ. - Ο μίτος της Αριάδνης - Πλαστικά Θράκης: Το τερμάτισαν...

07:31

Το νέο ρολόι Omega x Swatch του Ed Sheeran είναι ίσως το καλύτερο στη συλλογή του

07:20

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η πιο συχνή χρόνια νόσος - Ασυμπτωματική, αλλά επικίνδυνη

00:45

Μητσοτάκης: Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί - Θέλουμε τα F-35 στο οπλοστάσιό μας

00:27

Μπάιντεν: Είχαμε καλές συζητήσεις με τον κ. Μητσοτάκη - Η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της

23:57

ΗΠΑ: Εκκενώνονται κοινότητες λόγω της μεγαλύτερης δασικής πυρκαγιάς στην ιστορία του Νέου Μεξικού

23:44

La Repubblica: Στα νότια της Σικελίας ρωσικό πλοίο με πάνω από 100 «κατασκόπους»

23:36

Ουκρανία: Είκοσι νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ

23:28

Γερμανία: Ο Σολτς αποκλείει νομιμοποίηση των εδαφών που κατακτά με τα όπλα η Ρωσία

23:17

ΝΑΤΟ: Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Τσαβούσογλου για την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας

23:09

Wall Street: Επιμένει το αρνητικό κλίμα - Κράτησε τις 4.000 μονάδες ο S&P

23:00

Αλγερία: 11 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους μετά από βύθιση σκάφους

22:50

Βρετανία: Εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα της σπάνιας ευλογιάς των πιθήκων

22:35

Μαριούπολη: Εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί αποχώρησαν από το Αζοφστάλ - Θα κρατηθούν ως αιχμάλωτοι

22:29

Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: «Σας ευχαριστώ για τον ηθικό και ηγετικό ρόλο της Ελλάδας»

22:23

Ουκρανία: «Εκτελούμε τις οδηγίες της ανώτατης διοίκησης» αναφέρει ο διοικητής του τάγματος Αζόφ

22:20

Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε η μελέτη ανάπλασης της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας

22:10

Carlyle Group: Προχωρά στην εξαγορά της ManTech έναντι 3,9 δισ. δολαρίων

21:58

Σύγκρουση τρένων στη Βαρκελώνη - Ένας νεκρός και 85 τραυματίες

21:50

Με απόφαση Μπάιντεν, ο στρατός των ΗΠΑ επιστρέφει στη Σομαλία

21:46

Πετρέλαιο: Άνοδος 3,5% με «καύσιμα» από Κίνα και ευρωπαϊκό εμπάργκο

21:36

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης

21:32

Ρωσία: Χαλαρώνουν τα capital controls - Στα 50.000 δολάρια το όριο μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό

21:29

Η Κομισιόν ενέκρινε 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα προς επενδύσεις για βιώσιμη ανάκαμψη

21:11

Παραδοχή Μπορέλ: Δεν υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

21:07

Δεύτερη παγκοσμίως η Ελλάδα σε Γαλάζιες Σημαίες

20:56

Βρετανία: «Δύσκολες» συνομιλίες του πρωθυπουργού Τζόνσον με τα κόμματα της Β. Ιρλανδίας

20:49

Θετική αντίδραση για τον χρυσό, μετά από τα πολύμηνα χαμηλά

20:45

Υπέρ της γρήγορης ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τάσσεται ο Καναδάς

20:36

BBC: «Κίνδυνος» για την πώληση της Τσέλσι στην κοινοπραξία Μπόλι έναντι 5 δισ. ευρώ