Τι να κάνετε για να μη χάσετε τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Φιλοθέη Μακριδάκη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι να κάνετε για να μη χάσετε τη ρύθμιση των 100 δόσεων

Από 1/1/2018 η ρύθμιση του ν. 4321/2015 δηλαδή η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνεται εφόσον ο οφειλέτης δεν εξοφλεί τις νέες οφειλές του εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους. Δηλαδή η ρύθμιση θα χάνεται από την 1η μέρα που μια νέα οφειλή προς το Δημόσιο θα γίνεται ληξιπρόθεσμη. Με λίγα λόγια αν ο οφειλέτης καθυστερήσει έστω και μία μέρα την πληρωμή ενός νέου χρέους προς το Δημόσιο, θα χάνει αυτόματα τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η μία και μοναδική περίπτωση που υπάρχει προκειμένου να μη χαθεί η ρύθμιση είναι ο οφειλέτης να υπαγάγει τη νέα οφειλή του προς το Δημόσιο στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων πριν η νέα αυτή οφειλή γίνει έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμη. Η αίτηση της υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να υποβληθεί πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής έστω και μίας μόνο δόσης της νέας οφειλής του.

Κατά συνέπεια από 1/1/2018 πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή στις ημερομηνίες εξόφλησης των δόσεων των ρυθμίσεών μας και των οφειλών μας γενικότερα. Προσοχή λοιπόν οι νέες οφειλές προς το Δημόσιο από 1/1/2018 θα πρέπει να εξοφλούντα ή να ρυθμίζοντα εμπρόθεσμα και μόνο, δηλαδή πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες, προκειμένου να μην χάσουμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Έτσι για παράδειγμα, έστω ένας φορολογούμενος ο οποίος έχει σε ισχύ σήμερα τη ρύθμιση των 100 δόσεων, σε λίγες ημέρες, τέλος Ιανουαρίου έχουμε την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017. Εάν ο φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό της τελευταίας αυτής δόσης έως και τις 31/1/2018 και το ρυθμίσει με πάγια ρύθμιση για παράδειγμα στις 27/1/2018 τότε δεν πρόκειται να χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν σε αντίθετη περίπτωση δεν έχει τακτοποιήσει την οφειλή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ έως και τις 31/1/2018, πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό ή ρυθμίζοντάς το, τότε στις 1/2/2018 η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χαθεί .

Ομοίως ισχύει και για κάθε οφειλή του φορολογούμενου και όχι βεβαίως μόνο για τη δόση του ΕΝΦΙΑ. Έτσι έστω ένα άλλο παράδειγμα όπου ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα πρέπει τέλος Ιανουαρίου να πληρώσει το ΦΠΑ της επιχείρησής του. Ισχύουν ακριβώς και εδώ τα ίδια πράγματα. Δηλαδή αν το ΦΠΑ της επιχείρησης εξοφληθεί αντί για 31/1/2018 στις 1/2/2018 η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χαθεί. Θα πρέπει λοιπόν ο φορολογούμενος να προσέξει και να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του αυτή πριν τις 31/1/2018 ώστε να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων που σίγουρα με πολύ κόπο θα έχει καταφέρει να τη διαφυλάξει έως σήμερα.

Για αυτό λοιπόν συνεχή και σταθερή επικοινωνία με τον λογιστή φοροτέχνη που συνεργάζεστε, με πολύ προσοχή και με το ημερολόγιο στο χέρι, μελετάτε τις οφειλές σας και τις ημερομηνίες και προσπαθήστε να μην ξεχαστείτε και να μη σας ξεφύγει κάτι, διότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Από 1/1/2018 κάθε νέα οφειλή που γίνεται ληξιπρόθεσμη και δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί εγκαίρως θα είναι αιτία απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Κατά συνέπεια, καλή υπομονή, καλή δύναμη και καλή μελέτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider