Ειδήσεις
08-12-2017 | 00:00

Το λάθος των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό

Το λάθος των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό

Σε μία μακροχρόνια διμερή διένεξη που αναζητεί λύση όχι μόνο στην γεωπολιτική αλλά και στην καθημερινότητα των ατόμων, καίριος είναι ο ρόλος των μεσολαβητών οι οποίοι καλούνται να αμβλύνουν τις αντιθέσεις και να επιλύσουν τη διένεξη το συντομότερο δυνατό. Σε αυτή την διαδικασία ο ρόλος του μεσολαβητή δεν είναι τυχαίος αλλά προϋποθέτει κυρίως αξιοπιστία η οποία σφυρηλατείται με την δίκαιη-ισομερή μεταχείριση των εμπλεκομένων μερών της διένεξης. Η αξιοπιστία στην πολιτική, παρότι σε διαρκή υποχώρηση τις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει, έστω και στο ελάχιστο, το κύριο στοιχείο διαμεσολαβητικής ιδιότητας με δευτερεύουσα την ήπια ή κανονική ισχύ ενός κράτους. Με άλλα λόγια όσο ισχυρό κι αν είναι κράτος, η μεσολαβητική του ικανότητα ακυρώνεται στην πράξη από την αναξιοπιστία του ως αποτέλεσμα της άδικης-ανισομερούς μεταχείρισης ενός από τα σε διένεξη μέρη. Σε αυτή την παρακμιακή κατάσταση περιέπεσαν την Τετάρτη οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στο Παλαιστινιακό με την μονομερή επίσημη αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του καθεστώτος του Ισραήλ.

Είναι κοινό μυστικό ότι, όταν μεταπολεμικά οι ΗΠΑ… έλαβαν το χρίσμα του διεθνούς τοποτηρητή στην Μ. Ανατολή, τήρησαν και τηρούν μονοδιάστατη και ανισομερή πολιτική στο Παλαιστινιακό και την Μ. Ανατολή με κύριο γνώμονα τα συμφέροντα του Ισραήλ σε σχέση με τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο, ως αποτέλεσμα της, προφανώς, καταλυτικής επιρροής του εβραϊκού λόμπυ στο πολιτικό προσκήνιο, πλέον, των ΗΠΑ. Παρ’ όλ’ αυτά οι προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις τήρησαν υποτυπωδώς τα προσχήματα διπλωματίας στο Παλαιστινιακό, με την ανάληψη ενίοτε συνομιλιών οι οποίες πάντοτε εξυπηρετούσαν την παρελκυστική πολιτική του Τελ Αβίβ για την εξοικονόμηση χρόνου στο θέμα της υλοποίησης των παράνομων επεκτατικών εποικισμών του Τελ Αβίβ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και την σταδιακή και σιωπηρή εκδίωξη των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους.

Βασική παράμετρος των διατηρηθέντων προσχημάτων των ΗΠΑ στο Παλαιστινιακό ήταν η ουδετερότητά τους για το καθεστώς των Ιεροσολύμων. Η προχθεσινή μονομερής απόφαση της Ουάσινγκτον είναι παράνομη, διότι δεν συμφωνεί με την επίσημη απόφαση του ΟΗΕ το 1980, η οποία κατακεραύνωνε την επίσης παράνομη και μονομερή απόφαση του Τελ Αβίβ να θεωρεί τα Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του καθεστώτος του Ισραήλ.

Η κύρια συνέπεια της χθεσινής απόφαση των ΗΠΑ για τις ίδιες είναι το τέλος της αξιοπιστίας τους ως διαμεσολαβητή στο Παλαιστινιακό αλλά και το καίριο πλήγμα που δέχθηκε το κύρος των ΗΠΑ διεθνώς, όπως δείχνουν οι δηλώσεις και η στάση των λοιπών κρατών σε Δύση και Ανατολή, για το θέμα των Ιεροσολύμων. Η προχθεσινή απόφαση Τραμπ δεν βλάπτει μόνο τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, μουσουλμάνων και χριστιανών, και την διεθνή νομιμότητα, αλλά στέλνει το λάθος μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι ασταθής, ανυπόληπτη και έρμαιο της εσωτερικής πολιτικής δημαγωγίας τους, όπως τουλάχιστον δείχνει η εξαργύρωση προεκλογικών γραμματίων ενός εκλεγμένου προέδρου. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.