Κινδυνεύει η Μόρια να γίνει ένα μικρό Νταχάου

Σπύρος Γαληνός
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κινδυνεύει η Μόρια να γίνει ένα μικρό Νταχάου

Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις με βασικό μας αίτημα τη διευθέτηση του προβλήματος που γιγαντώνεται στο νησί για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, του φιλοξενούμενούς μας όπως συνηθίζω να τους αποκαλώ εγώ.

Η φωνή της Λέσβου πρέπει να ακουστεί δυνατά και να φθάσει μέχρι τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Να αλλάξει η πολιτική που υποβάλλει το νησί στο μαρτύριο της σταγόνας. Να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν οι περισσότεροι σε άθλιες συνθήκες. Η Λέσβος δεν είναι ανοικτή φυλακή, ούτε θα επιτραπεί σε κάποιους να την βλέπουν ως τέτοια.

Από τη στιγμή που άρχισε η ισχύς της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις τίποτα δε λειτουργεί με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και το αποτέλεσμα είναι ένα στοιβάζονται αυτοί οι άνθρωποι σε χώρους όπου μπορούν να φιλοξενηθούν πολλοί λιγότεροι.

Αυτό είναι ευθύνη του αρμόδιου υπουργού. Αρχικά μετανάστες και πρόσφυγες καταγράφονταν και έφευγαν από το νησί, μετά τη συμφωνία άρχισαν να συσσωρεύονται.

Δεν θέλουμε να καταλήξουμε οι… δεσμοφύλακες που θα τους φυλάμε ενώ υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε ήδη κλειστούς χώρους στην ηπειρωτική χώρα ως έκτακτη ανάγκη. Δεν είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας.

Κανένας δε δικαιούται, ούτε ο κ. Μουζάλας, ούτε ο κ. Μπαλάφας να λένε ότι δεν γνωρίζουν την έκταση του προβλήματος.

Σε όλο το νησί σήμερα πρέπει να βρίσκονται πάνω από 9.000 «φιλοξενούμενοι» ενώ μόνο στη Μόρια όπου η χωρητικότητα είναι μόλις 2.000-2.500 μένουν περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Κινδυνεύει η Μόρια να γίνει ένα μικρό Νταχάου.

Από όλη αυτήν την κατάσταση δύο τεράστια προβλήματα προκύπτουν:

  • Η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε λεπτή ισορροπία
  • Οι συνθήκες φιλοξενίας είναι απαράδεκτες και με αρνητικές επιπτώσεις για τις ζωές των προσφύγων-μετανταστών.

Είναι τραγικό η εικόνα της Ελλάδας να έχει ενισχυθεί από τη στάση των κατοίκων της Λέσβου απέναντι στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και από τον τρόπο που αγκάλιασαν όλους αυτούς τους ανθρώπους και εξαιτίας της αντιμετώπισης του αρμόδιου υπουργείου να κινδυνεύουν οι ντόπιοι να χαρακτηριστούν ρατσιστές. Γι’ αυτό και η επόμενη μεγάλη κινητοποίησή μας θα υλοποιηθεί μέσα στο πρώτο 5νθήμερο στην Αθήνα!!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider