Τεχνητή νοημοσύνη: Προ των πυλών οντότητες με δείκτη ευφυίας 5.000

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τεχνητή νοημοσύνη: Προ των πυλών οντότητες με δείκτη ευφυίας 5.000
Νομοτελειακά η ΑΙ θα μας ξεπεράσει πολύ στο IQ και όταν θα κάνει αναβαθμίσεις η ίδια στον εαυτό της δε θα μπορούμε να προβλέψουμε τι θα κάνει.

H Τεχνητή Νοημοσύνη μεταμορφώνει την καθημερινότητά μας. Από την επεξεργασία φωτογραφιών και την σύνταξη κειμένων μέχρι και τις εθνικές οικονομίες, την αμυντική στρατηγική και τις διεθνείς ισορροπίες. «Παραδοσιακά γεωπολιτική έκαναν τα κράτη, αλλά πλέον μιλάμε για τη δυνατότητα μονάδων να ασκούν γεωπολιτική, καθώς διοικούν “ψηφιακά έθνη” με δισεκατομμύρια χρήστες και οι αποφάσεις τους επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, ακόμα και ηγέτες κρατών», επισημαίνει ο Σύμβουλος Ψηφιακής Πολιτικής και Εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, Βασίλης Κουτσούμπας,

Ο κ. Κουτσούμπας, από το βήμα του πρόσφατου 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου RGC, στην Πάτρα, μίλησε για την «μοναδική ευκαιρία που έχουμε στην Ελλάδα να φέρουμε κοντά μεγάλες αμυντικές εταιρείες, που έχουν υποδομές και εφοδιαστική αλυσίδα, με εταιρείες νέας τεχνολογίας, που μπορούν να παράξουν μαζικά στη χώρα μας στον τομέα της άμυνας». Επιπρόσθετα τόνισε ότι η χώρα αξιοποιεί ήδη τις νέες τεχνολογίες σε τομείς όπως η δασική προστασία, κάτι που θα επεκταθεί περισσότερο το 2025.

«Οι κυβερνήσεις και οι διακρατικοί οργανισμοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα διαχυθούν στο ευρύτερο κοινό», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Σχηματίζονται δίπολα όπως αυτό Ευρώπης – Ασίας, νέα στρατηγική προμήθειας πρώτων υλών και ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας, ακόμα και τα προβλήματα του δημογραφικού και της μετακίνησης ταλέντων είναι ζητήματα που επηρεάζονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη, είπε ο Σύμβουλος Foresight στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Μάριος Δαφνομήλης. Παράλληλα, μάλιστα, πρόσθεσε ότι παρατηρείται ένας ιδιότυπος «εθνικισμός στο κομμάτι της Τεχνητής Νοημοσύνης» και στρατηγική κατάτμηση του διεθνούς γεωπολιτικού συστήματος. «Όμως, θα μείνει στον άνθρωπο το κομμάτι της απόφασης, δεν κινδυνεύουμε να αποφασίζει κάποιος άλλος αντί για εμάς. Το πιο σημαντικό είναι η ηθική και εκεί θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ.Δαφνομήλης .

«Στην Ελλάδα οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι φοβικές απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη», διαπίστωσε η Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της CEL, Μαρίκα Λάμπρου. Όμως, όπως τόνισε, «όσοι εισάγουν πιο γρήγορα την ΑΙ θα είναι αυτοί που θα επωφεληθούν», προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται προσοχή γιατί στην ελληνική αγορά υπάρχουν κάποιοι που προσφέρουν υπηρεσίες ΑΙ χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και υπόβαθρο.

«Όσοι δεν χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη θα βρεθούν πίσω, υπάρχει κίνδυνος να μεγαλώσουν οι ανισότητες και η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω» προειδοποίησε από την πλευρά της η κ. Λάμπρου.

Μάλιστα, στο όχι μακρινό μέλλον, «απ΄ τη στιγμή που μπορεί να υπάρχουν οντότητες γύρω μας με 5.000 IQ, πιστεύετε ότι θα μπορούμε να μετέχουμε στη λήψη αποφάσεων;» αναρωτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Pobuca, Ισίδωρος Σιδερίδης, που επεσήμανε ότι «έχουμε δει τι διαφορά κάνουν 60 μονάδες IQ. Νομοτελειακά η ΑΙ θα μας ξεπεράσει πολύ στο IQ και όταν θα κάνει αναβαθμίσεις η ίδια στον εαυτό της δε θα μπορούμε να προβλέψουμε τι θα κάνει».

Ο κ. Σιδερίδης σημείωσε επίσης ότι τα μοντέλα ΑΙ θα παράγουν όλο τον πλούτο σε μερικά χρόνια και αυτό θα δώσει προβάδισμα στην Ευρώπη, όπου κυριαρχεί η κουλτούρα της ποιότητας ζωής και της ισορροπίας προσωπικού και εργασιακού χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 57% των εργαζόμενων τη χρησιμοποιεί κρυφά λόγω ανασφάλειας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider