Σχέδιο αλλαγής για την υπέρβαση της κρίσης

Θανάσης Θεοχαρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδιο αλλαγής για την υπέρβαση της κρίσης

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο καθώς συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο και η κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια. Η ελληνική οικονομία χάνει το δυναμισμό της κάθε μέρα. Η ανελέητη φοροεπιδρομή πλήττει τους πάντες και βαλτώνει την επιχειρηματικότητα. Δεν μπορεί η χώρα να προχωρήσει με την εξοντωτική φορολόγηση. Χρειάζεται μία βιώσιμη αναπτυξιακή πρόταση.

Η μείωση της ανεργίας είναι πρώτιστη προτεραιότητα, γιατί αλλιώς κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Μόνο έτσι θα λυθεί και το ασφαλιστικό, το οποίο έμεινε δέσμιο των παθογενειών του παρελθόντος, οι οποίες σήμερα αναπαράγονται. Απαιτείται μία δίκαιη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με ρυθμίσεις όπως: δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εξορθολογισμό του συστήματος, επανεξέταση προνομιακών ρυθμίσεων, σύνδεση της χρηματοδότησής του και με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και βέβαια το πολύ ευρύτερο θέμα του συνδυασμού του αναδιανεμητικού με το κεφαλοποιητικό σύστημα Αν υιοθετηθεί μία τέτοια προοδευτική πρόταση δεν θα βρίσκουμε μπροστά μας το ασφαλιστικό σε κάθε δύσκολη στροφή της διαπραγμάτευσης και δεν θα έχουμε κάθε φορά άδικα οριζόντια μέτρα.

Όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα που έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μέσω των κινητοποιήσεων των αγροτών, τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση οδηγούν σε μείωση της παραγωγής, αύξηση της ανεργίας και αύξηση των ελλειμμάτων. Οι αγρότες φορολογούνται ήδη όπως και οι υπόλοιπες επαγγελματικές ομάδες με αλλαγή που έγινε στις αρχές του 2013 με τα βιβλία εσόδων-εξόδων. Σε εκείνη την κοινωνικά δίκαιη αλλαγή, δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε ως αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν απέναντι. Η φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων σε τέτοια ποσοστά αλλοιώνει τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε. Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι δίκαιος. Η αύξηση στο ΦΠΑ γεωργικών εφοδίων είναι πρωτοφανής για όλη την ευρωζώνη. Για το κάθε ένα από τα παραπάνω μέτρα υπάρχει η λύση. Για παράδειγμα, η κατάργηση της επιστροφής φόρου στο πετρέλαιο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί, αρκεί να θεσπιζόταν αγροτικό πετρέλαιο κίνησης, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.. Η κυβέρνηση όμως δεν ακούει, δεν ξέρει ή δεν μπορεί ή μάλλον ισχύουν όλα μαζί. Τα δίκαια αιτήματά τους όμως οι αγρότες πρέπει να τα διεκδικούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πλήττονται οι άλλες κοινωνικές ομάδες. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να υπάρχουν κοινωνικές ομάδες και στρώματα που για τα ίδια εισοδήματα θα πληρώνουν με διαφορετικούς συντελεστές και διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές. Οι αρχές της ισονομίας και ισοτιμίας είναι τέτοιες, όταν ισχύουν και αφορούν όλους.

Απαιτείται εδώ και τώρα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για να βγει η χώρα από την κρίση. Η αγροτική ανάπτυξη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αναξιοποίητων ευκαιριών. Έχουν εξασφαλισθεί 19 δις ευρώ για την τρέχουσα επταετία μέσω επίπονων διαπραγματεύσεων την περίοδο του 2013. Δυστυχώς αυτοί οι πόροι και ιδίως τα 6 δις ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη είναι αναξιοποίητα εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας της σημερινής κυβέρνησης και της οικονομικής κρίσης. Χρήματα ευρωπαϊκά για νέους αγρότες, επενδύσεις και παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας δεν απορροφούνται. Στην περίοδο μάλιστα δε που η χώρα μας δεν μπορεί να έχει εθνικούς πόρους, αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης.

Αντί λοιπόν να ακούγονται αντιευρωπαϊκές κορώνες από μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό αν αξιοποιούσαμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. για ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη και στελέχη του επαναφέρουν απαράδεκτες προτάσεις περί εξόδου από το ευρώ και συζήτησης για πιθανή επιστροφή σε εθνικό νόμισα. Με αυτές τις προτάσεις που ακούσθηκαν τις τελευταίες ημέρες όμως τα μόνα που εξυπηρετούνται είναι τα σχέδια του Σόιμπλε.

Για εμάς η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτή. Για αυτό χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Τα προβλήματα της χώρας σήμερα είναι τόσο μεγάλα που δεν λύνονται με κυβερνήσεις μονοκομματικές ή οριακών πλειοψηφιών. Όλες οι άλλες χώρες που μπήκαν στα μνημόνια, βγήκαν με εθνική συνεννόηση, δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να συνεχίζει να αποτελεί την εξαίρεση.

Στις σημερινές συνθήκες απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και σχέδιο για την κοινωνική και οικονομική ανόρθωση της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Για αυτό στοχεύουμε σε έναν ισχυρό φορέα της κεντροαριστεράς χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, για να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider