Χαρδαλιάς: Η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαρδαλιάς: Η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί
Στην ειδική εκδήλωση με αφορμή την 109η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, παρέστη ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι «η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί». 

Στην ειδική εκδήλωση με αφορμή την 109η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, παρέστη ο Περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι «η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχαστεί».

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην ειδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, στο Ωδείο Αθηνών, ανέφερε πως «σήμερα τιμούμε τα αθώα θύματα ενός οργανωμένου, στοχευμένου εγκλήματος από την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Την 24η Απριλίου 1915, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν, βασάνισαν και εκτέλεσαν 250 Αρμένιους διανοούμενους στην Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτώντας την αρχή της εξόντωσης ενός ολόκληρου λαού. Μέχρι το 1917 ο τραγικός απολογισμός ήταν ενάμιση εκατομμύριο νεκροί. Αποτέλεσε τον προάγγελο της Γενοκτονίας των Ποντίων, της καταστροφής του Μικρασιατικού Ελληνισμού και του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Πρόκειται για εγκλήματα που δεν πρέπει να ξεχαστούν».

Αναφερόμενος στο σήμερα, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως «τον 21ο αιώνα η ανθρωπότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με περιπτώσεις παραβίασης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών, μεγαλοϊδεατισμούς, αδιανόητες αναθεωρητικές απόψεις και αποσταθεροποιητικές πολιτικές. Πρέπει να αποτρέψουμε την επανάληψη των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος. Σε μία εποχή που ο εξτρεμισμός δείχνει να ενισχύεται σε διεθνές επίπεδο, που δείχνει να ενισχύεται σε διεθνές επίπεδο, που πάθη και διχασμοί του παρελθόντος επανέρχονται, δεσμευόμαστε να παραμείνουμε σε εγρήγορση ενάντια στην διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του».

Και κατέληξε: «Οι λαοί μας έζησαν μαρτυρικές στιγμές στις αρχές του 20ου αιώνα. Πλήρωσαν βαρύ φόρτο αίματος. Εγκλήματα που δεν πρέπει να ξεχαστούν. Γιατί δεν πρέπει να επαναληφθούν. Η διαρκής επαγρύπνηση αποτελεί την εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον και έναν πιο ειρηνικό κόσμο. Έναν κόσμο που θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα έχουν θέση ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, των κομμάτων, των δικαστικών και στρατιωτικών αρχών, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα κ.Τιγκράν Μκρτσιάν, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των φορέων της Αρμενικής Κοινότητας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider