Πλεύρης: Στηρίζουμε το ΕΣΥ - Διασφαλίζουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Στηρίζουμε το ΕΣΥ - Διασφαλίζουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δισ. ευρώ
Υποστήριξε δε ότι «επί ΝΔ έγινε η μεγαλύτερη πρόοδος που υπήρξε ποτέ στον προσωπικό οικογενειακό γιατρό»

«Με μετρήσιμα αποτελέσματα ερχόμαστε να αποδείξουμε ότι πιστεύουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το στηρίζουμε. Οι προϋπολογισμοί από μόνοι τους μιλάνε και είναι μια πραγματικότητα. Έχουμε έναν προϋπολογισμό με 2 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτόν που παραλάβαμε το 2019 ενώ παράλληλα έχουμε διασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το οποίο η μερίδα του λέοντος πηγαίνει στην ανακαίνιση και στην πλήρη δημιουργία Κέντρων Υγείας και νοσοκομείων».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου για την δημόσια υγεία, κατά την συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής .

Παράλληλα απέρριψε τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και τις κατηγορίες περί προσπάθειας απαξίωσης και διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και μεταφοράς του κόστους δαπανών υγείας στους ασθενείς, καταλογίζοντας της ιδεοληπτική προσέγγιση.

«Στην πρωτοβάθμια υγεία, πέρα από το σκέλος για την ανακαίνιση των Κέντρων Υγείας και την ενδυνάμωση των δομών, το νομοσχέδιο έχει και την ενδυνάμωση, ακόμα περισσότερο, των κινητών μονάδων που πλέον λειτουργούνε ως μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας περίθαλψης», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

Υποστήριξε δε ότι «επί ΝΔ έγινε η μεγαλύτερη πρόοδος που υπήρξε ποτέ στον προσωπικό οικογενειακό γιατρό και πλέον έχουμε πέντε εκατομμύρια εγγεγραμμένους πολίτες οι οποίοι δεν πληρώνουν για γιατρό και μπορούν να έχουν υπηρεσίες υγείας».

Έμφαση έδωσε ο κ. Πλεύρης στις διατάξεις του νομοσχεδίου που δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα και ιδιωτικό έργο.

«Πέρα από την ενδυνάμωση των πάνω από 80 νοσοκομείων με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ερχόμαστε τώρα με σημαντικές διατάξεις να ενισχύσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

«Το άνοιγμα του επαγγέλματος των γιατρών που ψηφίστηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2022, είναι μια πραγματικότητα. Και είναι ο μοναδικός τρόπος να προσελκύσουμε γιατρούς. Υπάρχουν περιοχές που βγαίνουνε θέσεις και όσα λεφτά και να δώσεις δεν μπορείς να τις καλύψεις. Για ποιο λόγο να μην τους δώσεις τη δυνατότητα να μπούνε στο δημόσιο σύστημα και παράλληλα να εργάζονται και έξω; Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, πολλές ειδικότητες γιατρών στις οποίες υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, θα γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα, πέρα από το δημόσιο σύστημα στο οποίο θα εργάζονται μπορούν παράλληλα να παράγουν και ιδιωτικό έργο. Αυτό είναι κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Πουθενά δεν υπάρχει χώρα που να έχει απολύτως κλειστό σύστημα. Και στη χώρα μας θα εφαρμοστεί με όρους και προϋποθέσεις που ουσιαστικά θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία άρα δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αντιεπιχείρημα παρά μόνο ιδεοληψία», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπερασπίστηκε τη λειτουργία των «απογευματινών χειρουργείων, υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια δυνατότητα, σε χρόνο που δεν λειτουργούν τα νοσοκομεία, να μπορεί να υπάρχει ένας τρίτος πυλώνας πέραν από το δημόσιο και ιδιωτικό, για κάποιον που δεν είναι ικανοποιημένος από τη πρωϊνή λίστα να την παρακάμψει ή αν θέλει να έχει δική του επιλογή γιατρού».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ - Έκπληξη το 3ο κόμμα στη Μακεδονία

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία

Σενετάκης: Μέχρι και 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Ερευνώ - Καινοτομώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider