Δέκα οι συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική: Το προφίλ των δραστών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δέκα οι συλλήψεις από την Αντιτρομοκρατική: Το προφίλ των δραστών
Pαγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των συλλήψεων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναφορικά με τη δράση ατόμων που σχετίζονται με βομβιστικές επιθέσεις και για απειλές εναντίον δικαστικών. Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε δέκα συλλήψεις και όλοι τους θα οδηγηθούν την Τετάρτη (28/02) στον Εισαγγελέα.

Pαγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των συλλήψεων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναφορικά με τη δράση ατόμων που σχετίζονται με βομβιστικές επιθέσεις και για απειλές εναντίον δικαστικών. Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε δέκα συλλήψεις και όλοι τους θα οδηγηθούν την Τετάρτη (28/02) στον Εισαγγελέα.

Μεταξύ των συλληφθέντων, σύμφωνα με τον Alpha, είναι και δύο εν ενεργεία πυροτεχνουργοί του στρατού και της αεροπορίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων κατασκεύαζαν και έδιναν εκρηκτικές ύλες και εμπρηστικούς μηχανισμούς στα υπόλοιπα άτομα που έχουν συλληφθεί, σε επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής σε Αθήνα και επαρχία.

Όπως επισημαίνεται, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αποστολή φακέλου με εκρηκτικό μηχανισμό στην πρόεδρο Eφετών στη Θεσσαλονίκη. Οι έξι συλλήψεις έχουν γίνει εκτός φυλακών ενώ οι άλλες τέσσερις εντός σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ο φερόμενος «εγκέφαλος»

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής είναι οι δράστες πίσω από τη βομβιστική επίθεση με αυτοσχέδιο μηχανισμό, που είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 25ης Ιανουαρίου σε τράπεζα επί της Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα.

Ο φερόμενος ως αρχηγός, έγκλειστος στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού, φέρεται σε συνεργασία με δύο ποινικούς, επίσης έγκλειστους, να έδιναν εντολή μέσα από τις φυλακές για βομβιστικές επιθέσεις και απειλές σε δικαστικούς.

Στις 8 Ιουλίου 2023 έγινε επίθεση με χειροβομβίδα στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των Φυλακών Κορυδαλλού, στο Χαϊδάρι. Στις 13 Νοεμβρίου του 2023 έγινε βομβιστική επίθεση σε γραφεία κατασκευαστικής εταιρείας στην Κηφισιά και στις 25 Ιανουαρίου 2024 βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη το πρωί της Πέμπτης 25 Ιανουαρίου στις 03:30 το πρωί. Από την πρώτη στιγμή στις έρευνες συμμετείχε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ φέρεται να έγινε ως πράξη αλληλεγγύης σε έγκλειστο αντιεξουσιαστή που πιθανόν έχει σχέση με την οργάνωση.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

«Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Για την υπόθεση κατηγορούνται -10- ημεδαποί, από τους οποίους -6- συνελήφθησαν ενώ οι -4- είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί πέντε περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

  1. αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,
  2. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,
  3. έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,
  4. ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και
  5. ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους μεταξύ των οποίων 3 κελιά καταστημάτων κράτησης και 9 οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πολεμικό τυφέκιο,
  • 3 πιστόλια,
  • περίστροφο,
  • καραμπίνα,
  • εξαρτήματα όπλων,
  • ποσότητες εκρηκτικής ύλης,
  • φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • κινητά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά μέσα αποθήκευσης (usb),
  • μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
  • 2 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα και
  • χειρόγραφες σημειώσεις.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ οι έρευνες για τη συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες έκνομες ενέργειες συνεχίζονται».

Η ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα

Τον Αύγουστο του 2021 διαπράχθηκε η ληστεία στο υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα από τον αντιεξουσιαστή στο όνομα του οποίου τα μέλη της «Σύμπραξης Εκδίκησης» πραγματοποίησαν την βομβιστική επίθεση. Ήταν το ίδιο άτομο που είχε ληστέψει υποκαταστήματα τράπεζας στην οδό Μητροπόλεως και στη Μεταμόρφωση, όπου και τον κατέγραψαν τα κλειστά κυκλώματα ασφαλείας.

Λίγες ημέρες μετά συνελήφθη από άντρες της Αντιτρομοκρατικής που τον παρακολουθούσαν σε μία επεισοδιακή επιχείρηση στην Λ. Κατεχάκη, που κάμερες της περιοχής κατέγραψαν καρέ-καρέ. Από την Αντιτρομοκρατική βρίσκονται σε εξέλιξη δέκα κατ’ οίκον έρευνες για την κατάσχεση πειστηρίων για να διαπιστωθεί αν βρίσκονται πίσω και από άλλες επιθέσεις σε βάρος δικαστικών όπως η πρόσφατη επιστολή-βόμβα στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης ή και σε παλιότερες επιθέσεις που μπορεί να έχουν σχέση με παραλλαγές του ονόματος της οργάνωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανατροπή στο προφίλ του μέσου άνεργου - Γυναίκες, απόφοιτοι λυκείου έως 45 ετών, οι «αδύναμοι κρίκοι» της αγοράς εργασίας

Στη Σωληνουργεία Κορίνθου το υποθαλάσσιο έργο Utsira High της AkerBP στη Βόρεια Θάλασσα

Entersoft: Καμία συμφωνία για τη μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider