Ελληνόκτητο πλοίο επλήγη από πύραυλο ανοιχτά της Υεμένης - Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνόκτητο πλοίο επλήγη από πύραυλο ανοιχτά της Υεμένης - Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη
Το ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ZOGRAFIA με σημαία Μάλτας χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ διερχόταν τη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς βορρά 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Saleef της Υεμένης.

Τελευταία ενημέρωση 19.40

Μόνο υλικές ζημιές προκλήθηκαν στο φορτηγό πλοίο χύδην ξηρού φορτίου ZOGRAFIA που επλήγη το μεσημέρι από πύραυλο, ενώ διερχόταν άφορτο από τη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς βορρά, 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού SALEEF της Υεμένης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Vulcanis Technical Maritime Enterprises, με έδρα τον Πειραιά, το πλήρωμά του πλοίου, 24 άτομα όλοι αλλοδαποί είναι καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για 3 υπηκόους Φιλιππίνων, 20 Ουκρανούς και έναν υπήκοο Γεωργίας. Το ZOGRAFIA (κατασκευής 2010) χωρητικότητας 56.894 dwt είχε αποπλεύσει από το Βιετνάμ για το Ισραήλ. Συνεχίζει την πορεία του προς το Σουέζ όπου θα γίνει εκτίμηση των ζημιών του.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σχετικά με το ρεσάλτο στο ελληνόκτητο πλοίο ST. NIKOLAS που παραμένει στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν, ο τοπικός ανταποκριτής του ασφαλιστικού φορέα (P&I Club) της διαχειρίστριας εταιρείας του πλοίου Empire Navigation επισκέφθηκε το 19μελές πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου, στο οποίο συγκαταλέγεται και Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος 20 ετών. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι όλοι οι ναυτικοί είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

Ανέλαβαν την ευθύνη οι Χούθι - «Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν»

Οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν επισήμως την ευθύνη για την πυραυλική επίθεση εναντίον του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου «Zografia» που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία επιβεβαίωσε μέσω ανακοίνωσης πως οι Χούθι στόχευσαν το πλοίο «Zografia» με αντιπλοϊκούς πυραύλους που «πέτυχαν τον στόχο τους». Προειδοποίησε μάλιστα πως οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις για «να υπερασπιστούν την Υεμένη» και να εκφράσουν «αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό».

Νέο συμβάν στην Ερυθρά Θάλασσα: Μικρό σκάφος παρενόχλησε εμπορικό πλοίο

Νωρίτερα σήμερα, η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO) ανακοίνωσε νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περιοχή περίπου 57 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ασάμπ, στην Ερυθραία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της UKMTO, μικρό «σκάφος» —η διατύπωση αυτή δεν ξεκαθαρίζει εάν επρόκειτο για πλεούμενο, drone, ή άλλο τύπο αεροσκάφους— «έκανε κύκλους» γύρω από εμπορικό πλοίο.

Πάντως αυτό το τελευταίο είναι ασφαλές, όπως και το πλήρωμά του, και συνεχίζουν την πορεία τους, αφού το προσωπικό ασφαλείας του εμπορικού πλοίου άνοιξε πυρ «προειδοποιητικά» και το «μικρό σκάφος έφυγε», σύμφωνα με νεότερο ενημερωτικό δελτίο που αναρτήθηκε από την υπηρεσία στο X (το πρώην Twitter).

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και πρόσκεινται στο Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ.

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι ΗΠΑ και η Βρετανία εναντίον εγκαταστάσεων των Χούθι δεν φάνηκαν να τους αποθαρρύνουν: το ένοπλο κίνημα, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», διεμήνυσε πως όχι μόνο θα τις συνεχίσει αλλά πλέον θα βάζει επίσης στο στόχαστρο αμερικανικά πλοία, πολεμικά όσο και εμπορικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ecofin: Μέση Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα και χρηματοδότηση Ουκρανίας στην ατζέντα

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση εναντίον αμερικανικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν

«Καζάνι» που βράζει η Ερυθρά Θάλασσα - Οι αναζωπυρώσεις αυξάνουν τις παρενέργειες στο θαλάσσιο εμπόριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider