ASML: Οι ΗΠΑ πίεσαν την ολλανδική εταιρεία για να μην στείλει τσιπ στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ASML: Οι ΗΠΑ πίεσαν την ολλανδική εταιρεία για να μην στείλει τσιπ στην Κίνα
Ο Μπάιντεν αντιστρατεύεται τις προσπάθειες του Πεκίνου να δημιουργήσει τη δική του προηγμένη βιομηχανία ημιαγωγών και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμποδίζουν την πρόσβαση στην εισαγόμενη τεχνολογία. 

Πιέσεις στην ολλανδική ASML Holding NV άσκησε η κυβέρνηση Μπάιντεν έτσι ώστε να ακυρώσει αποστολές του εξοπλισμού της στην Κίνα, προτού καν τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις εξαγωγών στον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ υψηλών προδιαγραφών, ανέφεραν πηγές του Bloomberg.

H ολλανδική εταιρεία είχε άδεια για την αποστολή τριών κορυφαίων μηχανημάτων λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας σε κινεζικές εταιρείες μέχρι τον Ιανουάριο, όταν και τίθενται σε πλήρη ισχύ οι νέοι περιορισμοί. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επικοινώνησαν με την ASML για να τους ζητήσουν να σταματήσουν αμέσως τις προκαθορισμένες αποστολές σε Κινέζους πελάτες.

Ο Μπάιντεν αντιστρατεύεται τις προσπάθειες του Πεκίνου να δημιουργήσει τη δική του προηγμένη βιομηχανία ημιαγωγών και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμποδίζουν την πρόσβαση στην εισαγόμενη τεχνολογία.

Η κινεζική Huawei παρήγαγε ένα smartphone για να ανταγωνιστεί το iPhone της Apple πέρυσι χρησιμοποιώντας κορυφαία τσιπ κατασκευασμένα με μηχανές λιθογραφίας εμβάπτισης της ASML.

Η ASML επιβεβαίωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση μερικώς ανακάλεσε πρόσφατα τις άδειες για την αποστολή ορισμένων συστημάτων λιθογραφίας στην Κίνα, επηρεάζοντας έναν μικρό αριθμό πελατών εκεί. Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την δημοσίευση του Bloomberg, η εταιρεία είπε ότι έχει πραγματοποιήσει πρόσφατες συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το εύρος και τον αντίκτυπο των κανονισμών ελέγχου των εξαγωγών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν είχε τηλεφωνήσει στην ολλανδική κυβέρνηση για το θέμα στα τέλη του περασμένου έτους, και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τις ΗΠΑ να επικοινωνήσουν απευθείας με την ASML σχετικά με τις αποστολές του εξοπλισμού, που ονομάζονται μηχανές λιθογραφίας ακραίας υπεριώδους εμβύθισης.

Οι αποστολές ενός περιορισμένου αριθμού μηχανών ακυρώθηκαν μετά από αίτημα των ΗΠΑ, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, αν και δεν ήταν αμέσως σαφές πόσες από τις συσκευές, που μπορεί να κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια η κάθε μία, αφορούσαν.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την επέμβαση των ΗΠΑ στην πρόσβαση της Κίνας στην τεχνολογία πράξη «ηγεμονίας» και προέτρεψε την ολλανδική κυβέρνηση «να σεβαστεί το πνεύμα της σύμβασης και της παγκόσμιας τάξης, για να διαφυλάξει τα αμοιβαία οφέλη των δύο χωρών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Διολίσθηση σε ύφεση στο 3ο τρίμηνο του 2023 «δείχνει» ο PMI μεταποίησης

PMI: Στις 51,3 μονάδες ενισχύθηκε η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο - «Κλειδί» η αυξημένη ζήτηση

Ισραήλ: Έρευνα κατά στρατιώτη που φέρεται να σκότωσε Παλαιστίνιο κρατούμενο στη Γάζα

gazzetta
gazzetta reader insider insider