Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση εν μέσω της χειμερινής περιόδου – Πώς θα προστατευθούν οι πολίτες από τα ακραία φαινόμενα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση εν μέσω της χειμερινής περιόδου – Πώς θα προστατευθούν οι πολίτες από τα ακραία φαινόμενα
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια συντονισμένη προσπάθεια με την συνεργασία των δήμων και περιφερειών τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και παρέμβασης.

Στην πρακτική εφαρμογή των νέων μέτρων που εισάγει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες για την Πολιτική Προστασία περνά η κυβέρνηση καθώς οδεύουμε προς την καρδιά του χειμώνα. Ήδη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιούνται σειρά συσκέψεων για τον συντονισμό της Περιφέρειας, των δήμων, των εμπλεκόμενων υπουργείων και των αρμόδιων αρχών και φορέων (παλαιών και όσων συστάθηκαν πρόσφατα) με στόχο να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων όπως είναι οι χιονοπτώσεις, το δριμύ ψύχος και οι έντονες βροχοπτώσεις.

Όπως διαμήνυσε και στην χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε εξέλιξη βρίσκεται μια συντονισμένη προσπάθεια με την συνεργασία των δήμων και περιφερειών τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και παρέμβασης. Στο πλαίσιο αυτό έχει απαιτηθεί από τους δήμους να διαθέτουν μηχανήματα για την διάνοιξη των δρόμων και να καταρτιστεί μητρώο με τις ευπαθείς ομάδες σε κάθε δήμο ώστε σε περίπτωση ανάγκης να καταστεί εφικτή η μεταφορά τους με το ΕΚΑΒ. Όσον αφορά στα μηχανήματα εκχιονισμού που πρέπει να διαθέτουν οι περιφέρειες, για εκείνες όπου δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί όπως είναι η Περιφέρεια Αττικής, έχουν ζητηθεί εγγυήσεις ότι θα έχουν μισθωθεί τα μηχανήματα εγκαίρως για να καλυφθούν οι ανάγκες που ενδέχεται να προκύψουν.

Στον τομέα της πρόληψης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κικίλιας, στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και στο ΕΣΚΕΔΙΚ θα υπάρχουν- πριν την εκδήλωση των φαινομένων- όλοι οι επιστήμονες, οι μετεωρολόγοι, έτσι ώστε να υπάρχει πρόγνωση το ταχύτερο δυνατό, ο ΔΕΔΔΗΕ, ο ΑΔΜΗΕ, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων των αυτοκινητοδρόμων, εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, όπως του Υποδομών κλπ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, η Τροχαία και η Πυροσβεστική για τον καλύτερο συντονισμό των παρεμβάσεων.

Σημειώνεται ότι μέσω του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας διευρύνεται το πεδίο ευθύνης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης με τη δυνατότητα άμεσης λήψης πρόσθετων προληπτικών μέτρων τα οποία θα κοινοποιούνται στους πολίτες μέσω του 112 και θα είναι αμέσου εφαρμογής.

Μια σημαντική τομή που προωθείται είναι η σύσταση Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Επιτροπή θα αποτελέσει σημαντικό αρωγό της Πολιτικής Προστασίας και θα αποτελείται από εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, όπως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Θα είναι επιφορτισμένη με την διαρκή παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων φυσικών φαινομένων, την πρόγνωση πιθανών συνεπειών στις υποδομές, στην ασφάλεια και στην υγεία των πολιτών, την διαμόρφωση της ενδεδειγμένης Διαβάθμισης Κατάστασης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και την λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της περιουσίας, της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών, (π.χ. αναστολή υποχρέωσης προς εργασία σε συνδυασμό με απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όσον αφορά στους αυτοκινητόδρομους και την απρόσκοπτη και ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων, το υπουργείο έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε προληπτικές απαγορεύσεις μετακινήσεων, αν και εφόσον χρειάζεται, σε πιθανά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τέλος, καθίσταται υποχρεωτικό να έχουν τα οχήματα αλυσίδες και όλα τα απαραίτητα που προβλέπονται για λόγους ασφαλείας και μάλιστα θα διενεργούνται και έλεγχοι της Τροχαίας και της Αστυνομίας για αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας»

Πολιτική Προστασία: Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

gazzetta
gazzetta reader insider insider