Σε χαμηλό 62 ετών η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό 62 ετών η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2023
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στον πλανήτη είναι πολύ πιθανό να ρίξουν την παγκόσμια παραγωγή κρασιού σε ιστορικό χαμηλό 62 ετών το 2023. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στον πλανήτη είναι πολύ πιθανό να ρίξουν την παγκόσμια παραγωγή κρασιού σε ιστορικό χαμηλό 62 ετών το 2023.

Όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV), η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 7% σε σχέση με πέρυσι, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση από το 1961.

Ο ΟΙV αποδίδει τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής στις άσχημες καιρικές συνθήκες, κυρίως τον παγετό, τις δυνατές βροχοπτώσεις και την ξηρασία.

«Μία τέλεια καταιγίδα στο βόρειο και στο νότιο ημισφαίριο δημιούργησε αυτή την καταστροφική κατάσταση» δήλωσε το BBC ο υπεύθυνος στατιστικών του OIV, Giorgio Delgrosso.

Η ανάλυση βασίζεται σε στοιχεία από χώρες που αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.

Η παραγωγή μειώθηκε σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παράγει πάνω από το 60% παγκοσμίως.

Η Ισπανία διατήρησε τη θέση της ως η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός κρασιού στον κόσμο, παρόλο που η παραγωγή της μειώθηκε κατά 14%.

Η Ιταλία έχασε τον τίτλο του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού καθώς η παραγωγή της μειώθηκε κατά 12%, επιτρέποντας στη Γαλλία να ανακτήσει την πρώτη θέση.

Η εικόνα δεν ήταν καλή και σε άλλα μέρη του κόσμου, κυρίως σε κράτη στο νότιο ημισφαίριο που «χτυπήθηκαν» από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.

Οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές προκάλεσαν μία πτώση σοκ της τάξης του 20% στην Χιλή, τον μεγαλύτερο παραγωγό κρασιού στο νότιο ημισφαίριο. Το ίδιο άσχημα ήταν τα πράγματα και στην Αυστραλία, όπου η παραγωγή έπεσε κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αν και η πτώση στην παγκόσμια παραγωγή θα πλήξει συνολικά τον κλάδο, ο ΟIV τονίζει πως η μείωση της ζήτησης μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η ισορροπία συνολικά στην αγορά, αποφεύγοντας μία μείωση στις τιμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι υψηλές τιμές κακάο, ευκαιρία για μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια στην Ελλάδα. Ποια είναι;

Πώς επηρεάζουν τη ζήτηση για φρέσκα προϊόντα οι νέες διατροφικές συνήθειες – H εικόνα διεθνώς

Καταναλωτές εναντίον εταιρειών εμφιάλωσης νερού – Γιατί τις κατηγορούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider