Γάζα: Τουλάχιστον 500 νεκροί από το χτύπημα στο νοσοκομείο - Στο Ισραήλ προσγειώθηκε ο Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Τουλάχιστον 500 νεκροί από το χτύπημα στο νοσοκομείο - Στο Ισραήλ προσγειώθηκε ο Μπάιντεν
Φώτο: associatedpress
Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν καταφύγει χθες το βράδυ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, όπου χιλιάδες άμαχοι είχαν καταφύγει χθες το βράδυ, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις» πως το αιματηρό χτύπημα έγινε κατά λάθος με ρουκέτες από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, μια ένοπλη ομάδα που ευθυγραμμίζεται με τη Χαμάς, κάτι που η οργάνωση διέψευσε.

Οι εξελίξεις πυροδότησαν μεγάλες αντιδράσεις, με πλήθος διαδηλωτών να ξεχύνεται στους δρόμους, σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Φώτο: Associatedpress

Το ταξίδι του Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ, όπου θα προσπαθήσει να τονίσει τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ και να αποτρέψει μια εξάπλωση της σύγκρουσης με τη Χαμάς. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μπάιντεν μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο. Παραλληλα, ο Μπάιντεν, αποφάσισε να «αναβληθεί» η επίσκεψη που σχεδίαζε να κάνει στην Ιορδανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Υποσχέθηκε πως θα βρίσκεται σε επαφή «τις προσεχείς ημέρες» με τους Άραβες ηγέτες που επρόκειτο να συναντήσει στο Αμάν - τον ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄, τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Τον Μπαίντεν υποδέχτηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ - AP

Η φονική έκρηξη σημειώθηκε καθώς οι συνθήκες στη Γάζα γίνονται ολοένα και πιο απελπιστικές. Τα τρόφιμα, τα καύσιμα και το νερό μειώνονται γρήγορα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στις νότιες πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα. Η κατάσταση στη Γάζα «ξεφεύγει εκτός ελέγχου», καθώς υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι έτοιμη να διανεμηθεί, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Αμπάς: Αυτή η «ειδεχθής σφαγή» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Ο Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.

«Το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές» και «δεν θα αφήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από εκεί», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας.

Θύματα και όμηροι

Περισσότεροι από 1400 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την εκκίνηση της επίθεσης της Χαμάς. Σύμφωνα με το Ισραήλ, μεταξύ αυτών είναι 289 στρατιώτες. Στη Γάζα, οι αξιωματούχοι υπολογίζουν τις απώλειες Παλαιστίνιων στους 3.000 πριν την έκρηξη στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της Χαμάς ανέφερε πως η οργάνωση κρατά περίπου 200 ομήρου, με τουλάχιστον 60 άλλους να κρατούνται από άλλες οργανώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «αγανακτισμένος και βαθιά θλιμμένος» για την «έκρηξη» σε νοσοκομείο της Γάζας

Ματαιώνεται το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider