Τρόμος στη Γάζα μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου – Μπαράζ διεθνών αντιδράσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρόμος στη Γάζα μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου – Μπαράζ διεθνών αντιδράσεων
Καταιγιστικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Μαχμούντ Αμπάς ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Στέλεχος της οργάνωσης Χαμάς δήλωσε πως οι άμαχοι αιχμάλωτοι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι ακόμα και σε μία ώρα, αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετά το μακελειό σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Τελευταία ενημέρωση 23:41

Σε λουτρό αίματος έχει μετατραπεί νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Τρίτης καθώς σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές Αρχές, τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν από χτύπημα που έπληξε το προαύλιο, ενώ τα βλέμματα όλου του πλανήτη στρέφονται στην πολύνεκρη επίθεση, με αποτέλεσμα να έχουν ξεσπάσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η παλαιστινιακή αρχή κάνει λόγο για γενοκτονία και ανθρωπιστική καταστροφή, ενώ στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Ισραήλ οι ευθύνες για το μακελειό και την ανθρώπινη τραγωδία επιρρίπτονται στην Ισλαμική Τζιχάντ.

«Από την ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων των IDF, πραγματοποιήθηκε εχθρική βολή ρουκέτας προς το Ισραήλ, η οποία πέρασε από την περιοχή του νοσοκομείου όταν χτυπήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, από διάφορες πηγές που διαθέτουμε, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ είναι υπεύθυνη για την αποτυχημένη βολή που έπληξε το νοσοκομείο», αναφέρει η ισραηλινή πλευρά.

Ειδικότερα, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ενώ το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Τριήμερο πένθος

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την φονική επιδρομή. «Το μακελειό στο νοσοκομείο Αλ Αχλί δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά. Παρότι έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους, αυτό που έγινε σήμερα ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, ο Μαχμούντ Μπάσαλ. «Αυτό που συνέβη είναι γενοκτονία. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτήν τη σφαγή. Η σιωπή δεν είναι πλέον αποδεκτή», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Εικόνες από το νοσοκομείο, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν διαμελισμένα πτώματα ανάμεσα στα ερείπια και αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την επίθεση του Ισραήλ στο νοσοκομείο της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Συγκεντρώνουμε πληροφορίες και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν πρόκειται για ισραηλινό πλήγμα», είπε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς». Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα έκανε λόγο νωρίτερα για τουλάχιστον 300 «μάρτυρες», ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί στα ερείπια.

H πιο θανατηφόρα επίθεση από το 2008

Η ισραηλινή επίθεση στο νοσοκομείο al-Ahli στην πόλη της Γάζας είναι η πιο θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πέντε πολέμους που διεξάγονται από το 2008, αναφέρει η Παλαιστινιακή Πολιτική Άμυνα. «Η σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli είναι πρωτοφανής στην ιστορία μας. Ενώ έχουμε γίνει μάρτυρες τραγωδιών σε προηγούμενους πολέμους και ημέρες, αλλά αυτό που έλαβε χώρα απόψε ισοδυναμεί με γενοκτονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαχμούντ Μπασάλ.

Η Χαμάς αποκαλεί την επίθεση «έγκλημα γενοκτονίας»

Η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στο κανάλι της στο Telegram για την επίθεση σε νοσοκομείο και την χαρακτήρισε «φρικτή σφαγή» και «έγκλημα γενοκτονίας». «Το χτύπημα αποκαλύπτει επίσης την αμερικανική και δυτική υποστήριξη σε αυτή την εγκληματική κατοχή», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαμάς. «Η διεθνής κοινότητα και οι αραβικές και ισλαμικές χώρες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επέμβουν άμεσα, τώρα και όχι αύριο... για να σταματήσουν την αλαζονεία της κατοχής και του φασιστικού στρατού της και να την καταστήσουν υπεύθυνη για τη γενοκτονία που διαπράττει για ενδέκατη συνεχή ημέρα στην ήδη αποκλεισμένη περιοχή».

Διεθνείς αντιδράσεις

Η Αίγυπτος καταδικάζει απερίφραστα τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα υπογραμμίζεται πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να σταματήσει τέτοια εγκλήματα.

«Αποτρόπαιο και απολύτως απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο καναδός πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση λέγοντας πως «είναι απαράδεκτο να πλήττεται νοσοκομείο».

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδίκασε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή και απαίτησε την άμεση προστασία για τους άμαχους και τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε σήμερα τη Δύση να παρέμβει αμέσως για «να σταματήσει την τραγωδία στη Γάζα», μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστίνιους. Ο Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, κάνοντας λόγο για «έγκλημα πολέμου» και προειδοποιώντας πως οι δράστες του θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Καλώ όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει αυτή η άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα στη Γάζα», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό νοσοκομείου «μέσα στο οποίο βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και αθώοι πολίτες».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε το ισραηλινό πλήγμα σε νοσοκομείο της Γάζας, από το οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες «άοπλοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι».

Για «επικίνδυνη κλιμάκωση» των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, επισημαίνοντας πως πλέον πλήττονται νοσοκομεία, σχολεία και αστικά κέντρα.

Στην Ιορδανία, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό και να καταβάλλει συντονισμένες προσπάθειες για τον τερματισμό που πολέμου.

«Τουλάχιστον έξι νεκροί από βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα»

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν σχολείο που επιβλέπει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) βομβαρδίστηκε σήμερα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA) για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή. Ο Φιλίπ Λαζαρίνι τόνισε πως μεταξύ των τραυματιών είναι υπάλληλοι της UNRWA και ότι το σχολείο έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. «Είναι εξοργιστικό και δείχνει για ακόμη μια φορά κατάφωρη περιφρόνηση για τις ζωές αμάχων. Κανένα μέρος δεν είναι πλέον ασφαλές στη Γάζα, ούτε καν οι εγκαταστάσεις της UNRWA», υπογράμμισε. Σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ, περισσότεροι από 4.000 άμαχοι είχαν βρει καταφύγιο στο σχολείο που βομβαρδίστηκε.

Επεισοδιακές διαδηλώσεις Παλαιστινίων στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, όταν παλαιστίνιοι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν πλήθος εξαγριωμένων διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. Συγκρούσεις διαδηλωτών με παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ξέσπασαν απόψε και σε άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες.

Tο Τελ Αβίβ καλεί τους Ισραηλινούς να εγκαταλείψουν αμέσως την Τουρκία

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο, προειδοποιώντας όσους Ισραηλινούς βρίσκονται στη χώρα να φύγουν αμέσως το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Βαρύς φόρος αίματος

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με τις αρχές του παλαιστινιακού θύλακα. Στον αντίποδα, περίπου 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες απήχθησαν άμαχοι και στρατιωτικοί που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η οργή ξεχειλίζει στα παλαιστινιακά εδάφη μετά τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα κατά την 11η ημέρα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον πολιορκούμενο θύλακα. Οι αρχές στη Λωρίδα της Γάζας – όπου η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία από το 2007 – ανέφεραν πως εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί, εκφράζοντας φόβους για τουλάχιστον 500 νεκρούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νετανιάχου: «Οι πράξεις της Χαμάς το χειρότερο έγκλημα κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα»

Ισραήλ: Νεκρός διοικητής της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς

Σκέρτσος: «Έκλεισε» η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ - Ενδεχόμενα θα μεταβεί και στην Ιορδανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider