Πυρκαγιά στη Ρόδο: Συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού των μετώπων - Εκκενώσεις οικισμών στην Κάρυστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στη Ρόδο: Συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού των μετώπων - Εκκενώσεις οικισμών στην Κάρυστο
Μικρές οι καταστροφές στα Λάερμα. Ανησυχία για την ένταση των ανέμων. Τι θα γίνει με τους τουρίστες. Εκκένωση του χωριού Ποτάμι από φωτιά στην Κάρυστο.

Τελευταία ενημέρωση: 18:15

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται την Κυριακή οι προσπάθειες για τον περιορισμό των μεγάλων εστιών πυρκαγιάς που καίνε για 6η συνεχόμενη μέρα στη Ρόδο, έχοντας προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην Κάρυστο της Εύβοιας, οδηγώντας σε εκκενώσεις οικισμών.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε ενημέρωση λίγο πριν από τις 14:00 της Κυριακής, για τον περιορισμό της φωτιάς επιχειρούν 266 πυροσβέστες, με 16 πεζοπόρα τμήματα και 49 υδροφόρες, με εναέρια συνδρομή 10 αεροσκαφών και 8 ελικοπτέρων.

Ακόμα, στις επιχειρήσεις συμμετέχουν εκατοντάδες εθελοντές και δυνάμεις ξένων πυροσβεστικών σωμάτων.

Αναφορικά με τα μηνύματα του 112 που έχουν σταλεί ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι συνολικά έχουν αποσταλεί από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έξι μηνύματα του 112 για προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας «πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των κατοίκων και των ξένων επισκεπτών που διέμεναν σε ξενοδοχεία της περιοχής».

Σχετικά με τις υλικές ζημιές ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι «επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα καταδεικνύουν ότι δεν υπήρξαν καταστροφές παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές σε κατειλημμένα κτίρια περιμετρικά του οικισμού» και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο».

Τα 3 μέτωπα τη φωτιάς βρίσκονται στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Μεγάλη ανησυχία εκφράζεται για την πορεία της φωτιάς σε ενδεχόμενο έντασης των ανέμων που πνέουν στο νησί.

Συνδρομή του ΥΠΕΞ για την αποχώρηση των τουριστών

Εντός του Διεθνούς Αερολιμένα της Ρόδου, στον τερματικό σταθμό 1, τέθηκε ήδη σε λειτουργία γραφείο εξυπηρέτησης ξένων πολιτών (Help Desk) του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το γραφείο θα διευκολύνει και θα συντονίζει, σε συνεργασία με τις οικείες Πρεσβείες, την έγκαιρη αναχώρηση αλλοδαπών επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, αναφέρει το υπουργείο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω των προκληθέντων προβλημάτων από την πυρκαγιά στο οδικό δίκτυο της Ρόδου από το Γεννάδι έως την Πυλώνα, όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν από την Νότια Ρόδο στη πόλη της Ρόδου και αντίστροφα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Γεννάδι, Βάτι, Απολακκιά, Μονόλιθος, Σιάνα, Κρητηνία, Καλαβάρδα, Σορωνή, Θεολόγος, Παραδείσι, Κρεμαστή, Ιαλυσός Ρόδος.

Σε έκτακτη ανάγκη η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου τέθηκε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

«Αποφασίζουμε την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου του Δήμου Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 18-07-2023 στις παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τα ανωτέρω 8 και 9 σχετικά. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 18 Ιανουαρίου 2024. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Εκκενώσεις και στην Κάρυστο

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό πως ξέσπασε πυρκαγιά στην Κάρυστο της Εύβοιας, που σε μέτωπα ενώ την ίδια στιγμή δύο Καναντέρ αλλά κι άλλα εναέρια μέσα προσπαθούν να περιορίσουν τις φλόγες.

Σε δασική περιοχή στο Πλατανιστό εξερράγη αρχικά η φωτιά και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις.

Λίγο πριν τις 18:00 οι κάτοικοι της νότιας Εύβοιας έλαβαν σχετικό μήνυμα από το 112 της Πολιτικής Προστασίας με το οποίο τους πληροφορεί ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό και να απομακρυνθούν προς την περιοχή της Καρύστου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος, κ. Ραβιόλος, απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των εναέρων μέσων. Το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο καθώς καίει σε 10 εστίες και κατευθύνεται προς την Κάρυστο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε τρεις διαφορετικές εστίες σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας. Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 26 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, εννέα οχήματα και πέντε αεροσκάφη.

Ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Ακραίος κίνδυνος (κατηγορία 5) για την εκδήλωση πυρκαγιάς θα υπάρχει και αύριο, Δευτέρα, στην Αττική και σε άλλες 4 περιοχές της Ελλάδας, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη πρόβλεψης κινδύνου της Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε κόκκινο συναγερμό θα βρεθούν για την πρώτη μέρα της ερχόμενης εβδομάδας:

  • Αττική
  • Εύβοια, Βοιωτία
  • Αργολίδα, Κορινθία, Μεσσηνία
  • Ηλεία
  • Ρόδο

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αχτσιόγλου για Ρόδο: Χρειάζεται μέγιστος συντονισμός και επιχειρησιακή επάρκεια

Πυρκαγιές: Jet2 και TUI ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς την Ρόδο

ΥΠΕΞ: Σύσκεψη υπό τον Γεραπετρίτη για την εκκένωση ξένων πολιτών από τη Ρόδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider