Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα στην Ρόδο - Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Μέγαρα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα στην Ρόδο - Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Μέγαρα, Δερβενοχώρια και Λουτράκι
Μαίνεται η φωτιά στα Μέγαρα, κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Εκκένωση 3 χωριών στη Ρόδο. Μάχη με το χρόνο στο Λουτράκι. Μεγάλο μέτωπο μεταξύ Οινόης και Μαγούλας - Φόβοι και για την Πάρνηθα.

Tελευταία ενημέρωση 14:50

Αναζωπυρώσεις στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, με νέα ενεργή εστία να έχει ξεσπάσει προς το χωριό Έμπονα, που πέρασε τον Προφήτη Ηλία. Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή εκκένωσης για τα χωριά Ελεούσα, Σάλακος, Διμυλιά, Προφήτη Ηλία προς Κολύμπια αλλά και για το ξενοδοχείο Έλαφος.

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Απόλλωνα, κινείται με δυτική κατεύθυνση από τον Αττάβυρο στην περιοχή της Σαλάκου και καίει δάσος με πεύκα και κυπαρίσσια. Υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Έμπονα προς Άγιο Ισίδωρο και από Απόλλωνα και Σάλακο προς Έμπονα. Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νεκτάριος Κλωστάκης, το μέτωπο είναι μεγάλο και σε διαφορετικά σημεία. Παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι έχουν κωπάσει, οι φλόγες ξεπηδούν σε δύσβατες περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση επίγειων δυνάμεων. Όλες οι ισχυρές δυνάμεις που είναι διαθέσιμες και έχουν έρθει από Σάμο και Κρήτη, εθελοντές και πολίτες δίνουν μάχη για να ελεγχθούν τα μέτωπα.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλλουν τα πεζοπόρα τμήματα και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά ενώ τα αεροσκάφη που σταθμεύουν στην Ρόδο κάνουν συνεχείς ρίψεις αλλά ο ισχυρός άνεμος δημιουργεί συνέχεια αναζωπυρώσεις και τα εναέρια μέσα οφείλουν να διακόψουν την πυρόσβεση για να ανεφοδιαστούν. Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Ευστρατίου έδωσε εντολή να επιστρατευτούν όλα τα οχήματα που εργάζονται σε εργολαβίες της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο και να βρεθούν στο μέτωπό της πυρκαγιάς.

Δραματική έκκληση για εθελοντές έκανε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου και μέλος της Ομάδας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, Παναγιώτης Εγγλέζος. Καλεί τους πολίτες των χωριών κοντά στη φωτιά να είναι σε ετοιμότητα, σημειώνοντας ότι η φωτιά κατευθύνεται προς τους πρόποδες του Προφήτη Ηλία. «Θα καούν τα πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνολικά επιχειρούν 6 εναέρια μέσα και περισσότεροι 120 πυροσβέστες και εθελοντές πολίτες και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το Λιμενικό ανακοινώθηκε πως υπάρχουν διαθέσιμα 5 περιπολικά αλλά και ιδιωτικά σκάφη, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν στις περιοχές που απειλεί η φωτιά.

Δερβενοχώρια: Μεγάλη αναζωπύρωση στην Οινόη - Συναγερμός στον οικισμό Λεύκα

Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε σε χαράδρα της Οινόης και υπάρχει φόβος πως θα κάψει τον οικισμό Λεύκα. Στο σημείο έχουν φτιάξει αντυπυρική ζώνη αφού αναμένεται οι φλόγες να κατέβουν τον λόφο και πλέον δίνεται μάχη για να μην περάσει το δρόμο και φτάσει στον οικισμό, οι κάτοικοι του οποίου είναι σε ετοιμότητα. Η φωτιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια στην πλευρά της Βοιωτίας και πλέον έχει φτάσει στην Οινόη της Αττικής. Την ίδια στιγμή, μάχη δίνουν οι πυροσβέστες με τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθεί «πύρινη λαίλαπα» στην Πάρνηθα.

Εκρήξεις στη Μάνδρα

Προβλήματα παρατηρούνται και στη Μάνδρα, όπου στο σημείο ακούγονταν συνεχόμενες εκρήξεις. Στο σημείο βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούσαν να πείσουν τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν. Όπως αναφέρεται, ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες περισσότερες από 10 εκρήξεις, γεγονός που έχει προβληματίσει την Πυροσβεστική για την έκβαση της πυρκαγιάς.

Φωτιά στα Μέγαρα: Κοντά στα σπίτια οι φλόγες

Εκτός ελέγχου βρίσκεται και μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει δάσος, σπίτια και αγροτικές καλλιέργειες στα Μέγαρα, με τον δήμαρχο, Γρηγόρη Σταμούλη να ζητά την ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην περιοχή, καθώς τρομάζουν οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή Στεφάνη, αλλά και στο μέτωπο προς την Οινόη.

«Δυσκολεύει η κατάσταση από το πρωί, ήταν πίσω από το Κανδήλι η φωτιά, τώρα καίει δάσος, από το πρωί ένα σινούκ δεν μπορεί να τιθασσεύσει τη φωτιά- ελπίζω να έρθουν κι άλλα μέσα. Πλησιάζει προς τους οικισμούς της Νέας Περάμου. Προς το παρόν εκκενώνουν προς Νέα Πέραμο, όπου έως τώρα δεν κινδυνεύει η Νέα Πέραμος. Να έρθουν εναέρια. Έχει ακόμη ισχυρούς ανέμους. Ο δήμος συνδράμει με όσες δυνάμεις έχει. Η φωτιά ήρθε από τη Μάνδρα, στέλναμε ενισχύσεις από το πρωί, μετά τα πήραμε στη δική μας περιοχή γιατί πέρασε η φωτιά και στα δικά μας όρια, είπε χαρακτηριστικά στον Σκάι 100,3 ο δήμαρχος Μεγάρων Γρ. Σταμούλης.

Όμως, ανακούφιση στο αναζωπυρωμένο μέτωπο της πυρκαγιάς στην περιοχή Κανδύλι Μεγάρων προσέφερε γύρω στη 13:00 το μεσημέρι η αντιστροφή της φοράς ανέμου προς τα καμένα εδάφη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης. Ο ίδιος, επικεφαλής ομάδας πυρόσβεσης εθελοντών δίπλα σε δύο μικρά μοναστήρια της περιοχής, εκφράστηκε ιδιαίτερα ανακουφισμένος από την σταθεροποίηση της κατάστασης. «Ελπίζω οι επίγειες δυνάμεις να ελέγξουν τις μικροεστίες που εκδηλώνονται στον οικισμό Κανδύλι, όπως και τις υπόλοιπες ανατολικότερα προς την Νέα Ζωή», σημείωσε.

Την αγωνία όλων που βίωσαν τις πρωινές ώρες, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Ιερόθεος Πολυχρόνης, καθώς έβλεπαν τεράστιες φλόγες να κατευθύνονται στην κορυφή του όρους Πατέρα, από την περιοχή της Μάνδρας. Σε ελάχιστο διάστημα βοηθούμενες και από την ένταση του ανέμου κύλισαν στις παρυφές του όρους Τρικέρι και εξαπλώθηκαν με κατεύθυνση το στρατόπεδο με το πεδίο Βολής στη λεωφόρο Καταδρομών και οικισμούς της Ν. Περάμου εντός δασικού και χορτολιβαδικού τοπίου. Προσωρινά «νιώσαμε αδυναμία αντιμετώπισης, της πυρκαγιάς χωρίς τη βοήθεια εναέριων μέσων τόσο κοντά στην πρωτεύουσα», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου ορατότητα, ενώ καταστράφηκαν λίγες κατοικίες που βρέθηκαν στο πέρασμα της φωτιάς.

Φωτιά στο Λουτράκι: «Μάχη» για να μη φτάσει στα διυλιστήρια - Καταστράφηκαν 36 σπίτια

Επίσης, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές της φωτιάς στο Λουτράκι, όπου το μεσημέρι της Τετάρτης οι πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τη «σωτήρια» συνδρομή των εναέριων δυνάμεων, κατάφεραν να ελέγξουν τη νέα αναζωπύρωση που δημιουργήθηκε στο σημείο. Ωστόσο, η Πυροσβεστική συνεχίζει να δίνει σκληρή «μάχη» στο σημείο, καθώς γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στο ύψος των διυλιστηρίων. Όπως αναφέρει το Mega, σε περίπτωση που περάσει την Εθνική Οδό, θα βρίσκεται 1,5 με 2 χιλιόμετρα μακριά από τα διυλιστήρια.

Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούν στην περιοχή, υπάρχει μία καλύτερη εικόνα στο κομμάτι των ανέμων, καθώς συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες, τα μποφόρ δεν είναι τόσο ενισχυμένα. Κάτοικοι και στελέχη της Πυροσβεστικής εκφράζουν την ανησυχία τους ότι τις επόμενες ώρες θα επικρατήσουν στην περιοχή πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και πιο συγκεκριμένα θα έχει περισσότερο αέρα. Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αναζωπύρωσης, αλλά και εκδήλωσης νέων εστιών φωτιάς. Την ίδια ώρα, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχει προκαλέσει το πύρινο μέτωπο. Σύμφωνα με την τελευταία αυτοψία, που πραγματοποιήθηκε στο σημείο, τουλάχιστον 36 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τον «πύρινο εφιάλτη».

Πολύ αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4), που προβλέπεται και για σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

  1. Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  3. Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  4. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  5. Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
  6. Περιφέρεια Κρήτης

Από την Πυροσβεστική εφαρμόζεται το 2ο Στάδιο Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του ΠΣ, που εκτός των άλλων προβλέπει περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές εφαρμόζεται το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και οι δήμοι των περιοχών που βρίσκονται στη ζώνη πολύ υψηλού κινδύνου, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων της αρμοδιότητάς τους. Παράλληλα, η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστικλη Υπηρεσία απευθύνουν έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:

i. Το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού.

ii. Η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης.

iii. Η χρήση υπαίθριων ψησταριών.

iv. Το κάπνισμα μελισσών.

v. Η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος στο Facebook και στο Twitter, καθώς και οδηγίες αυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οδηγίες προστασίας και επιπτώσεις από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

Μητσοτάκης: Eνημερώθηκε σε σύσκεψη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων μετά την άφιξή του στην Αθήνα

Μάνδρα: Έκκληση του δημάρχου για εναέρια μέσα - «Κινδυνεύουν οι οικισμοί»

gazzetta
gazzetta reader insider insider