Μαλί: Κυανόκρανος νεκρός από επίθεση τζιχαντιστών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαλί: Κυανόκρανος νεκρός από επίθεση τζιχαντιστών
Άλλοι 8 τραυματίστηκαν στο συμβάν που έλαβε τόπο στα βόρεια της χώρας.

Κυανόκρανος σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Παρασκευή σε επίθεση στο βόρειο Μαλί, χώρα βυθισμένη σε κρίση εξαιτίας της εξάπλωσης της βίας τζιχαντιστών και άλλων ενόπλων, ανακοίνωσε η MINUSMA, η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ.

Περίπολος «έγινε στόχος περίπλοκης επίθεσης» κοντά στην Μπερ, στην περιφέρεια Τιμπουκτού: έπεσε σε νάρκη και κατόπιν δέχθηκε πυρά, ανέφερε η MINUSMA .

«Ένας κυανόκρανος σκοτώθηκε και άλλοι 4 τραυματίστηκαν σοβαρά», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας αργότερα πως οι σοβαρά τραυματίες είναι 8.

Οι συγκεκριμένοι κυανόκρανοι αναπτύχθηκαν στο Μαλί από την Μπουρκίνα Φάσο, διευκρίνισε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο επικεφαλής της MINUSMA τόνισε πως «καταδικάζει σθεναρά αυτή την ειδεχθή και άνανδρη ενέργεια εναντίον της περιπόλου μας».

«Αυτή η τραγική απώλεια αποτελεί σκληρή υπενθύμιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις, που εργάζονται ακούραστα για να φέρουν σταθερότητα και ειρήνη στον λαό του Μαλί», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Η Γαλλία –άλλοτε αποικιακή δύναμη– καταδίκασε χθες βράδυ την επίθεση «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».

Το Παρίσι «καταδικάζει τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων εναντίον της MINUSMA και τα εμπόδια που προβάλλονται στην ελευθερία κινήσεών της», τόνισε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Οι υπεύθυνοι για την επίθεση αυτή πρέπει να ταυτοποιηθούν και να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», πρόσθεσε, αποτίνοντας «φόρο τιμής στον ρόλο των κυανόκρανων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τον πληθυσμό» της χώρας του Σαχέλ.

Το Μαλί αιματοκυλίζεται από την εξάπλωση της δράσης των τζιχαντιστών και της βίας κάθε λογής αφότου ξέσπασαν αυτονομιστικές εξεγέρσεις στο βόρειο τμήμα του, το 2012. Η βία έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες, ιδίως στην Μπουρκίνα Φάσο και στον Νίγηρα. Επιθέσεις και ωμότητες αποδίδονται σε οργανώσεις προσκείμενες στην Αλ Κάιντα και στο Ισλαμικό Κράτος, παραστρατιωτικές ομάδες «άμυνας» πολιτών, κακοποιούς, αλλά και στις τακτικές δυνάμεις.

Η MINUSMA, που διατηρεί ανεπτυγμένους στη χώρα κάπου 12.000 στρατιωτικούς, δέχεται συστηματικά επιθέσεις από τζιχαντιστές, που έχουν στο στόχαστρο την ξένη παρουσία όσο και τα σύμβολα του κράτους.

Από τον σχηματισμό της το 2013, 186 μέλη της έχουν σκοτωθεί σε εχθρικές ενέργειες — πρόκειται για την αποστολή του ΟΗΕ που έχει υποστεί μακράν τις περισσότερες απώλειες παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.