Σιγκαπούρη: Η μυστική συνάντηση των μεγαλύτερων μυστικών υπηρεσιών του πλανήτη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιγκαπούρη: Η μυστική συνάντηση των μεγαλύτερων μυστικών υπηρεσιών του πλανήτη
Όσο περίεργο και αν φαντάζει, αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας σε ταραχώδεις καιρούς που η επίσημη διπλωματία είναι δύσκολη.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από αρκετές από τις μεγαλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών του κόσμου, πραγματοποίησαν μια μυστική συνάντηση στο περιθώριο της συνάντησης ασφαλείας Shangri-La Dialogue στη Σιγκαπούρη αυτό το Σαββατοκύριακο, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πέντε άτομα με γνώση της συνάντησης.

Τέτοιες συναντήσεις διοργανώνονται από την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης και διεξάγονται διακριτικά σε ξεχωριστό χώρο παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια εδώ και αρκετά χρόνια, ανέφεραν οι πηγές του Reuters. Στο παρελθόν δεν είχε γίνει ανάλογη αναφορά για τις συγκεκριμένες συναντήσεις των κορυφαίων «κατασκόπων».

Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τη Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Άβριλ Χέινς, την επικεφαλής της κοινότητας πληροφοριών της χώρας της, ενώ η Κίνα ήταν μεταξύ των άλλων παρόντων χωρών, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Παρευρέθηκε επίσης ο Σαμάντ Γκοέλl,ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας της Ινδίας, της πτέρυγας Έρευνας και Ανάλυσης, ανέφερε ινδική πηγή.

«Η συνάντηση είναι σημαντική στη διεθνή σκιώδη ατζέντα», είπε ένα άτομο με γνώση των συζητήσεων. «Δεδομένου του φάσματος των χωρών που εμπλέκονται, δεν είναι ένα «εμπορικό πανηγύρι», αλλά μάλλον ένας τρόπος προώθησης μιας βαθύτερης κατανόησης των προθέσεων και των αποτελεσμάτων τους», πρόσθεσε.

«Υπάρχει ένας ανείπωτος κώδικας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών, ότι μπορούν να μιλήσουν όταν η πιο επίσημη και ανοιχτή διπλωματία είναι πιο δύσκολη - είναι πολύ σημαντικός παράγοντας σε περιόδους έντασης και η εκδήλωση της Σιγκαπούρης βοηθά στην προώθηση αυτού», συμπλήρωσε.

Και οι πέντε πηγές που συζήτησαν με το Reuters τις συναντήσεις αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Eκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σιγκαπούρης ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στον Διάλογο Shangri-La, «συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματούχων από τις υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν τους ομολόγους τους».

«Το υπουργείο Άμυνας της Σιγκαπούρης μπορεί να διευκολύνει ορισμένες από αυτές τις διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις», είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «οι συμμετέχοντες βρήκαν τέτοιες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο του (διαλόγου) ωφέλιμες».

Από την πλευρά της, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σιγκαπούρη είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για τη συνάντηση. Οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Πάντως οι μεγάλες συναντήσεις της κοινότητας πληροφοριών είναι σπάνιες και σχεδόν ποτέ δεν δημοσιοποιούνται. Σύμφωνα με τα άτομα με γνώση του θέματος, δεν υπήρχε συμμετοχή Ρώσου εκπροσώπου, ενώ μια άλλη από τις πηγές είπε ότι ο τόνος στη συνάντηση ήταν συνεργατικός και συνεργατικός και όχι συγκρουσιακός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider