Ουκρανία: Οι σειρήνες ήχησαν ξανά στο Κίεβο - Νέα ρωσική επίθεση, επλήγησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Οι σειρήνες ήχησαν ξανά στο Κίεβο - Νέα ρωσική επίθεση, επλήγησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Νέα ρωσική αεροπορική επίθεση έθεσε σήμερα το πρωί στο στόχαστρο το Κίεβο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός ανθρώπου, ενώ οι ουκρανικές αρχές παραδέχθηκαν, σε μια πολύ σπάνια δημόσια δήλωση, ότι στρατιωτική εγκατάσταση στο δυτικό τμήμα της χώρας επλήγη από ένα άλλο κύμα πληγμάτων στη διάρκεια της νύχτας.

Νέα ρωσική αεροπορική επίθεση έθεσε σήμερα το πρωί στο στόχαστρο το Κίεβο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός ανθρώπου, ενώ οι ουκρανικές αρχές παραδέχθηκαν, σε μια πολύ σπάνια δημόσια δήλωση, ότι στρατιωτική εγκατάσταση στο δυτικό τμήμα της χώρας επλήγη από ένα άλλο κύμα πληγμάτων στη διάρκεια της νύχτας.

Μετά τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς, οι σειρήνες ήχησαν και πάλι σήμερα το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα, ακολουθούμενες από σειρά εκρήξεων γύρω στις 11:10 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Εκρήξεις στην πόλη, σε συνοικίες του κέντρου», έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο. «Η αντιαεροπορική άμυνα έχει ενεργοποιηθεί" πρόσθεσε από την πλευρά της η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.

Η Ρωσία ενέτεινε τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας από τις αρχές του μήνα, όμως μέχρι σήμερα σχεδόν το σύνολο αυτών πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, ένας άνδρας τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο μέχρι στιγμής. Συντρίμμια πυραύλων έπεσαν σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες στο βόρειο και to ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας προκαλώντας την εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση.

«Όλοι οι (ρωσικοί) αεροπορικοί στόχοι επλήγησαν με επιτυχία από την αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε η πηγή αυτή, λέγοντας πως «οι Ρώσοι δείχνουν ξεκάθαρα πως σκοπεύουν να καταστρέψουν τον άμαχο πληθυσμό».

Νωρίτερα σήμερα, η διοίκηση της περιφέρειας Χμελνίτσκι, στη δυτική Ουκρανία, είχε δηλώσει πως στρατιωτική εγκατάσταση επλήγη από ρωσική επίθεση στη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας να εννοηθεί πως επρόκειτο για αποθήκες και στρατιωτικό αεροδρόμιο.

«Τα ρωσικά στρατεύματα έπληξαν πολλές εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων μία στρατιωτική στην περιοχή Χμελνίτσκι», ανέφερε στο Telegram.

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για «πυρκαγιές σε αποθήκες καυσίμων» και στρατιωτικού εξοπλισμού και για τον διάδρομο προσαπογείωσης που υπέστη ζημιές. «Οι εργασίες για τον περιορισμό των πυρκαγιών συνεχίζονται», ανέφερε.

«Πέντε ιπτάμενα οχήματα τέθηκαν εκτός λειτουργίας», είπε ακόμη η πηγή αυτή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.«Οι εργασίες επισκευής σε διάδρομο προσαπογείωσης άρχισαν», σύμφωνα με τη διοίκηση.

Δεν έδωσε αριθμό για τυχόν θύματα, είπε μόνο πως οι πληροφορίες αυτές «βρίσκονται στο στάδιο της αποσαφήνισης».

Πρόκειται για μια πολύ σπάνια δημόσια δήλωση των ουκρανικών Αρχών που δεν αποκαλύπτουν σχεδόν ποτέ τις στρατιωτικές απώλειές τους αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο βομβαρδισμός αυτός στη δυτική Ουκρανία αποτελεί μέρος της μαζικής αεροπορικής επίθεσης εναντίον της χώρας που ξεκίνησε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, μία ημέρα μετά μια απόπειρα πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον του Κιέβου.

«Απόψε, οι κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βασικές εγκαταστάσεις υποδομών στην Ουκρανία», εξαπολύοντας «έως 40 πυραύλους κρουζ» από αεροπλάνα πάνω από την Κασπία Θάλασσα και «περίπου 35 drones» από τον Βορρά και τον Νότο, δήλωσε σήμερα μέσω του Telegram ο επικεφαλής του ουκρανικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι.

Μόνο στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, «περισσότεροι από 40 αεροπορικοί στόχοι» καταστράφηκαν στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε η στρατιωτική διοίκηση της πόλης, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο για τη 15η επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας από τις αρχές του μήνα.

«Άλλη μια δύσκολη νύχτα για την πρωτεύουσα», δήλωσε στο Telegram ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο. «Χάρη στον επαγγελματισμό» της αντιαεροπορικής άμυνας, η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα ούτε μεγάλες ζημιές, πρόσθεσε ωστόσο.

Με τους επαναλαμβανόμενους βομβαρδισμούς τους, οι Ρώσοι «επιδιώκουν να εξαντλήσουν την αντιαεροπορική άμυνα» της Ουκρανίας και να «διατηρήσουν τον άμαχο πληθυσμό σε κατάσταση μεγάλης ψυχολογικής έντασης», εκτίμησε από την πλευρά της η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.

Η Ουκρανία ετοιμάζει εδώ και μήνες μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων που κατέχουν μεγάλες περιοχές στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Θα έρθει σύντομα η ώρα που θα περάσουμε στην αντεπίθεση», διαβεβαίωσε σήμερα ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία για τα σιτηρά: Προειδοποίηση Λαβρόφ για κίνδυνο «κατάρρευσης»