Πώς οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ γλίτωσαν πάνω από μισό δισ. ευρώ σε φόρους από το 2015

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ γλίτωσαν πάνω από μισό δισ. ευρώ σε φόρους από το 2015
«Από το 2015, από όλους τους φορολογικούς τομείς της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, έχουμε ανακτήσει 573 εκατομμύρια λίρες που διαφορετικά θα έμεναν απλήρωτα»

Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στην Πρέμιερ Λιγκ κατηγορούνται ότι από το 2015 απέφευγαν να πληρώνουν φόρους, προκαλώντας μία τρύπα άνω του μισού δισ. ευρώ στα ταμεία της χώρας και του βρετανικού πρωταθλήματος.

Ειδικότερα, οι ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος της Ευρώπης, δεν κατέβαλαν φόρους στην HM Revenue and Customs μέσω της κατασκευής τεχνητών συμβολαίων, σύμφωνα με την Tax Policy Associates, μια μη κερδοσκοπική συμβουλευτική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον πρώην δικηγόρο του Κλίφορντ Τσανς, Νταν Νιντλ.

Η HMRC επιβεβαίωσε ότι εξετάζει έναν «αριθμό ενεργών υποθέσεων που διερευνούν αυτή την έρευνα», αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Σκοπός του προγράμματος ήταν να αποφευχθούν οι φόροι και ο ΦΠΑ στις μεγάλες προμήθειες που καταβάλλονται σε ποδοσφαιρικούς ατζέντηδες», αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έκθεση του Tax Policy Associates επικεντρώθηκε στη λεγόμενη «διπλή εκπροσώπηση», όπου οι ατζέντηδες των ποδοσφαιριστών πληρώνονται για να δραστηριοποιούνται τόσο για τον παίκτη όσο και για τον σύλλογο, με αποτέλεσμα να γλυτώνουν τόσο τη γενική φορολόγηση όσο τον ΦΠΑ. Με αυτή την πρακτική, ο σύλλογος πλήρωνε τις μισές αμοιβές του ατζέντη, όπως είναι η τρέχουσα συνήθης πρακτική, παρόλο που εργάζεται και για λογαριασμό του παίκτη. Εάν ο παίκτης πλήρωνε πλήρως την αμοιβή του ατζέντη του, θα καλούνταν να καταβάλλει σημαντικούς φόρους στην HMRC.

«Ελέγχουμε προσεκτικά τις ρυθμίσεις μεταξύ συλλόγων και εργαζομένων και συνεργαζόμαστε στενά με την ποδοσφαιρική βιομηχανία για να εκπαιδεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε τον φορολογικό κίνδυνο», δήλωσε εκπρόσωπος της HMRC σε ένα σχόλιο που εστάλη στο Bloomberg. «Από το 2015, από όλους τους φορολογικούς τομείς της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, έχουμε ανακτήσει 573 εκατομμύρια λίρες που διαφορετικά θα έμεναν απλήρωτα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση εσόδων από φόρους & εισφορές αλλά και πιέσεις σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων και ασφαλισμένων

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Θέμα ωρών το άνοιγμα της πλατφόρμας - Οι αλλαγές στα φορο-έντυπα και οι κωδικοί SOS

Επιστροφές φόρων: Μαζικοί συμψηφισμοί και με αρρύθμιστες οφειλές σε 202.000 φορολογούμενους

gazzetta
gazzetta reader insider insider