Τέμπη: Ανθρώπινο λάθος ή σειρά παραλείψεων πίσω από την τραγωδία; Συνελήφθη ο σταθμάρχης - Στους 36 οι νεκροί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέμπη: Ανθρώπινο λάθος ή σειρά παραλείψεων πίσω από την τραγωδία; Συνελήφθη ο σταθμάρχης - Στους 36 οι νεκροί
Τουλάχιστον 36 νεκροί, περισσότεροι από 70 τραυματίες αλλά και δεκάδες ακόμα αγνοούμενοι είναι ο τραγικός μέχρι στιγμής απολογισμός της σύγκρουσης που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα Τέμπη μεταξύ εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός, στο σημείο της τραγωδίας η ΠτΔ. Συνελήφθη για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο σταθμάρχης. Συνεχίζονται οι έρευνες από την Πυροσβεστική για τα ακριβή αίτια του πολύνεκρου δυστυχήματος.

Τελευταία ενημέρωση 16.51

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, ενώ ερωτηματικά πλανώνται γύρω από την ανείπωτη τραγωδία που αφήνει πίσω της δεκάδες νεκρούς.

Γύρω στις 3.30 το απόγευμα πτώμα ή πτώματα μεταφέρθηκαν μέσα με σακούλες και πάνω σε φορείο σε ασθενοφόρο για να μεταφερθεί στο νεκροτομείο της Λάρισας.

Τραγικές είναι οι σκηνές, καθώς συγγενείς έρχονται στο σημείο και αναζητούν δικούς τους ανθρώπους που ως τώρα δεν έχουν δώσει σημεία ζωής και στη συνέχεια μεταβαίνουν στα νοσοκομεία για να τους αναζητήσουν.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται σε 36, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα ανέβει. Την ίδια ώρα, 72 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 6 σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά στοιχεία από την εταιρεία Hellenic Train, στην επιβατική αμαξοστοιχία στο συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής επέβαιναν 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό, ενώ στην εμπορική αμαξοστοιχία 2 άτομα προσωπικό.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των σορών, η οποία αναμένεται να είναι μακρά.

«Πρόκειται για μια μαζική τραγωδία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των νεκρών της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη.

Στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, ο θρήνος είναι ανείπωτος, καθώς στο επιβατικό τρένο, υπήρχαν και πολλοί φοιτητές, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά.

Σύσσωμα τα διεθνή ΜΜΕ καλύπτουν τις εξελίξεις γύρω από την χθεσινοβραδινή τραγωδία, ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον ελληνικό λαό.

Την ίδια ώρα, τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για να ανασύρουν ανθρώπους από τα συντρίμμια των συρμών.

Στο σημείο του δυστυχήματος δύο γερανοί ανασηκώνουν κομμάτια από τα επιβατικά βαγόνια που έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί κυρίως στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά και σε νοσοκομεία της Κατερίνης, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας βρίσκονται πολλά ασθενοφόρα και κυρίως πυροσβεστικά οχήματα, μαζί με δυνάμεις του ΕΚΑΒ και ομάδες ΕΚΑΜ.

Έρευνα για τα αίτια - Συνελήφθη ο σταθμάρχης

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει σχετικά με τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν οι δύο αμαξοστοιχίες αργά το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή Ευαγγελισμός κοντά στα Τέμπη, σχετίζεται με το γιατί τα δύο τρένα βρέθηκαν στην ίδια γραμμή, κινούμενα σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Η έρευνα σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας έχει ήδη ξεκινήσει, όπως έκανε γνωστό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ ο σταθμάρχης της Hellenic Trains - στον οποίο και επιρρίπτονται οι κύριες ευθύνες - συνελήφθη.

Ο σταθμάρχης, ηλικίας 59 ετών, σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ). Στο πλαίσιο της δικογραφίας που σχηματίζεται από την ΕΛΑΣ έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις και άλλοι δύο υπάλληλοι στην Τροχαία Λάρισας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση.

Μιλωντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελέας Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος και ανέλαβε την υπόθεση για τη διερεύνηση του δυστυχήματος της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη, ανέφερε πρόκειται για αυτεπάγγελτη διαδικασία, σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης».

Ο ίδιος σημείωσε πως η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος τού ανέθεσε την εποπτεία της προανάκρισης για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Αυτό που ερευνάται είναι εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα.

Ο σταθμάρχης, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς, αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα.

«Ήταν μια μετωπική σύγκρουση, τα δύο τρένα κινούνταν στην ίδια γραμμή με αντίθετη κατεύθυνση» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενίδουνιας, σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει διπλή γραμμή και το ένα τρένο μπήκε στη γραμμή του άλλου. «Αυτό δεν θα γινόταν αν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας» επεσήμανε.

«Υπάρχουν και δεν λειτουργούν τα συστήματα, έχουν εγκατασταθεί από το 2000, ήταν σε φάση ανάταξης, το έχουμε καταγγείλει δεκάδες φορές» τόνισε.

Ακόμα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, υπάλληλοι του ΟΣΕ υποστηρίζουν ότι δεν λειτουργεί το ηλεκτρονικό σύστημα και η διαδικασία γίνεται χειροκίνητα. Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας»

Στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην κοιλάδα των Τεμπών έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις μέχρι στιγμής εξελίξεις από τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων των σωστικών συνεργείων.

Ο πρωθυπουργός, από το σημείο της τραγωδίας, εμφανώς συγκινημένος, δήλωσε: «Η σκέψη μας είναι πρώτα και πάνω από όλα στους συγγενείς των θυμάτων και να περιθάλψουμε τους τραυματίες, να ταυτοποιήσουμε τις σορούς. Ένα μπορώ να εγγυηθώ. Θα μάθουμε τα αίτια της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

«Θα διερευνήσουμε τα αίτια του τραγικού συμβάντος με απόλυτη σοβαρότητα και απόλυτη διαφάνεια», δήλωσε, εν τω μεταξύ, από τον τόπο της τραγωδιας στη Λάρισαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε τίποτα κάτω από το χαλί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέμπη: «Η Ευρώπη πενθεί με τους Έλληνες» - Μεσίστιες οι σημαίες στα κτίρια της Κομισιόν για τα θύματα της τραγωδίας

Τα πιο φονικά σιδηροδρομικά δυστυχήματα της 25ετίας στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider