Λούλα: Ζήτησε το τέλος του πολέμου συναντώμενος χωριστά με τις απεσταλμένες της Ουκρανίας και της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λούλα: Ζήτησε το τέλος του πολέμου συναντώμενος χωριστά με τις απεσταλμένες της Ουκρανίας και της Ρωσίας
Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας εύχεται «ειρήνη» και «τα μέρη να βρουν κοινό τόπο και να τερματίσουν την ένοπλη σύρραξη».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, συναντήθηκε χθες Σάββατο με αντιπροσώπους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μερικές ώρες πριν από την ορκωμοσία του, καλώντας να τερματιστεί το συντομότερο ο πόλεμος των δύο χωρών, που ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ο Λούλα ανέφερε μέσω Twitter πως είχε συναντήσεις χωριστά με τη Βαλεντίνα Ματβιένκο, την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (σ.σ. η άνω Βουλή της Ρωσίας) και την Γιούλια Σβιριντένκο, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Οι δυο απεσταλμένες, που θα αντιπροσωπεύσουν τις χώρες τους στην ορκωμοσία του Λούλα, συναντήθηκαν μαζί του και με τον από αργότερα σήμερα νέο υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρου Βιέιρα, πιστοποιούν φωτογραφικά στιγμιότυπα που μεταφόρτωσε ο κεντροαριστερός εκλεγμένος πρόεδρος.

Ο Λούλα ανέφερε πως είπε στην κυρία Ματβιένκο πως εύχεται «ειρήνη», «τα μέρη να βρουν κοινό τόπο και να τερματίσουν την ένοπλη σύρραξη».

Πρόσθεσε πως η κυρία Σβιριντένκο του επέδωσε έκθεση για την κατάσταση στη χώρα της.

«Στη Βραζιλία έχουμε παράδοση να υπερασπιζόμαστε την (εδαφική) ακεραιότητα όλων των χωρών» και «θα μιλήσουμε με όποιον είναι δυνατόν για να έρθει η ειρήνη», είπε ο Λούλα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας είχε τον Δεκέμβριο τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τις διμερείς σχέσεις.

Ο Λούλα προσπαθεί να προβάλει το μήνυμα πως «η Βραζιλία επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, έπειτα από τα τέσσερα χρόνια που η χώρα υπό τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου έγινε στόχος πολλών επικρίσεων εξαιτίας της πολιτικής του για το περιβάλλον, των ακατάπαυστων επιθέσεών του στο εκλογικό σύστημα κ.ο.κ.

Ο Λούλα αναμένεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Αργεντινή πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Πηγές λένε πως τόσο ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύουν να επισκεφθούν την Μπραζίλια πιθανόν ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσίπρας: Ο πρόεδρος Λούλα είναι ένας σπουδαίος φίλος της Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider