Ένταση στην πορεία της Αθήνας για τον θάνατο του 16χρονου: 2 συλλήψεις από τις 26 προσαγωγές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένταση στην πορεία της Αθήνας για τον θάνατο του 16χρονου: 2 συλλήψεις από τις 26 προσαγωγές
Μικροεπεισόδια στο ύψος του «Τιτάνια» στην πορεία για τον 16χρονο – Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ σε όλη τη χώρα.

Ένταση σημειώθηκε στην πορεία που πραγματοποιείται στην Αθήνα για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, που υπέκυψε στα τραύματά του μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι που δέχτηκε από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου.

Χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα επί της Πανεπιστημίου, στο τέλος της πορείας που ξεκίνησε στις 19:00. Επεισόδια έλαβαν χώρα στο ύψος του «Τιτάνια» αλλά και στη Σταδίου -όπου έπεσαν επίσης χημικά και η ΕΛΑΣ έκανε χρήση του «Αίαντα».

Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε 2 συλλήψεις, από τις 26 προσαγωγές που έγιναν, με την ίδια να αναφέρει πως: «Με πρωτοβουλία διαφόρων οργανώσεων και συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε σταδιακή συγκέντρωση 2.500 περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγκεντρωμένοι αφού κατέλαβαν το οδόστρωμα της Πανεπιστημίου έμπροσθεν των Προπυλαίων, πορεύθηκαν μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Αιόλου, Σταδίου, Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος, Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Ο κύριος όγκος της πορείας, με σταδιακές αποχωρήσεις, κατέληξε στην Πλατεία Ομονοίας στις 20:35. Στο διάστημα της συγκέντρωσης και της πορείας πραγματοποιήθηκαν σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο που κινήθηκε η πορεία. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου και περί ώρα 19:50, αποσπασθείσες ομάδες ατόμων εκδήλωσαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών στην συμβολή της Πανεπιστημίου με την οδό Σανταρόζα και της Σταδίου με την οδό Αμερικής, καθώς και στην Πλατεία Ομόνοιας, με ρίψη πετρών και άλλων αντικειμένων, με τις διατεθειμένες αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση των αναγκαίων μέσων. Μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί 26 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι δύο και την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής»

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, Κώστα Φραγκούλη από τον πυροβολισμό αστυνομικού, διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη.

Στο Άγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι και εργατικά σωματεία για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία και τον θάνατο του 16χρονου. Στο κάλεσμά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν «Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη στην κρατική δολοφονία του 16χρονου Ρομά. Η οργή να γίνει δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης για ζωή με δικαιώματα». Συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί και στην Καμάρα.

Σε επιφυλακή βρίσκεται η αστυνομία σε όλη την επικράτεια για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των επεισοδίων, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Ρομά απέκλεισαν τον περιφερειακό δρόμο Ρόδου – Καλλιθέας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του 16χρονου ενώ έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιές. Στο σημείο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς και οχήματα της Πυροσβεστικής. Οι Ρομά, νεαρής κυρίως ηλικίας, ζητούν «Δικαιοσύνη».

Στο τέλος της πορείας στην Πάτρα, άτομα που βρισκόταν στην «ουρά» της εκτόξευσαν πέτρες και κροτίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες αντέδρασαν με ρίψη δακρυγόνων. Για λίγη ώρα έμεινε κλειστή η οδός Κορίνθου και άνοιξε μόλις ηρέμησαν τα πνεύματα. Τα άτομα που προσπάθησαν να προκαλέσουν τα επεισόδια, προσωρινά βρήκαν καταφύγιο στο πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρομά: Φωτιά σε καταυλισμό στον Ασπρόπυργο – Επεισόδια σε Ρόδο και Χαλκίδα

Εύα Καϊλή: Η πρώτη δήλωση για το Qatargate - Εμπλέκει Μπορέλ, Γιόχανσον, Μέτσολα

Σχοινάς για Κατάρ: «Πήρα δώρο μια μπάλα ποδοσφαίρου και ένα κουτί σοκολάτες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider