Γερμανία: Ο υπαρκτός κίνδυνος μιας ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης

Τέρρυ Μαυρίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Ο υπαρκτός κίνδυνος μιας ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης
Η υπόθεση Reichsbürger και το πραξικόπημα που σχεδιαζόταν, ήταν ένα ακόμα περιστατικό σε μια ανησυχητικά αυξανόμενη «αλυσίδα» ακροδεξιών εξάρσεων στη Γερμανία.

Η υπόθεση Reichsbürger (οι Πολίτες του Ράιχ), για τους περισσότερους εκτός Γερμανίας ήταν ένα κεραυνός εν αιθρία. Η αποκάλυψη ότι μια ομάδα, κατά κύριο λόγο ατόμων ακροδεξιών πολιτικών καταβολών, σχεδίαζε πραξικόπημα στοχεύοντας να εισβάλει στο Reichstag (στη γερμανική Βουλή) για να καταλύσει τη Δημοκρατία και να επαναφέρει μια «αυτοκρατορική» Γερμανία, στο στιλ της εποχής του Γουλιέλμου του πρώτου, σκόρπισε ρίγη.

Στα χέρια των αρχών έπεσαν 25 άτομα, σε μια τεράστια επιχείρηση η οποία ξεπέρασε τα γερμανικά σύνορα, καθώς επεκτάθηκε σε Ιταλία και Αυστρία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες- μεταξύ άλλων- ένας σεφ, μια πρώην ανώτερη δικαστικός, ένας δικηγόρος, ένα εν ενεργεία μέλος των γερμανικών Ειδικών Δυνάμεων (KSK) και βέβαια το πρόσωπο «κλειδί», ένας παλαιός αριστοκράτης ο 71 ετών πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις.

Δεν είναι αστείο

Εύλογα η αποκάλυψη μιας τέτοιας ιστορίας, που θέλει ένα ετερόκλητο «τσούρμο» να εξυφαίνει ένα σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος, θα μπορούσε εύκολα να παραδοθεί στη χλεύη της κοινής γνώμης. Όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή για να τύχει τέτοιας αντιμετώπισης. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο editorial του ο Γιοργκ Σμιτ στην Süddeutsche Zeitung, «θα ήταν πολύ εύκολο να αναφέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν απλά τρελοί, ένα περίεργο τσούρμο που απαρτίζεται από συνωμοσιολόγους, από ανθρώπους που δεν πρέπει να τους λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν αφελής». Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, οι άνθρωποι που κατηγορούνται για τον σχεδιασμό πραξικοπήματος δεν προέρχονται από το περιθώριο, αλλά από τη μέση και ενδεχομένως ανώτερη τάξη- είναι γιατροί, νομικοί, επιχειρηματίες- δηλαδή είναι άτομα που κανονικά θεωρούνται ως στυλοβάτες της δημοκρατίας. Και αυτό από μόνο του δείχνει ότι την ύπαρξη ενός κινδύνου.

Καθώς οι έρευνες προχωρούν γίνεται αντιληπτό ότι η υπόθεση μόνο αστεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς προκύπτει ότι στις τάξεις των Πολιτών του Ράιχ εμπεριέχονται εν ενεργεία στρατιωτικοί και αστυνομικοί.

Δεν ήταν το πρώτο

Δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα από την σύλληψη μιας γυναίκας που έγινε γνωστή ως «Elizabeth R». Η Elizabeth R- όπως έγινε γνωστό- είναι μια... συνταξιούχος δασκάλα 75 ετών από το κρατίδιο της Σαξονίας , η οποία φέρεται να ήταν ο ιδεολογικός καθοδηγητής μιας άλλης ακροδεξιάς ομάδας, που σχεδίαζε απαγωγές και καταστροφές ενεργειακών εγκαταστάσεων για να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι. Μάλιστα στο πλαίσιο των ερευνών, τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθησαν τέσσερις άνδρες που σχετιζόντουσαν με την Elizabeth R, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό, ενώ προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκρηκτικά.

Όπως διαπιστώθηκε από τις έρευνες, η συγκεκριμένη ομάδα είχε δεσμούς με τους Reichsbürger, καθώς και άλλες ομάδες αρνητών της πανδημίας και των εμβολίων. Στους στόχους τους πρωταρχική θέση είχε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, τον οποίον ήθελαν να απαγάγουν και αν ήταν απαραίτητο να σκοτώσουν τη φρουρά του.

Ο Λάουτερμπαχ μετά τη γνωστοποίηση της υπόθεσης είχε εκφράσει την ανησυχία του, δηλώνοντας ότι «είναι μια μικρή μειοψηφία στη κοινωνία μας, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη».

Ένας από τους συλληφθέντες της συγκεκριμένης υπόθεσης ήταν διευθυντής λογιστηρίου σε μια επιχείρηση στο Φάλκενσι κοντά στο Βερολίνο. Όπως αποκαλύφθηκε ήταν ο επικεφαλής μιας εξτρεμιστικής ομάδας στην πλατφόρμα Telegram, υπό τον τίτλο «Ηνωμένοι Πατριώτες», η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε «Day X Germany». Στο υπόγειο του σπιτιού του η αστυνομία ανακάλυψε μια στολή των SS και ένα καλάσνικοφ.

Ο Χόλγκερ Σμιτ, ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατίας είχε αναφέρει στη γερμανική τηλεόραση, ότι υπάρχουν πολλές ομάδες που online αναφέρουν ότι θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αλλά πρόκειται για απειλές κενές περιεχομένου, καθώς δεν έχουν καμία πραγματική πρόθεση να θέσουν σε κίνηση τα όποια σχέδια τους. Όμως, στην περίπτωση της ομάδας της Elizabeth R ήταν μια πραγματική απειλή, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σμιτ.

Αυξανόμενη απειλή

Πριν από δύο χρόνια οι ομοσπονδιακές αρχές της Γερμανίας για πρώτη φορά στα χρονικά απαγόρευσαν την ακροδεξιά ομάδα Ηνωμένοι Γερμανοί Πολίτες και Φυλές, ένα παρακλάδι των Πολιτών του Ράιχ. Η απαγόρευση συνοδεύτηκε από μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε 10 γερμανικά κρατίδια, προβαίνοντας σε συλλήψεις.

Κοινός τόπος σε όλες αυτές τις ομάδες, των οποίων η παρουσία όλο και αυξάνεται, η ακροδεξιά φιλοσοφία, η άρνηση (του γερμανικού κράτους, της πανδημίας, των εμβολίων), η προσκόλληση στις ιστορίες συνωμοσίας, ενώ η ιδεολογία τους είναι διανθισμένη με ξενοφοβία και αντισημιτισμό.

Σύμφωνα με παλιότερες εκτιμήσει της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικής εθνικής ασφάλειας BfV, στις τάξεις των Reichsbürger υπάρχουν τουλάχιστον 21.000 μέλη, εκ των οποίων 1.150 θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές.

Στην πρόσφατη υπόθεση Reichsbürger, η σοβαρότητα της υπόθεσης και της απειλής γίνεται αντιληπτή από τις λεπτομέρειες της: Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη που εμπλέκονται στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος είχαν υπογράψει δήλωση, επί ποινή θανάτου ότι δεν θα αποχωρούσαν από την επιχείρηση. Παράλληλα στην κατοχή τους βρέθηκαν δορυφορικά τηλέφωνα αξίας 20.000 δολαρίων, έτσι ώστε να μπορούν να επικοινωνούν ακόμα και σε περίπτωση γενικευμένου μπλακάουτ- ένα σημάδι που υποδηλώνει ότι ήθελαν να προκαλέσουν χάος.

Σε συνομιλία του πρίγκιπα, την οποία κατέγραψαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος ανέφερε: «Τώρα θα τους σαρώσουμε. Η πλάκα τελείωσε». Ενδεικτικό της μενταλιτέ αυτών των ανθρώπων- όπως προέκυψε από τις παρακολουθήσεις- ότι ζητήθηκε η συνδρομή μέντιουμ για να υπάρχει «εικόνα» αν το εγχείρημα (το πραξικόπημα) θα έχει επιτυχή έκβαση, καθώς και για να επιβεβαιωθεί η πίστη κάποιων μελών στην ομάδα!

Και παρότι αυτά μπορεί να ακούγονται αστεία, δεν είναι...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος για τη δράση των «Πολιτών του Ράιχ»

Γερμανία: Οκτώ στελέχη από την οργάνωση «Πολίτες του Ράιχενμπαχ» έχουν προφυλακιστεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider