Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου
Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συνεδριάζει αύριο και οι αποφάσεις της αναμένονται με ενδιαφέρον μετά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+ πιθανότατα θα διατηρήσει το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου που έχει θέσει και δεν θα το μεταβάλει κατά την αυριανή του σύνοδο, δήλωσαν πέντε πηγές του ΟΠΕΚ+ το Σάββατο, μια ημέρα αφότου η Ομάδα των Επτά (G7) συμφώνησε ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει το Reuters, Ο ΟΠΕΚ+ εξόργισε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά έθνη τον Οκτώβριο όταν συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd)- παραγωγή που αντιστοιχεί περίπου στο 2% της παγκόσμιας ζήτησης- από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023.

Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε την ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και ιδιαίτερα έναν από τους ηγέτες της, τη Σαουδική Αραβία, ότι τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας παρά τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

ΟΠΕΚ+ από την πλευρά του υποστήριξε ότι είχε μειώσει την παραγωγή λόγω των ασθενέστερων προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν από τον Οκτώβριο και μετά, λόγω της βραδύτερης κινεζικής και παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και των υψηλότερων επιτοκίων.

Την Παρασκευή, η ΕΕ, οι χώρες της G7 και η Αυστραλία συμφώνησαν ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, σε μια κίνηση να στερήσουν τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από έσοδα, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Πολλοί αναλυτές και υπουργοί χωρών του ΟΠΕΚ ανέφεραν ότι το ανώτατο όριο τιμών ήταν συγκεχυμένο και πιθανώς αναποτελεσματικό, καθώς η Μόσχα πουλά το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου της σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, που αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομάδα G7: Συμφωνεί σε ανώτατο όριο τιμής 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

Πεσκόφ: Η Ρωσία δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο τιμής για το πετρέλαιο της

Ουκρανία: Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο πετρέλαιο πρέπει να μειωθεί στα 30 δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider