Καστοριά: Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου από το Ιστορικό Επταχώρι Καστοριάς όπου αποκρούστηκε το κύμα της Ιταλικής επίθεσης το 1940

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καστοριά: Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου από το Ιστορικό Επταχώρι Καστοριάς όπου αποκρούστηκε το κύμα της Ιταλικής επίθεσης το 1940
«Μας εμπνέει και μας οδηγεί στο καθήκον ώστε να μην λησμονούμε το παράδειγμα των ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα το 1940» τόνισε ο υπ. Εθνικής Άμυνας.

«Μας εμπνέει και μας οδηγεί στο καθήκον ώστε να μην λησμονούμε το παράδειγμα των ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα το 1940» τόνισε ο υπουργός Εθνικής, Aμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στο Επταχώρι Καστοριάς προς τιμήν στου Συνταγματάρχη Δαβάκη που είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του στο χωριό και τις πρώτες δύο μέρες του πολέμου απέκρουσε με επιτυχία τις Ιταλικές επιθέσεις.

«Δεν αναπνέουμε μόνο τον καθαρό αέρα της Πίνδου, αναπνέουμε και την ιστορία που έχει η περιοχή» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε «οι εισπνοές αυτές είναι αναζωογονητικές τουλάχιστον για μένα που έρχομαι για πρώτη φορά».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας έκανε αναφορές στα ζητήματα του εξοπλισμού των Ενόπλων δυνάμεων καθώς και του αξιόμαχου του Ελληνικού στρατού λέγοντας ότι «παίρνουμε όπλα με δυσβάσταχτο κόστος αλλά με ανυπολόγιστο όφελος, ώστε να μην παίρνει κανείς αποφάσεις εναντίον μας, πάρα να μιλάει ή να μένει στις ρητορικές αγριάδες και μόνο».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία εφιστώντας ετοιμότητα και προσοχή. «Ο κόσμος εξελίσσεται κατά τρόπο επικίνδυνο, δεν πιστεύαμε πολλοί από εμάς ότι εν έτι 2022 θα είχε ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος κινδυνεύει να συμπαρασύρει στην δίνη του όλη την περιοχή και ακόμη περισσότερο». Τα παραπάνω χαρακτήρισε ως υπαρκτά σενάρια εκφράζοντας ταυτόχρονα την προσδοκία «να μην προκύψουν και να εκτονωθεί γρήγορα η κατάσταση».

«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «και όχι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις ή ο στρατός, αλλά όλοι μας πρέπει είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα, όχι κατά ανάγκη πολέμους αλλά κρίσεις όπως η οικονομική και η ακρίβεια και η κλιματική αλλαγή και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα από το να έχεις υψηλό φρόνημα» κατέληξε.

Ο Περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασίδης, που οργάνωσε την επετειακή εκδήλωση στην μνήμη των Αξιωματικών και στρατιωτών που έπεσαν τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1940 στην περιοχή του Επταχωρίου, τόνισε ότι «αποτελεί τιμή για την περιοχή και την ιστορική μνήμη η παρουσία της Στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο ιστορικό Επταχώρι όπου τραυματίστηκε ο Συνταγματάρχης Δαβάκης».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε το μουσείο Φωτογραφίας όπου εκτίθενται πάνω από 600 φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ζωή του Δαβάκη και άλλων επιτελών Αξιωματικών στο Επταχώρι αλλά και από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τέλος, ο υπουργός επισκέφθηκε και το μνημείο στην Ζούζουλη όπου την δεύτερη μέρα του πολέμου τραυματίστηκε θανάσιμα ο Αλέξανδρος Διάκος, ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider