Η ΓΣ του ΟΗΕ καταδίκασε τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΓΣ του ΟΗΕ καταδίκασε τις «παράνομες προσαρτήσεις» ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία
Την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία καταδίκασε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

(upd 13/10 - 08:00) Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε την Τετάρτη (12/10) τη δήλωση της Ρωσίας ότι προσάρτησε τέσσερις ουκρανικές περιοχές. Το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

Το κείμενο χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντανιέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια.

Εκτός της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα. Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν από μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ. Δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να ταχθούν υπέρ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο για την επίσημη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που ελέγχονται εν μέρει από τη Ρωσία. Το έγγραφο αφορά την προσάρτηση των περιοχών Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, ως αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που έλαβαν χώρα στις 23-27 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το Ria Novosti. Στο Λουγκάνσκ, το 99,23% των συμμετεχόντων ψήφισαν υπέρ αυτής της απόφασης, στο Λουγκάνσκ το 98,42%, στη Χερσώνα το 87,05% και στη Ζαπορίζια το 93,11%.

Μάλιστα, υπέγραψε και διάταγμα που θα αναβάλλει την επιστράτευση για πρόσθετες κατηγορίες φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φοιτούν σε αναγνωρισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ορισμένων μεταπτυχιακών φοιτητών.

Μπάιντεν: «Ξεκάθαρο μήνυμα» στη Ρωσία

Η καταδίκη από τη μεγάλη πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης των «παράνομων προσαρτήσεων» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα» στη Μόσχα, σημείωσε με ικανοποίηση ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως η Ρωσία «δεν μπορεί να σβήσει ένα κυρίαρχο κράτος από τον χάρτη». «143 έθνη τάχθηκαν στο πλευρό της ελευθερίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας, υπέρ του (σ.σ. καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ», και εξέφρασε «την κατηγορηματική αντίθεσή της στον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της». «Η βίαιη περιφρόνηση των εθνικών συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία δεν μπορεί να γίνει και δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι η «διεθνής ενότητα» είναι «ξεκάθαρη» ως προς το ζήτημα αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gazprom: Η Ευρώπη θα «παγώσει» ακόμη και με γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου

Πούτιν: Σενάριο για κόμβο αερίου στην Τουρκία για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης

Ρωσία: Γρίφος η παρουσία Πούτιν στην G20 - «Το μέλλον θα δείξει» απαντά το Κρεμλίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider