ΕΜΑ: Πράσινο φως στα εμβόλια των Pfizer και Moderna κατά της Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΜΑ: Πράσινο φως στα εμβόλια των Pfizer και Moderna κατά της Όμικρον
Τα νέα εμβόλια προορίζονται για να χορηγηθούν σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί ήδη μια φορά τουλάχιστον κατά της Covid-19.

Tα πρώτα εμβόλια κατά της Covid-19, προσαρμοσμένα στην παραλλαγή Όμικρον, των φαρμακοβιομηχανιών Pfizer/BioNTech και Moderna, ενέκρινε o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Τα εμβόλια «στοχεύουν την υποπαραλλαγή BA.1 της Όμικρον συν το αρχικό στέλεχος» του κορονοϊού, που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν το 2019, δήλωσε ο ΕΜΑ, σημειώνοντας ότι προορίζονται για να χορηγηθούν σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που έχουν εμβολιαστεί ήδη μια φορά τουλάχιστον κατά της Covid-19. Τα εμβόλια αυτά είναι προσαρμοσμένες εκδόσεις των αρχικών εμβολίων Comirnaty των Pfizer/BioNTech και Spikevax της Moderna.

Δεν στοχεύουν ωστόσο τις μολυσματικές υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Όμικρον, που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες ως τα κυρίαρχα στελέχη παγκοσμίως.

Επίσης, ο EMA αναμένεται να προσφέρει τη γνώμη του για τα προσαρμοσμένα εμβόλια BA.4/5 τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε σε δήλωσή της η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

«Οι σημερινές θετικές γνωμοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σχετικά με τα δύο πρώτα προσαρμοσμένα σε παραλλαγή εμβόλια mRNA, από την BioNTech-Pfizer και τη Moderna, είναι σημαντικές για την προστασία των Ευρωπαίων από τον πιθανό κίνδυνο φθινοπωρινών και χειμερινών κυμάτων λοιμώξεων», τόνισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν άλλο χειμώνα με την COVID-19».

«Θα προχωρήσουμε τώρα σε ταχεία έγκριση αυτών των εμβολίων για να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν γρήγορα σε ολόκληρη την ΕΕ» συμπλήρωσε, καλώντας «τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν και να ξεκινήσουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους, συμπεριλαμβανομένων των προσαρμοσμένων εμβολίων.

«Για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών, η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα δράσεις για στρατηγικές εμβολιασμού κατά της COVID-19 και θα καθορίσει μέτρα για να αποφευχθεί η έξαρση του κορονοϊού φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα», τόνισε.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά η ταχεία ανάπτυξη και προσαρμογή των εμβολίων για την ανταπόκριση σε αυτόν τον ιό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη σύγχρονη ιστορία της ιατρικής: ας φροντίσουμε τώρα να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, για εμάς και τους αγαπημένους μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορονοϊός: 5 καίρια ερωτήματα για τα νέα εμβόλια

ΗΠΑ: O FDA ενέκρινε νέες ενισχυτικές δόσεις ενάντια στην μετάλλαξη της Όμικρον BA.5

gazzetta
gazzetta reader insider insider