Η Ρωσία αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για να φτιάξει δική της πλατφόρμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, για να φτιάξει δική της πλατφόρμα
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την απόφαση να αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το 2024 ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos), όπως δήλωσε ο επικεφαλής της, Γιούρι Μπορίσοφ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μπορίσοφ ανέφερε πως η Roscosmos θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει στον ISS μέχρι το 2024, ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικού της διαστημικού σταθμού.

Η απόφαση έρχεται εν μέσω των κυρώσεων που έχει επιβάλει οι χώρες της Δύσης στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

NASA: Δεν έχει ενημερωθεί επίσημα

Η NASA δεν έχει λάβει προσώρας «επίσημη» ενημέρωση για τη βούληση των Ρώσων να εγκαταλείψουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μετά το 2024, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη αξιωματούχος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

«Δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη δήλωση από τον εταίρο μας σε ό,τι αφορά το σημερινό νέο», δήλωσε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) η Ρόμπιν Γκέιτενς, διευθύντρια για τον ISS στη ΝΑΣΑ, σε διαστημικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον. «Άρα θα συζητήσουμε περισσότερο τα σχέδιά τους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παρατείνουν τον ISS έως το 2030, όμως ο νέος επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία θα σταματήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα «μετά το 2024».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να δουν τους Ρώσους να αποσύρονται από τον ISS, η Ρόμπιν Γκέιτενς είπε: «Όχι, απολύτως όχι. Ήταν καλοί εταίροι, όπως όλοι οι εταίροι μας, και θέλουμε να συνεχίσουμε μαζί, ως σύμπραξη, να λειτουργούμε τον διαστημικό σταθμό στη διάρκεια της δεκαετίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Αυξάνει έως και 43% την τιμή του Prime στην Ευρώπη

McDonald's: Καλύτερα από τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα τριμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider