Πυρκαγιές: Εκκένωση 2 οικισμών στη Λέσβο - Στάχτη 15.000 στρέμματα δάσους στη Δαδιά, μεγάλη φωτιά στην Ηλεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Εκκένωση 2 οικισμών στη Λέσβο - Στάχτη 15.000 στρέμματα δάσους στη Δαδιά, μεγάλη φωτιά στην Ηλεία
Στη Λέσβο, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης τόσο των Βατερών όσο και του οικισμού του Σταύρου, καθώς οι άνεμοι  επέφεραν την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Τελευταία ενημέρωση: 18:09

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η επέλαση των πυρκαγιών στη Λέσβο και στη Δαδιά του Έβρου, με τις φλόγες να έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα δάσους και να έχουν προκαλέσει καταστροφές σε κτήρια.

Στη Λέσβο, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης τόσο των Βατερών όσο και του οικισμού του Σταύρου, καθώς οι άνεμοι επέφεραν την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά στράφηκε προς τον οικισμό του Σταυρού και η μάχη δίνεται κυρίως στο τμήμα βόρεια από τον οικισμό προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στο μεγάλο δάσος στις νότιες πλαγιές του όρους Όλυμπος.

Στην περιοχή επιχειρούν με ρίψεις από αέρος δυο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor.

Στο νησί έφτασαν από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Η συνδρομή της αστυνομίας

Συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρέχουν από χθες το πρωί ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιά στο νησί.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, 192 αστυνομικοί εκ των οποίων 25 Αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Μεγάλη η φυσική καταστροφή στο πάρκο της Δαδιάς

Στη φωτιά που καίει το πάρκο της Δαδιάς και απείλησε τον οικισμό, από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή εκτιμάται πως έχουν καεί 15.000 στρέμματα δάσους, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο ίδιος ανέφερε «εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης».

Μέσα στην Κυριακή αναμένεται αλλαγή της κατεύθυνσης του ανέμου, από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο το πρωί, υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, για την εκτίμηση της κατάστασης. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δήλωσε πως «η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας» και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν «για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη».

Επικίνδυνη πυρκαγιά προς τα Κρέστενα

Περίπου στις 15:30 της Κυριακής ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στα Μακρίσια στην Ηλεία.

Επί τόπου έχουν σπεύσει 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα και πέντε πεζοπόρα τμήματα ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η φωτιά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις ενώ κινείται προς τα Κρέστενα.

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία».

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία».

Ακόμη, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «το πύρινο μέτωπο κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως καθώς επίσης και το Γ.Ν. Πύργου.

Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων.

Έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Φωτιά στη Φαιστό

Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο Φαστού της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μοιρών, για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε χορτολιβαδική έκταση.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με οχήματα και υδροφόρες, αλλά και δύο εναέρια μέσα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί σε χαμηλή βλάστηση στη Ζωφριά, στους πρόποδες του Ποικίλου Όρους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί στο τέρμα της οδού Θέτιδος του Δήμου Φυλής και δεν απείλησε σπίτια.

Στο σημείο επιχείρησαν 41 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 9 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου η Αττική, η Εύβοια και η Βοιωτία βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4, ενώ στην κατηγορία κινδύνου 3 βρίσκονται πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιά στα Βατερά: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία καταγραφής του συστήματος Copernicus

gazzetta
gazzetta reader insider insider