Πυρκαγιές: Εκκενώθηκαν 450 άτομα στα Βατερά της Λέσβου - Μαίνεται η φωτιά στη Δαδιά του Έβρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιές: Εκκενώθηκαν 450 άτομα στα Βατερά της Λέσβου - Μαίνεται η φωτιά στη Δαδιά του Έβρου
Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σημαντικές ζημιές και καταστροφές έχουν αφήσει οι μεγάλες πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας το Σάββατο, με τη χειρότερη κατάσταση να καταγράφεται στα Βατερά της Λέσβου και στο πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο.

Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο για την εκδήλωση νέων πύρινων εστιών ανά την επικράτεια και για τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το 24ωρο που ολοκληρώθηκε στις 18:00 του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Στα Βατερά της Λέσβου

Στην περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό, όπου έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, από την περιοχή έχουν εκκενωθεί 450 άτομα από 2 ξενοδοχεία και 92 άνθρωποι από σπίτια στην περιοχή. Παράλληλα, 60 αστυνομικοί επιχειρούν για να απομακρύνουν άτομα που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη.

Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, οι δυνάμεις του στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ.

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΜΥ, Θόδωρος Κολυβάς, ο καπνός από τη φωτιά της Λέσβου έφτασε στην Άνδρο, λόγω των ενισχυμένων βορειοανατολικών ανέμων.

Πέντε τα μέτωπο της φωτιάς στον Έβρο

Περιφερειακά του χωριού της Δαδιάς έχει επικεντρωθεί η προσπάθεια των δυνάμεων κατάσβεσης για την αναχαίτιση της μεγάλης πυρκαγιάς που για τρίτη μέρα καταστρέφει στο διάβα της χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου. «Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα.

Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δημιουργούν αναζωπυρώσεις και αυξάνουν τον αριθμό των πύρινων μετώπων που το βράδυ του Σαββάτου ήταν πέντε, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, τρία μεγάλα και δύο μικρότερα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ήδη η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην Πρέβεζα

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Βρυσούλα της Πρέβεζας, η οποία εκδηλώθηκε στις 16:00 του Σαββάτου σε ελαιώνα της περιοχής.

Πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες, οι οποίες απείλησαν τον οικισμό. Στο έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν πυροσβεστικά αεροπλάνα, αλλά και ο Δήμος Πρέβεζας με βυτία και μηχανήματα.

Στο πέρασμα της, η φωτιά προξένησε ζημιές σε δύο σπίτια, ενώ λόγω της άμεσης κινητοποίησης δεν κινδύνεψαν οι κάτοικοι.

Στη Μεσσηνία

Μια ακόμα φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του δήμου Πύλου - Νέστορος που εκδηλώθηκε στις 13:34 του Σαββάτου.

Επιχειρούν 115 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιά στη Λέσβο: Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις - Απεγκλωβίστηκαν άτομα από το λιμενικό στα Βατερά

ΥΠΕΝ για την Πυρκαγιά στη Δαδιά: Πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη κατάσταση

gazzetta
gazzetta reader insider insider