Φωτιά στον Έβρο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Δαδιά - Εξαπλώνονται οι φλόγες μέσα στο εθνικό πάρκο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτιά στον Έβρο: Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Δαδιά - Εξαπλώνονται οι φλόγες μέσα στο εθνικό πάρκο
Με συνεχείς αναζωπυρώσεις εξαπλώνεται η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς.

Τελευταία ενημέρωση: 22:43

Συνεχίζεται η μάχη με τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στη Δαδιά Έβρου, με τις φλόγες να έχουν περάσει πλέον μέσα στο εθνικό πάρκο και να καίνε το παρθένο δάσος.

Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, το πύρινο μέτωπο οδηγείται νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ).

Στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε:

«Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις επιχειρούν, για να διασωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου» ανέφερε χαρακτηριστικά και περιέγραψε αναλυτικά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Πυροσβεστικής για να προσεγγίσουν το μέτωπο που καίει μέσα στο εθνικό πάρκο.

Αυτή τη στιγμή, στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 υδροφόρα οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά, 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή, και μαζί τους επιχειρούν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας (που έχει διαθέσει για το σκοπό αυτό 7 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη), η Δασική Υπηρεσία και η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Παρασκευής, η φωτιά έκαιγε στις παρυφές του δάσους, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων και με τα εναέρια μέσα.

Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον:

  • 2 CH-47D
  • 6 Προωθητές γαιών
  • 1 Φορτωτής
  • 3 M/S 290GD
  • Τμήματα "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" κ μέσα Μηχανικού του Στρατού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΓΠΠ: Προειδοποίηση «πολύ υψηλού» κινδύνου πυρκαγιάς το Σάββατο στην Αττική

Ηλεία: Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Τραγανό, Βάρδα – Καλή εικόνα στα Άγναντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider