ΕΕ: Δεν αναγνωρίζει τα ρωσικά διαβατήρια που χορηγούνται σε Ουκρανούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Δεν αναγνωρίζει τα ρωσικά διαβατήρια που χορηγούνται σε Ουκρανούς
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει διαβατήρια που χορηγούνται από τη Ρωσία σε πολίτες της Ουκρανίας, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει διαβατήρια που χορηγούνται από τη Ρωσία σε πολίτες της Ουκρανίας, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ χθες Τετάρτη.

Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε μέσω Twitter τη ρωσική πολιτική «ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας κι επανέλαβε την αντίθεση των Βρυξελλών σε αυτή.

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επεκτείνει τη δυνατότητα χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων σε Ουκρανούς που ζουν πρακτικά σε όλη τη γειτονική χώρα.

Ως πρότινος, χορηγούνταν ρωσικά διαβατήρια μόνο σε κατοίκους των αυτοαναγορευμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κυβερνούν φιλορώσοι αυτονομιστές· η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από το 2009.

Πάνω από 800.000 κάτοικοι των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ απέκτησαν ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες τα τελευταία τρία χρόνια, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Από τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατός της εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ρωσία προσφέρει επίσης διαβατήρια σε κατοίκους περιοχών που έχει κυριεύσει, εγείροντας ανησυχίες πως θα προχωρήσει σε προσαρτήσεις, όπως συνέβη στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Human Rights Watch: Η απαγόρευση της εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Αφγανιστάν έχει καταστροφικό αντίκτυπο

Γκουτέρες: Σήμερα έγινε ένα σημαντικό για το ξεμπλοκάρισμα των σιτηρών της Ουκρανίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: 40 χώρες ζητούν από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider