Επιστολή βουλευτών στον Μπάιντεν: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τα F-16 εναντίον Ελλάδας και Κύπρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστολή βουλευτών στον Μπάιντεν: «Η Τουρκία χρησιμοποιεί τα F-16 εναντίον Ελλάδας και Κύπρου
Με επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο μάλιστα, οι γερουσιαστές ζητούν να μη δοθούν νέα μαχητικά στην Τουρκία, αφού τα χρησιμοποιεί για να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. 

"Πάνω από 2.377 φορές έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας η Τουρκία", καταγγέλλουν, στην επιστολή τους στον Τζο Μπάιντεν, Αμερικανοί Βουλευτές, που βάζουν... "μπλόκο" στην προμήθεια F-16 από την Τουρκία μέσω της διακομματικής τροπολογίας που κατατέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών έχει ευρεία αποδοχή, τόσο στη Βουλή, όσο και στην Γερουσία και συνδέει την αποδέσμευση των μαχητικών με την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο μάλιστα, οι γερουσιαστές ζητούν να μη δοθούν νέα μαχητικά στην Τουρκία, αφού τα χρησιμοποιεί για να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

"Το καθεστώς του Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου", επισημαίνουν.

"Η Ελλάδα είναι ένας πολύ ισχυρός και στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλουμε να διασφαλίσουμε πως ό,τι κάνουμε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και προς το συμφέρον της ειρήνης και της ευημερίας σε αυτή την περιοχή του κόσμου", τονίζει ο Γκρέγκορι Μικς, Επικεφαλής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων την ώρα που ο Λου Ραπτάκης, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών επισημαίνει πως "η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν μας δείχνει ότι είναι καλός γείτονας. Κάθε μέρα βλέπουμε drones, βλέπουμε τουρκικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τα ελληνικά σύνορα, το θέμα με την ΑΟΖ της Κύπρου, η γραμμή που έχουν φτιάξει με τη Λιβύη που φτάνει έξι μίλια έξω από την Κρήτη. Αυτό δεν γίνεται.".

«Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου», τονίζουν οι Αμερικανοί βουλευτές στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην επιστολή τους, οι γερουσιαστές τονίζουν την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διαθέτει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και προειδοποιούν για διαρροή απόρρητων πληροφοριών από τα αναβαθμισμένα F-16.

"Η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία. Πρέπει να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας", υπογραμμίζει μεταξύ άλλων

"Αν πει η Βουλή όχι, τελείωσε. Αν πει η Γερουσία όχι, τελείωσε. Και ακόμα η Τουρκία δεν έχει δώσει πίσω τους S-400 που το αμερικάνικο κοινοβούλιο επιμένει" ξεκαθαρίζει εξάλλου ο Λου Ραπτάκης.

Ο Λευκός Οίκος πάντως, διευκρινίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα.

Ενδεικτικά η Κάριν Ζαν Πιερ, Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, συνοψίζει πως "Ήμασταν ξεκάθαροι γι' αυτό. Η συζήτηση για τα F-16 και την Τουρκία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το συζητήσαμε πριν αρκετούς μήνες. Δεν υπάρχει τίποτα νέο. Ο Πρόεδρος υποστήριξε αυτή την προσπάθεια. Δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σχετικά με αυτό"

Η διακομματική τροπολογία που κατατέθηκε στο Κογκρέσο

Yπενθυμίζεται πως η διακομματική τροπολογία που αφορά τον αμυντικό προυπολογισμό για το επόμενο έτος και κατατέθηκε στο Κογκρέσο έχοντας υπογραφή από 10 βουλευτές, με επικεφαλής τον Κρις Πάπας,εφόσον εγκριθεί, θα θέσει πού σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών στην γείτονα καθώς απαγορεύει στον Αμερικανό Πρόεδρο να πουλήσει με όπλα χώρα του ΝΑΤΟ που τον τελευταίο χρόνο έχει εμπλακεί σε κατ'εξακολούθησην παραβιάσεις εναέριου χώρου- παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, χώρας μέλος στη Συμμαχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Δυνητικά η τροπολογία μπορεί να παρακαμφθεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις εξής περιπτώσεις:

A) Εφόσον αποδείξει στο Κογκρέσο ότι για τουλάχιστον έξι μήνες, η Τουρκία δεν έχει προβεί σε προκλητικές ενέργειες έναντι συμμαχικής χώρας.

Β) Εφόσον πιστοποιήσει ότι η πώληση τους αποτελεί ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση της Άγκυρας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, υπενθυμίζουν ότι «την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» και επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα, τα οποία δεν πρέπει να επιτρέψουν τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία.

Ειδικότερα, οι Αμερικανοί βουλευτές τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση ότι:

• Η Τουρκία παραμένει υπό το καθεστώς των κυρώσεων CAATSA λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400. Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να πουλήσει ένα αμυντικό σύστημα πρώτης γραμμής σε μια χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς των κυρώσεων.

• Η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μια σειρά ανταγωνιστικών ενεργειών στο Αιγαίο, τόσο με τις συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου όσο και με την πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

• Η πώληση αλλά και η αναβάθμιση των F-16 παραβίαζε τον αμερικανικό Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων, καθώς ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει μόνο τη μεταφορά εξοπλισμού για νόμιμες επιχειρήσεις αυτοάμυνας. Με δεδομένο ότι τα F-16 ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν τόσο στο Αιγαίο όσο και εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Σύρια, οι βουλευτές κρίνουν ότι το δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που προβλέπονται από την νομοθεσία.

• Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με το πώς εργάζεται για να σταματήσει την Τουρκία από αυτές τις ανταγωνιστικές ενέργειες ενάντια σε έναν σύμμαχο των ΗΠΑ (Ελλάδα).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά F-16 και drones

gazzetta
gazzetta reader insider insider