Ερντογάν: Επιχείρησε να μπλοκάρει τη συμμετοχή Αναστασιάδη στη Μαδρίτη

Newsroom
Μοιράσου το
Ερντογάν: Επιχείρησε να μπλοκάρει τη συμμετοχή Αναστασιάδη στη Μαδρίτη
Η ψυχρολουσία της Λευκωσίας από την Τσεχία, που ανέλαβε την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Μπλόκο στη συμμετοχή Αναστασιάδη στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θέλησε να επιτύχει η Τουρκία. Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος μέλος της ΕΕ λειτουργεί ως ασπίδα σωτηρίας στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Από την άλλη, όμως, το ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ δεν έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όταν μπαίνει θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, οι τουρκικές κινήσεις στόχευαν στο να πειστεί η Ισπανία, η οποία φιλοξενούσε τη σύνοδο ΕΕ-ΝΑΤΟ, να μην προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Κύπρου στη Μαδρίτη. Η απάντηση της Ισπανίας προς την Τουρκία ήταν αρνητική καθώς η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ δεν μπορούσε να μην προσκληθεί. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε ως γνωστόν αυτή την εβδομάδα, και στο περιθώριό της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνάντησε τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια συνάντηση, η οποία ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Λίγα 24ωρα μετά την αποτυχία της Τουρκίας να μπλοκάρει την κυπριακή συμμετοχή στη σύνοδο ΕΕ-ΝΑΤΟ, η Λευκωσία δέχεται νέα ψυχρολουσία, αυτή τη φορά από την Τσεχία η οποία ανέλαβε από χθες την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Ο πρέσβης της Τσεχίας στη Λευκωσία, Βλαντιμίρ Νέμετς, υπέδειξε πως δεν πρέπει να υπάρχει η απαίτηση για μέτρα κατά της Τουρκίας, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ρωσίας.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Τσέχος πρέσβης είπε ότι, παρά τις ομοιότητες μεταξύ της κατάστασης στην Ουκρανία και της αντίστοιχης στην Κύπρο, όλες οι πλευρές οφείλουν να είναι προσεκτικές, ενώ δεδομένου πως η Τουρκία επιτελεί ρόλο διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό δεν μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας παρόμοιου χαρακτήρα με αυτά κατά της Ρωσίας. Προσέθεσε επίσης πως ο ρόλος της προεδρίας είναι συντονιστικός και δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Τσεχία κάποια καταλυτική παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού.

Ερωτηθείς για τη θέση της τσεχικής προεδρίας απέναντι αφενός στην τουρκική επιθετικότητα κατά της Κύπρου, αφετέρου σχετικά με τη μη συμπερίληψη της Ανατολικής Μεσογείου στις γεωγραφικές προτεραιότητες της προεδρίας, ο κ. Νέμετς απάντησε πως παρότι η Ανατολική Μεσόγειος πράγματι δεν συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της προεδρίας, οι εξελίξεις στη Μεσόγειο εν γένει παρακολουθούνται στενά, λόγω και των μεταναστευτικών ροών που καταγράφονται στην περιοχή.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ, ο κ. Νέμετς απάντησε πως στον τομέα αυτό θα συνεχιστούν οι δράσεις που ξεκίνησε η απελθούσα γαλλική προεδρία, ενώ αναφέρθηκε και σε επιτυχημένα παραδείγματα στην ίδια την Τσεχία, συμπληρώνοντας πως η σχετική συζήτηση θα διεξαχθεί εντός του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σ’ ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της τσεχικής προεδρίας ο Β. Νέμετς ανέφερε πως αυτές αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, καθώς και στην επιδίωξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ και χωρίζονται σε πέντε τομείς, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τη μεταπολεμική ανάκαμψη της Ουκρανίας, την ενεργειακή ασφάλεια, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αμυντικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, τη στρατηγική ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ και την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της διαφάνειας.

Αναφορικά με τους παραπάνω τομείς, ο Τσέχος πρέσβης εστίασε ειδικότερα στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα και τη συμβολή στην οικονομική ανάκαμψη και τη σταθερότητα της χώρας, στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από αυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων, την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με το ΝΑΤΟ και την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας, καθώς και τη σημασία του ανοικτού διαλόγου με τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ υπό το φως των εξελίξεων στην Ουκρανία, ο Τσέχος διπλωμάτης δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν θα αντικαταστήσει τους ευρωπαϊκούς αμυντικούς θεσμούς, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας τόσο μεταξύ των κρατών μελών, όσο και με υποψήφιες προς ένταξη χώρες και το ΝΑΤΟ, το οποίο ως αμυντική συμμαχία μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Διαμαρτυρίες από Κεμάλ

Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (πηγή Αβρούπα/ ΓΤΠ) επέκρινε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη στο δείπνο της συνόδου ΕΕ-ΝΑΤΟ. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε και τα εξής:

«Ξέρετε ποιο είναι το πιο λυπηρό; Εμείς δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Στην Ισπανία υπάρχει σύνοδος του ΝΑΤΟ. Ο κύριος δεν έφερε ένσταση, θα φάει μαζί της στο ίδιο τραπέζι τώρα, θα φάει στην ίδια αίθουσα. Δεν λέει: ‘Εμείς δεν την αναγνωρίζουμε, όμως αν θα έρθει, πρέπει να είναι εδώ και η ΤΔΒΚ’. Δεν μπορεί να το πει. Κοιτάξτε, δεν μπορεί να το πει καν. Αυτός διοικεί κράτος; Αυτός προστατεύει τα συμφέροντα του έθνους, μα τον Αλλάχ;".

Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Έντονες επικρίσεις από ευρωβουλευτές για την απαγόρευση διεθνών ΜΜΕ

Ερντογάν: Οι Έλληνες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση - Η απάντηση Οικονόμου

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Κυριακίδου: Οι προτάσεις της Κομισιόν για την προστασία από τον αμίαντο αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό βήμα

23:39

Θεοδωρικάκος: Η δόκιμος αστυνομικός που συνελήφθη στη Πολυτεχνειούπολη δεν έχει θέση στην ΕΛΑΣ

23:20

ΗΠΑ: Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη εάν η διαρροή στους αγωγούς Nord Stream είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς

23:06

Wall Street: Με μίνι ράλι απάντησε στο 6ήμερο πτωτικό σερί

23:02

Ιρανός Πρόεδρος: O θάνατος της Μαχσά Αμινί έχει «λυπήσει» τους πάντες στην Ισλαμική Δημοκρατία

22:50

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

22:28

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί μέσα σε νοσοκομείο του Άρκανσο - Ένας νεκρός

22:13

Πετρέλαιο: Ο κυκλώνας Ίαν ανέβασε την τιμή ξανά πάνω από τα 80 δολάρια

22:06

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Ίαν πλησιάζει στη Φλόριντα - Για «ιστορική» καταιγίδα προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

21:55

ΥΠΕΞ για Τουρκία: Δεν έχει δικαίωμα να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

21:46

Σακελλαροπούλου: Να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία απέναντι στις οπισθοδρομικές και αντιδραστικές φωνές

21:32

Τουρκία: Η Ελλάδα συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες - Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας

21:30

Γερμανία: Σε ύφεση από το γ' τρίμηνο προβλέπουν τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας

21:19

«Σκληρή προσγείωση» για τις ΗΠΑ, προβλέπει δισεκατομμυριούχος - «Γελοία θεωρία» της Fed περί «μεταβατικού πληθωρισμού»

21:08

Σε ιστορικό υψηλό το βούτυρο: 24,6% ακριβότερο από πέρυσι - Οι λόγοι για την άνοδο

20:56

Ρωσία: Έργο «διεθνούς τρομοκρατίας» οι φθορές στον NordStream - Ξεκινά έρευνα η FSB

20:51

Υψηλό έξι ημερών για τον χρυσό - Κέρδη άνω του 2%

20:46

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων

20:37

Ευρωκοινοβούλιο: Τιμή για τον Μανώλη Γλέζο στα 100 χρόνια από την γέννηση του - Oι ομιλίες Ανδρουλάκη, Τσίπρα

20:35

Στον ΟΗΕ την Παρασκευή οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream

20:29

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις οδικές μεταφορές επιβατών και την αναδιοργάνωση ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ

20:20

Κρεμλίνο: Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να καταλήφθεί όλη η περιφέρεια του Ντονέτσκ

20:15

Pimco: Προς ύφεση οδεύουν οι ΗΠΑ αλλά θα είναι σχετικά ήπια

20:13

Μπάιντεν: Ο κυκλώνας Ίαν δεν συνιστά λόγο για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης

20:09

Συνετρίβη μαχητικό αεροσκάφος στη Βουλγαρία - Επέζησε ο πιλότος

19:59

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι αλλαγές που έρχονται στο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ

19:47

Ideal Holdings: Στο 14,28% μειώθηκε η συμμετοχή της Thrush Investment

19:36

Ρωσία: Αυξήθηκε ο ΔΤΚ για πρώτη φορά από τον Μάιο - Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία

19:25

Διαρροές Nord Stream: Έρευνα από τη Σουηδία για την πιθανολογούμενη δολιοφθορά

19:14

Χατζηδάκης: Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων οδεύει προς την οριστική επίλυσή του - Αιχμές για ΣΥΡΙΖΑ