Μακρόν: Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού Μπορν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μακρόν: Δεν έκανε δεκτή την παραίτηση της πρωθυπουργού Μπορν
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αναζητήσει με τους ηγέτες των γαλλικών κομμάτων «εποικοδομητικές λύσεις», ανακοίνωσε επίσης το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν έθεσε στην διάθεση του Γάλλου προέδρου την παραίτησή της, η οποία δεν έγινε δεκτή, «ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παραμείνει επί τω έργω» τις προσεχείς ημέρες, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Δεδομένης της συγκυρίας αυτής, ο αρχηγός του Κράτους θα διεξαγάγει «τις αναγκαίες πολιτικές διαβουλεύσεις (...) ώστε να εντοπισθούν οι προσδοκώμενες εποικοδομητικές λύσεις στην υπηρεσία των Γάλλων», διευκρινίζει την ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων, πριν από μία σειρά από συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων το απόγευμα ο πρόεδρος της Γαλλίας στο προεδρικό μέγαρο.

Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα, ο κεντροαριστερός συνασπισμός Nupes, υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν γνωστοποίησε την πρόθεσή του να υποβάλει πρόταση μομφής εις βάρος της Γαλλίδας πρωθυπουργού, λίγες ώρες μετά από τη λήξη του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η παράταξη Nupes ανακοίνωσε πως θα υποβάλει το αίτημα για καταψήφιση της πρωθυπουργού του Εμανουέλ Μακρόν στις 5 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Μελανσόν είπε πως η Μπορν πρέπει να ακολουθήσει την παράδοση που ορίζει κάθε πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει ψήφο εμπιστοσύνης από το νέο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι η Μπορν δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Σε περίπτωση που η πρόταση του Μελανσόν βρει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η Μπορν καταψηφιστεί, ο Μακρόν θα πρέπει να ορίσει νέο πρωθυπουργό και κυβέρνηση, κάτι που θα συνιστά αποτυχία καθώς αυτό θα γίνει μόλις 5 μήνες μετά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας από την Μπορν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακρόν: Συναντήσεις με τους ηγέτες των κομμάτων που σκοπεύουν να σχηματίσουν ομάδα στη Βουλή

Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλείουν συνασπισμό με την παράταξη Μακρόν

Γαλλία: Πρόταση μομφής του Μελανσόν κατά της πρωθυπουργού Μπορν

gazzetta
gazzetta reader insider insider