ΥΠΑΜ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου: Κοινή δήλωση για την ενίσχυση ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΑΜ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου: Κοινή δήλωση για την ενίσχυση ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο
Όπως ανακοινώθηκε, κοινός στόχος των τριών χωρών είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.

Την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα για την ανάπτυξη του συντονισμού, της συνεργασίας και των κοινών προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός 'Αμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Αιγύπτιος υπουργός 'Αμυνας στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι στην 5η Τριμερή Συνάντηση τους, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουνίου, στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Όπως ανακοινώθηκε, κοινός στόχος των τριών χωρών είναι η υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμης, συνεκτικής και ουσιαστικής στρατηγικής συνεργασίας, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής.

Στην Κοινή Δήλωση της συνάντησης, οι υπουργοί καταδίκασαν τις μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και όλες τις άλλες σχετικές συμφωνίες.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την παραβατικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας και τις υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, τονίζοντας ότι πρόκειται για απολύτως απαράδεκτες ενέργειες και τόνισε ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, έναντι οιασδήποτε επιβουλής.

Εξέφρασε, δε, την πεποίθησή του ότι η περαιτέρω ανάπτυξη και διεύρυνση της Τριμερούς Συνεργασίας, με συμμετοχή και άλλων χωρών στις κοινές δράσεις, με στρατιωτικά μέσα, προσωπικό αλλά και παρατηρητές, θα συνδράμει στις επιδιώξεις της Τριμερούς συνεργασίας και θα συνεισφέρει στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η επόμενη σύνοδος υπουργών 'Αμυνας Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, το 2023.

Αναλυτικά, η Κοινή Δήλωση:

«Κοινή Δήλωση της 5ης Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών 'Αμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας

1. Ο Στρατηγός Mohamed Zaki, Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργός 'Αμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Ο κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, Υπουργός 'Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Συναντήθηκαν στο Κάιρο, στις 20 Ιουνίου 2022, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της κοινής αμυντικής και στρατιωτικής τους συνεργασίας.

2. Οι Υπουργοί 'Αμυνας εξέτασαν την πρόοδο της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τα κοινά επιτεύγματα. Επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση και αποφασιστικότητα να αναπτύξουν περαιτέρω τον συντονισμό, τη συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και για την υποστήριξη της δημιουργίας ενός περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο που θα ευνοεί την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους.

3. Οι Υπουργοί 'Αμυνας εξέτασαν επίσης τις εξελίξεις και τις προοπτικές όσον αφορά τις συνθήκες ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις εντάσεις που επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

4. Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους και καταδίκασαν κάθε μονομερή ενέργεια που παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε χώρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τόνισαν ότι είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ, τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) και όλες τις άλλες σχετικές συμφωνίες.

5. Οι Υπουργοί 'Αμυνας συμφώνησαν σε ένα κοινό όραμα που υποστηρίζει τη συνεχώς αυξανόμενη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο παρόν και στο μέλλον του χαρτοφυλακίου της ενέργειας, της κλιματικής αλλαγής και της ασφάλειας, της ασφάλειας των γραμμών μεταφοράς και των διεθνών θαλάσσιων εμπορικών οδών. Τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας τους για την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, παρέχοντας μια πρόσθετη πηγή ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Αναγνώρισαν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις στον τομέα της ασφάλειας που καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση των προσπαθειών συντονισμού και συνεργασίας.

6. Οι Υπουργοί 'Αμυνας των τριών χωρών εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την επανεμφάνιση των τρομοκρατικών οργανώσεων και τη δραστηριότητά τους σε πολλές εστίες συγκρούσεων και εντάσεων στη Μέση Ανατολή και στο αφρικανικό Σαχέλ. Ταυτόχρονα, το λαθρεμπόριο με όλες του τις μορφές, η παράνομη μετανάστευση και η εμπορία ανθρώπων εξακολουθούν να αποτελούν συνεχή πρόκληση. Επιπλέον, το φαινόμενο των μισθοφόρων, η μεταφορά ξένων μαχητών και η υποστήριξη ένοπλων πολιτοφυλακών αποτελούν επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επιβάλλουν περαιτέρω ευθύνες για τη συνεργασία και τον συντονισμό των αντιμέτρων κατά των προκλήσεων αυτών.

7. Οι Υπουργοί 'Αμυνας εκτίμησαν τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών τους για την υλοποίηση των κοινών προγραμμάτων εκπαίδευσης των τριών κλάδων (Στρατός- Ναυτικό- Αεροπορία). Συζήτησαν επίσης και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή των φίλιων χωρών σε αυτές τις ασκήσεις, οι οποίες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τον συντονισμό και την ενοποίηση των δυνατοτήτων για την ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας.

8. Υπογράμμισαν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για τον περιορισμό της παγκόσμιων εντάσεων ασφαλείας, τον μετριασμό της παγκόσμιας πόλωσης και τον άμεσο τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων. Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα διευθέτησης των κρίσεων με διπλωματικά και πολιτικά μέσα για την αποφυγή μακροχρόνιων και γεωγραφικά τεταμένων αντιπαραθέσεων που θα βλάψουν ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά τη διασφάλιση των βασικών και στρατηγικών αναγκών τους για διατροφική και ενεργειακή ασφάλεια και τις αμυντικές ανάγκες.

9. Οι τρεις υπουργοί 'Αμυνας συμφώνησαν στα εξής:

α. Να εντείνουν την επικοινωνία, τις διαβουλεύσεις, την ανταλλαγή πληροφοριών, τις αξιολογήσεις και τον συντονισμό των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του εύρους των στρατιωτικών προκλήσεων και απειλών ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς και για την ικανοποίηση των απαιτήσεων ενίσχυσης της ασφάλειας και των συμφερόντων των τριών χωρών.

β. Να πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής συνάντηση των Υπουργών 'Αμυνας της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ελλάδα το 2023».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ, Ισραήλ και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για εξαγωγές ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη

Αίγυπτος: Προγραμματίζει την κατασκευή αποθηκευτικών υποδομών αργού πετρελαίου

Παναγιωτόπουλος: Στο Κάιρο μεταβαίνει ο υπ. Εθνικής Άμυνας

Όλες οι ειδήσεις

12:50

Γ. Στάσσης (ΔΕΗ): Επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και μπαταρίες

12:50

Έρευνα: Το 81% των Ελλήνων σκέφτεται θετικά την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος

12:46

Κορονοϊός: Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία – Το σχέδιο διαχείρισης κρούσματος

12:42

ΕΡΓΟΣΕ: Υπεγράφη η σύμβαση με ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίο για την ηλεκτροκίνηση στη σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο - Ροδοδάφνη

12:41

Ζαχαράκη: Εμβάθυνση της τουριστικής συνεργασίας με τη Μολδαβία

12:35

Φυσικό αέριο: «Ελεύθερη πτώση» στην Ευρώπη μετά από την αναστολή της απεργίας στη Νορβηγία

12:32

Σκρέκας: 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης στην Ελλάδα

12:28

Ευρωζώνη: Απρόσμενη ανθεκτικότητα των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο

12:19

Μητσοτάκης: Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1η/1/2023 και «ξεπάγωμα» συντάξεων - Δείτε live

12:17

Αυτοκίνητο: Τα πράσινα καύσιμα θα μπορέσουν να μειώσουν αισθητά τις εκπομπές CO2

12:15

Αυξήθηκαν κατά 2,8% οι άδειες οικοδομικής δραστηριότητας τον Μάρτιο

12:13

Αυξημένος ο τζίρος και ο όγκος στο ελληνικό λιανεμπόριο τον Απρίλιο - Στο +41% η ένδυση και υπόδηση

12:01

Γαλλία: Σε απεργία κατέρχονται οι σιδηροδρομικοί - Εντείνεται το ταξιδιωτικό «χάος» στην Ευρώπη

12:00

Τράπεζες: Γιατί βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα 

11:57

Interwood Ξυλεμπορία: Μέρισμα 0,0152 ευρώ ανά προνομιούχα μετοχή - Στις 22 Ιουλίου η καταβολή

11:47

Το νέο HUAWEI Watch GT3 Pro απογειώνει την εμπειρία της προπόνησης με τον πιο κομψό τρόπο

11:46

ΚΕΠΕ: Πλεόνασμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων

11:40

Citi: Διατηρεί σύσταση buy για την Mytilineos - «Βλέπει» αυξημένο EBITDA κατά 80%

11:38

Με εφαρμογή στο κινητό η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης - Στη Βουλή η σχετική τροπολογία

11:33

Δίκη Χρυσής Αυγής: Διακόπηκε για τις 26 Ιουλίου, για το αίτημα αναβολής του Μιχαλολιάκου

11:28

ΔΥΠΑ: Επιπλέον 6.500 θέσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55+ ετών

11:25

Ολλανδία: Προειδοποιητικά πυρά της αστυνομίας σε κινητοποιήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

11:15

Σκρέκας: Η Ελλάδα «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

11:11

Revolut: Συνεργασία με την Stripe για παροχή υπηρεσιών πληρωμών στην Ευρώπη

11:05

Θετική αντίδραση στο Χρηματιστήριο, μετά από τις ισχυρές απώλειες

10:57

Πετρέλαιο: Κέρδη, κοντά στα 100 δολάρια, μετά τη χθεσινή βουτιά

10:51

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Αντίδραση στον φόβο της ύφεσης βγάζουν οι αγοραστές

10:45

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αποφυλάκισης του Γιάννη Λαγού και άλλων 3 κατηγορουμένων

10:30

«Παράθυρο» Γεωργιάδη για πρόωρες εκλογές: Δεν ξέρω εάν είναι η εφικτή η εξάντληση της 4ετίας

10:24

Γερμανία: Απρόσμενη άνοδος στις εργοστασιακές παραγγελίες τον Μάιο