ΠΟΥ: Δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πανδημικού ρίσκου για την ευλογιά των πιθήκων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΥ: Δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πανδημικού ρίσκου για την ευλογιά των πιθήκων
Ο ΠΟΥ δήλωσε πως ο ιός δεν πρέπει να συγχέεται με τον κορονοϊό και πως το ρίσκο για το ευρύτερο κοινό παραμένει χαμηλό. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα πως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια πανδημία, όμως σημείωσε πως προς το παρόν υπάρχει περιθώριο να μπει «φρένο» στα αυξανόμενα κρούσματα.

Σύμφωνα με το CNBC, ο οργανισμός δημόσιας υγείας σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα δεδομένα που σχετίζονται με την άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων, σε χώρες στις οποίες η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι ενδημική, εκτός της Αφρικής. Ο ΠΟΥ δήλωσε πως ο ιός δεν πρέπει να συγχέεται με τον κορονοϊό και πως το ρίσκο για το ευρύτερο κοινό παραμένει χαμηλό.

«Δεν θέλουμε να πανικοβληθεί ο κόσμος ή να φοβηθεί και να σκεφτεί πως είναι σαν τον κορονοϊό ή χειρότερα, δήλωσε σχετικά η Sylvie Briand.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μεταδοτική ασθένεια, η οποία είναι συνήθως ήπια, ενώ είναι ενδημική σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η ασθένεια μεταδίδεται έπειτα από στενή επαφή, ενώ μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα, με την εφαρμογή μέτρων, όπως η αυτό-απομόνωση και η τήρηση μέτρων υγιεινής.

Τα περισσότερα περιστατικά που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών μόλυνσης που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, δεν έχουν εδραιωμένη σχέση μετάδοσης μέσω ταξιδιών σε ενδημική περιοχή και εντοπίστηκαν μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία» σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία-Ευλογιά των πιθήκων: Καραντίνα στο σπίτι και όχι σεξουαλικές επαφές για τους ασθενείς

Ευλογιά των πιθήκων: Δημόπουλος και Μαγιορκίνης απαντούν σε 6 κρίσιμα ερωτήματα

ΕΟΔΥ: Η ευλογιά των πιθήκων και η μεταδοτικότητα του ιού

gazzetta
gazzetta reader insider insider