ΗΠΑ: Οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερα - Βγάζουν 83 σεντς για κάθε «ανδρικό» δολάριο

Χρυσάνθη Στέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται λιγότερα - Βγάζουν 83 σεντς για κάθε «ανδρικό» δολάριο
Το 2020, στις ΗΠΑ, οι γυναίκες πληρώθηκαν 83 σεντς για κάθε δολάριο στο μισθό ενός άνδρα εργαζόμενου. 

Το μισθολογικό «χάσμα» μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένας σταθερός παράγοντας στην αμερικανική οικονομία και παρότι η διαφορά φαίνεται να έχει μειωθεί από τη δεκαετία του '60, η πρόοδος δείχνει να έχει χάσει την ώθηση της την τελευταία δεκαετία. Γεγονός που έχει σημαντική επίδραση στην οικονομική ασφάλεια και ευημερία των γυναικών σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Ανεξάρτητα από το πώς θα το μετρήσεις, το μισθολογικό χάσμα υπάρχει», σχολιάζει σχετικά η Elise Gould, κορυφαία αναλύτρια του Economic Policy Institute.

Το 2020, στις ΗΠΑ, οι γυναίκες πληρώθηκαν 83 σεντς για κάθε δολάριο στο μισθό ενός άνδρα εργαζόμενου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Απογραφής της χώρας. Όπως αναφέρει το CNBC, η ανάλυση βασίστηκε στον μέσο μισθό των εργαζόμενων πλήρους απασχόλησης, ηλικίας από 15 ετών και πάνω.

Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες εργαζόμενες θα πρέπει να δουλέψουν 40 ολόκληρες ημέρες παραπάνω για να φτάσουν τον μισθό ενός άντρα εργαζόμενου.

Ο μέσος μισθός για άντρες και γυναίκες

Οι παράγοντες

Το μισθολογικό χάσμα είναι εμφανές ακόμα και όταν συγκρίνει κανείς γυναίκες και άντρες του ίδιου εκπαιδευτικού επιπέδου, του ίδιου επαγγέλματος, οικονομικής κατάστασης και καταγωγής.

Όμως σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Φράι, κορυφαίο αναλυτή του Pew Research Center (PRC), οι λόγοι που το γενικευμένο pay gap μεταξύ των δύο φύλων παραμένει και δεν έχει μειωθεί, ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι τρεις.

Οι διακρίσεις, οι υποχρεώσεις «φροντίδας» που συνήθως επωμίζονται οι γυναίκες και ο τύπος της εργασίας.

Συγκεκριμένα, περίπου το 42% των εργαζόμενων γυναικών έχουν πέσει θύμα διακρίσεων λόγω φύλου στην εργασία τους. Ποσοστό που είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τους άντρες που έχουν υποστεί διάκριση, σύμφωνα με έρευνα της PRC το 2017.

Παράλληλα, οι γυναίκες «τιμωρούνται» άμεσα και έμμεσα όταν μεγαλώνουν ηλικιακά και δημιουργούν οικογένεια, καθώς «αναλαμβάνουν» περισσότερες οικογενειακές υποχρεώσεις σε σχέση με τους άντρες, κάτι που μπορεί είτε να λειτουργήσει αρνητικά στον εργασιακό τους χρόνο ή να τους κοστίσει την σωματική και ψυχική τους υγεία στην προσπάθεια τους να δουλέψουν το ίδιο σκληρά, ενώ επωμίζονται ταυτόχρονα αυξημένα οικιακά βάρη, σχολιάζει ο Φράι.

Τέλος, οι γυναίκες έχουν σημαντικά πιο έντονη παρουσία σε εργασίες υπηρεσιών χαμηλής αμοιβής, σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις εργασίες στον κλάδο της φροντίδας, όπως τα κέντρα φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων και φροντίδας κατ' οίκων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Μάλιστα, αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως ακόμα και σε αυτούς τους κλάδους, στους οποίους κυριαρχούν οι γυναίκες, συνεχίζει να είναι εμφανές το μισθολογικό χάσμα, καθώς οι άντρες στον ίδιο χώρο πληρώνονται περισσότερα, κατά μέσο όρο.

Με πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αποζημίωση για μισθολογικές διακρίσεις λόγω φύλου: Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις αμοιβές γυναικών - ανδρών

gazzetta
gazzetta reader insider insider