Απειλή λιμού: Τι θα αποφασίσουν οι G7 για την επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου;

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απειλή λιμού: Τι θα αποφασίσουν οι G7 για την επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου;
Παγκοσμίως έχουν «εκτοξευτεί» οι τιμές στα σιτηρά, τα μαγειρικά έλαια, τα καύσιμα και τα λιπάσματα, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιδεινώσουν την επισιτιστική κρίση ιδιαίτερα στην Αφρική.

Η επισιτιστική κρίση «χτυπά κόκκινο» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και ακόμα και ένας λιμός δεν θα ήταν απίθανος για τις αναπτυσσόμενες χώρες, απαιτώντας άμεσα λύσεις για την «απελευθέρωση» ολόκληρων τόνων βασικών τροφίμων που παραμένουν μπλοκαρισμένοι στα λιμάνια της εμπόλεμης ζώνης, καθώς έχει διαταραχτεί η θαλάσσια κίνηση στην Μαύρη Θάλασσα και εμποδίζει τις εξαγωγές.

Μέσα στην ημέρα, αναμένεται συνάντηση των G7 στην Γερμανία και ανάληψη αποφάσεων για το θέμα, με σκοπό να βρεθούν τρόποι να ξεμπλοκαριστούν 25 τόνοι σιτηρών που δεν μπορούν να βγουν από την Ουκρανία, εντείνοντας και άλλο τις ελλείψεις και υπερθερμαίνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη ανεβασμένες τιμές.

Παγκοσμίως έχουν «εκτοξευτεί» οι τιμές στα σιτηρά, τα μαγειρικά έλαια, τα καύσιμα και τα λιπάσματα, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιδεινώσουν την επισιτιστική κρίση ιδιαίτερα στην Αφρική.

Ενδεικτικά, το σιτάρι διαπραγματεύεται σήμερα περί τα 350 δολάρια, την στιγμή που στα μέσα Φεβρουαρίου δεν ξεπερνούσε τα 220 δολάρια.

Οι ηγέτες των 7 ισχυρότερων κρατών, αναμένεται να στείλουν μήνυμα στην Ρωσία να επιτρέψει την κίνηση από τα λιμάνια της Ουκρανίας, με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, να δηλώνει: «Υπάρχουν αποκλεισμένοι 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, που σημαίνει τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που τα χρειάζονται επειγόντως, κυρίως στις αφρικανικές χώρες και στη Μέση Ανατολή», τόνισε.

«Γι' αυτό στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα σήμερα: σας βλέπουμε, σας ακούμε και σας υποστηρίζουμε», προσέθεσε η κ. Μπέρμποκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε επίσης, ότι είναι ζωτικής σημασίας η G7 να δείξει ότι η Μόσχα είναι η βασική αιτία της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες υποστήριξής μας... αλλά θα πρόσθετα ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια σύγκρουση που θα διαρκέσει και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια. Πρέπει να δείξουμε ότι η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας προκαλεί την παγκόσμια επισιτιστική κρίση...»

ΟΗΕ: Εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν αν δεν ανοίξουν τα λιμάνια

Στον ίδιο τόνο, τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε και ο Ντέιβιντ Μπίσλι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανοίξει ξανά τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας πριν από την «παγκόσμια καταστροφή».

«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν επειδή αυτά τα λιμάνια είναι μπλοκαρισμένα», προειδοποίησε ο Μπίσλι στο CNN την Πέμπτη.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα έλεγε απευθείας στον Πούτιν, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε: «Εάν έχετε καθόλου καρδιά για τον υπόλοιπο κόσμο, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε για την Ουκρανία, πρέπει να ανοίξετε αυτά τα λιμάνια».

Η Ουκρανία είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων παγκόσμιων εξαγωγέων για μια ποικιλία βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως καλαμπόκι, σιτάρι και κριθάρι, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Είναι επίσης ο κορυφαίος εξαγωγέας τόσο ηλιελαίου όσο και άλλων τροφίμων. Το 2021, τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 41% των συνολικών εξαγωγών της Ουκρανίας.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να έχουμε απόλυτη ουδετερότητα για τη μεταφορά προμηθειών μέσα και έξω από την Οδησσό», δήλωσε ο Μπίσλι.

«Εάν αυτοί οι τόνοι δεν βγουν στην αγορά, πολλοί άνθρωποι στην Αφρική θα πεθάνουν από την πείνα επειδή είναι ο μοναδικός προμηθευτής ορισμένων αφρικανικών χωρών», σύμφωνα και με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

«Η ευθύνη για αυτό βαρύνει εξ ολοκλήρου τις ελίτ των δυτικών χωρών που είναι έτοιμες να θυσιάσουν τον υπόλοιπο κόσμο για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους», δήλωσε ο Πούτιν την Πέμπτη σε μια κυβερνητική τηλεδιάσκεψη, ρίχνοντας το βάρος στις κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία, και αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο λιμού για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θα συνεχιστεί ο καλπάζων πληθωρισμός στα τρόφιμα;

Νορβηγική εταιρεία: «Δραματικός» ο αντίκτυπος του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια

Σολτς και Αργεντινός πρόεδρος προειδοποιούν για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider