Χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν ψήφισμα κατά της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χώρες-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν ψήφισμα κατά της Ρωσίας
To ψήφισμα μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στη Ρωσία και στην αναστολή των συναντήσεων στη χώρα.

Χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν έναν ψήφισμα σήμερα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στη Ρωσία και στην αναστολή των συναντήσεων στη χώρα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ειδική συνεδρίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ ενέκρινε το ψήφισμα, που υποστήριξαν η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 43 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ρωσία, Λευκορωσία και Τατζικιστάν) και δύο αποχές.

Οι υποστηρικτές του ψηφίσματος κρίνουν ότι αυτό το ψήφισμα αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό βήμα για την απομόνωση της Μόσχας και δήλωσαν ότι προσπάθησαν σκληρά να αποτρέψουν οποιοδήποτε μεγάλη επίδραση στο υγειονομικό σύστημα της Ρωσίας. Το ψήφισμα έκανε λόγο για μια «υγειονομική έκτακτη κατάσταση» στην Ουκρανία, αναφερόμενο στις μαζικές απώλειες καθώς και στους κινδύνους χρόνιων και μολυσματικών ασθενειών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα από τις ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες.

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΠΟΥ Αντρέι Πλουτνίτσκι αντιτάχθηκε στο ψήφισμα και εξέφρασε «μεγάλη απογοήτευση». «Πιστεύουμε ότι είναι μια στιγμή τεράστιου πλήγματος για το σύστημα της παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης», τόνισε στη συνάντηση των μελών και ανώτατων αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ορισμένοι επέκριναν το ψήφισμα του ΠΟΥ, υποστηρίζοντας ότι δεν προχώρησε αρκετά σε μέτρα κατά της Μόσχας.

Διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να αποβάλουν την Ρωσία από την εκτελεστική επιτροπή του οργανισμού εξαιτίας νομικών τεχνικών ζητημάτων, αν και μέλη ενδέχεται να επιδιώξουν να παγώσουν τα δικαιώματα ψήφου της Ρωσίας σε μια σημαντική συνεδρίαση αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το ψήφισμα χωρών μελών του ΠΟΥ κατά της Ρωσίας έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα

Το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα ψήφισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ενδέχεται να οδηγήσει στο κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του Οργανισμού στη Ρωσία λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει «καθαρό πολιτικό χαρακτήρα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.

Χώρες-μέλη του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ενέκριναν νωρίτερα σήμερα έναν ψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ρωσία και στην αναστολή των συναντήσεων στη χώρα, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η ειδική συνεδρίαση του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ ενέκρινε το ψήφισμα, που υποστήριξαν η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με 43 ψήφους υπέρ και 3 κατά (Ρωσία, Λευκορωσία και Τατζικιστάν) και δύο αποχές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας

«Παράθυρο» Μπορέλ για συζήτηση των ενεργειακών κυρώσεων στη Ρωσία στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Παραμένει στο φάσμα της χρεοκοπίας η Ρωσία - Ορόσημο η 25η Μαΐου

gazzetta
gazzetta reader insider insider