Θετική υπό προϋποθέσεις η Αθήνα για παραχώρηση τεθωρακισμένων BMP-1 στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετική υπό προϋποθέσεις η Αθήνα για παραχώρηση τεθωρακισμένων BMP-1 στην Ουκρανία
Εκτός συζήτησης οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Harpoon. τα αιτήματα έρχονται τόσο από Κίεβο, όσο και από ΗΠΑ και Βερολίνο.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραχωρήσει τεθωρακισμένα BMP-1, εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης, αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Καθημερινή».

Εκτός από τα BMP-1, σύμφωνα με την εφημερίδα η Ελλάδα έχει δεχτεί αιτήματα είτε απευθείας από την Ουκρανία είτε από ενδιάμεσους δρώντες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία και για άλλα συστήματα, όπως τα αντιαρματικά Stinger αλλά και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Harpoon του Πολεμικού Ναυτικού.

Η πίεση για την παραχώρηση των BMP-1 στην Ουκρανία έρχεται κατά κύριο λόγο από το Βερολίνο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας, ο γερμανικός στρατός διαθέτει λύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσες έως ότου καταστεί δυνατή η μονιμότερη ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με αξιόπιστες μονάδες μεταφοράς προσωπικού. Η συζήτηση για την πιθανότητα παραχώρησης BMP-1, υπό τις προϋποθέσεις που παρουσιάστηκαν μόλις, μπορεί να παραμένει ανοιχτή, ωστόσο για τα υπόλοιπα συστήματα και, κυρίως, για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Harpoon η Αθήνα δεν το συζητάει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider