Reuters: Η Ελλάδα απελευθερώνει ρωσικό τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο - Σύγχυση με τις κυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters: Η Ελλάδα απελευθερώνει ρωσικό τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο - Σύγχυση με τις κυρώσεις
Την Τρίτη, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν το πλοίο Pegas, χωρητικότητας 115.500 τόνων, με ρωσική σημαία, με 19 Ρώσους μέλη του  πληρώματος, στη νότια ακτή του νησιού της Εύβοιας.

Ρωσικό τάνκερ που κατασχέθηκε από την Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα και φέρεται να μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο θα απελευθερωθεί εν μέσω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις στους ιδιοκτήτες του, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

«Η ακτοφυλακή έλαβε εντολή από την αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να απελευθερώσει το σκάφος», δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την Τρίτη, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν το πλοίο Pegas, χωρητικότητας 115.500 τόνων, με ρωσική σημαία, με 19 Ρώσους μέλη του πληρώματος, στη νότια ακτή του νησιού της Εύβοιας.

Οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν ότι το πλοίο κατασχέθηκε ως μέρος των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ απαγόρευσε τα πλοία υπό ρωσική σημαία να «δένουν» στα λιμάνια της, με ορισμένες εξαιρέσεις, καθώς ενέκρινε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Το δεξαμενόπλοιο Pegas ήταν επίσης μεταξύ των πέντε πλοίων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου 2022, μόλις δύο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ως μέρος ευρύτερων δυτικών μέτρων κατά της Promsvyazbank, μιας τράπεζας που η Ουάσιγκτον περιέγραψε ως κρίσιμη για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.

Η Promsvyazbank ανακοίνωσε ότι η ίδια και η θυγατρική της PSB Lizing δεν είναι ιδιοκτήτες του δεξαμενόπλοιου, καθώς αγοράστηκε ξανά από τον τωρινό ιδιοκτήτη του τον Απρίλιο του 2021.

Η Promsvyazbank δεν κατονόμασε τον νέο ιδιοκτήτη, αν και η PSB Lizing είπε ότι ο ιδιοκτήτης ήταν η TransMorFlot.

Ελληνικές πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι μετά από ελέγχους δεν υπήρχαν νομικοί λόγοι για την κατάσχεση του Pegas καθώς το πλοίο είχε πρόσφατα αλλάξει ιδιοκτησία και ο νέος του ιδιοκτήτης δεν περιλαμβανόταν στην λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Κάρυστο παραμένει το, υπό ρωσική σημαία, δεξαμενόπλοιο Pegas

gazzetta
gazzetta reader insider insider