Δένδιας: Οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι οι θέσεις που έχει για το Κυπριακό

Newsroom
Μοιράσου το
Δένδιας: Οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι οι θέσεις που έχει για το Κυπριακό
Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στην Ουκρανία όπως και σε κάθε χώρα που υφίσταται εισβολή, τόνισε ο ΥΠΕΞ.

«Η χώρα μας έχει μία πολύ σαφή τοποθέτηση απέναντι στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι μία τοποθέτηση που πηγάζει από πάγιες διακρατικές αρχές της ελληνικής και Ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Όπως είπε: «Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα απέναντι στην Ουκρανία όπως και σε κάθε χώρα που υφίσταται εισβολή. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία χώρα που υπέστη εισβολή. Οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στην Ουκρανία είναι οι θέσεις της Ελλάδας που έχει για το Κυπριακό πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «Αυτό που έχει σημασία είναι η μεγάλη εικόνα». Όπως ανέφερε: «Δεν είμαι ευχαριστημένος ως προς τη διατάραξη, μείζον πρόβλημα οι σχέσεις όλων των χωρών της ΕΕ, όλης της Δυτικής Συμμαχίας και της Ρωσίας. Ενώ, ανέφερε τις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια για να για να ενισχύσει τις Ελληνορωσικές σχέσεις. Ωστόσο, όπως είπε: «Η διατάραξη των ελληνορωσικών και ευρωρωσικών σχέσεων ήταν αποτέλεσμα της Ρωσικής συμπεριφοράς που αντίκειται στις πάγιες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

«Η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή. Να μείνει πιστή στις αρχές και τις αξίες που εκφράζουμε, αλλιώς θα υπήρχε εγγενής αντίφαση ανάμεσα στις θέσεις που υπερασπιζόμαστε στο Κυπριακο και τις θέσεις απέναντι στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εναπόκειται στη Ρωσία να επιστρέψει στους κώδικες συμπεριφοράς του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμαστε πριν», δήλωσε. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια: «Είναι καλό να ξεχωρίζουμε τους λαούς από τις πράξεις των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα δεν καταλογίζει στο σύνολο του Ρωσικού λαού και της Ρωσικής κοινωνίας την εισβολή. Είναι επιλογή συγκεκριμένης κυβέρνησης». Όπως είπε: «Το να μιλάμε για πόλεμο στην Ευρώπη στον 21ο αιώνα είναι τραγικό καθεαυτό», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πολιτική Ad Hoc. Είναι ο μόνος τρόπος να είμαστε αξιόπιστοι και σεβαστοί».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «η χώρα μας έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παραθαλάσσια ζώνη της Μαύρης Θάλασσας, καθώς εκεί βρίσκονται ελληνικοί πληθυσμοί εδώ και αιώνες».Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, απ’ τη Ρωσική πλευρά δε μας επετράπη να πάμε στην Μαριούπολη για να μη δούμε την κατάσταση που επικρατεί εκεί, ενώ όπως έκανε γνωστό, θα ζητήσουμε να γίνει ειδική έρευνα, μαζί με άλλες 37 χώρες, για την Μαριούπολη, με βάση και την εικόνα που μετέφερε ο Έλληνας πρόξενος. «Δεν είναι δυνατόν να καταστρέφονται πόλεις και να σκοτώνονται άμαχοι από τακτικά στρατεύματα. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον 20ο και 19ο αιώνα. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή της βαρβαρότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της κας Νιούλαντ όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα του EastMed, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι δεν υφίσταται γεωπολιτικό, αλλά οικονομικό επιχείρημα. Επεσήμανε, ότι είναι σωστή η εκτίμησή ότι ο EastMEd δεν είναι νεκρός ως πραγματικό έργο, αλλά ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην παρούσα χρονική φάση, ώστε να καλυψει άμεσες ανάγκες. Ενώ τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η όδευση του EuroAsia - Interconnector, που ταυτίζεται με αυτή του EastMed και η οποία υποστηρίζεται σθεναρά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι «μέχρι η Τουρκία να άρει τις απειλές προς την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν επιχαίρει για τους εξοπλισμούς της». «Θέλουμε την Τουρκία φίλη και σύμμαχο αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της δικής της εξωτερικής πολιτικής που την καθιστά συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ενώ χαρακτήρισε το Casus belli ως απολύτως απαράδεκτο καθώς δεν προβλέπεται καν από το Διεθνές Δίκαιο.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ. Ivan Korčok, Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας έκανε λόγο για μία τεράστια στρατηγική ήττα της Ρωσίας. «Ολόκληρη η Δύση είναι πιο ενωμένη από ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι: «Η Ουκρανία πλέον είναι πολιτικά μέσα στην Ευρώπη». Όπως είπε: «Ο πόλεμος έχει αλλάξει τη στάση των Σλοβάκων και υποστηρίζουν την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αν και εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια προπαγάνδα από τη Ρωσία». Όπως έκανε γνωστό, «δε θα υπήρχε η απόφαση να παραχωρηθούν οι S300 στην Σλοβακία αν δεν υπήρχε πόλεμος, ενώ αναπτύσσεται και συστοιχία Patriot, και αυτό είναι κάτι θετικό». Κατά την προεδρεία της Σλοβακίας τόνισε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η συνοχή των χωρών του Βίσενγκραντ, καθώς όπως είπε σε αρκετά ζητήματα δεν υπάρχει ενιαία πολιτική. Ενώ, τόνισε την ανάγκη διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δ. Βαλκανίων. «Είναι μεγάλη η ευκαιρία να έρθουν οι χώρες κοντά», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Bujar Osmani, Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας: «Ζούμε μία ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία και υπάρχει ανάγκη άμεσης και επείγουσας δράσης. Καταδικάζουμε τις κτηνωδίες και ζητούμε άμεσα από τη Ρωσία να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου» επεσήμανε και τόνισε ότι η Β. Μακεδονία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. «Ευθυγραμμιζόμαστε και στηρίζουμε τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στη Ρωσία και ακολουθούμε τις κυρώσεις από το 2014. Έχουμε 100% ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε.

«Από την πρώτη ημέρα το Κόσοβο ευθυγραμμίστηκε με τις κυρώσεις ΕΕ και ΗΠΑ», δήλωσε απ΄την πλευρά της η κα Donika Gërvalla-Schwarz, Υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, ενώ όπως έκανε γνωστό, από την αρχή του πολέμου κάλεσαν 20 Ουκρανούς δημοσιογράφους να ζήσουν και να εργαστούν εκεί. Όπως ξεκαθάρισε: «Από την πρώτη ημέρα προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τους συνομιλητές μας για το πού βαδίζουμε». «Μπορούμε να δεχθούμε μέχρι 20.000 πρόσφυγες», ανέφερε η ΥΠΕΞ, ενώ, όπως έκανε γνωστό, ήδη έχουμε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως είπε: «Ελπίζαμε ότι δε θα ξαναδούμε τέτοιες εικόνες στην Ευρώπη. Αν δε διδάσκεσαι από τα λάθη του παρελθόντος, τα επαναλαμβάνεις».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

ΕΕ: Η ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών θα συζητηθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Πράγας

23:43

Δυτική Όχθη: Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις

23:29

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Καταδικάζει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία

23:12

Μελόνι: Θα απαντήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά στα προβλήματα της Ιταλίας

22:49

Στυλιανίδης: Ξεκινά το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης

22:31

1ο Mykonos Running Festival: Η Μύκονος «φοράει αθλητικά» προβάλλοντας τον πολύπλευρο χαρακτήρα της

22:17

Πιλοτικό πρόγραμμα προστασίας για πυρκαγιά στο άλσος Συγγρού

21:59

Συγχαρητήριο μήνυμα ΥΠΕΞ στη Νιγηρία για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της

21:44

Βουλή: Τις εκδηλώσεις για την προβολή των προϊόντων της Ηπείρου στο Ζάππειο Μέγαρο, εγκαινίασε ο Κ. Τασούλας

21:29

Aναστασιάδης: Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλείται η Τουρκία

21:13

Ολλανδία: "Λυπηρή" η απόφαση της Νικαράγουα να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Χάγη

21:00

Επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ προγραμματίζουν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης οι ΜμΕ σε Βιομηχανία και Κατασκευές

20:50

Μενέντεζ: Οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή

20:40

ΣΥΡΙΖΑ: Κεραμέως και Θεοδωρικάκος συνεχίζουν να κάνουν τους ψόφιους κοριούς

20:35

ΝΔ: Η επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο της Ζωής Ράπτη είναι καταδικαστέα

20:24

Λετονία: Το κεντρώο κόμμα Νέα Ενότητα, νικητής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με exit poll

20:18

Πύργος: Φωτιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σπιάντζα

20:13

Ιράν: Διαδηλώσεις σε ιρανικά πανεπιστήμια και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον κόσμο

20:06

Ολοκληρώθηκε η 2η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ

19:58

Ράπτη: Η επίθεση του φεμινιστικού τμήματος του Ρουβίκωνα στο πολιτικό μου γραφείο δεν μας τρομοκρατεί

19:54

Γεωργιάδης: Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων tης διπλής ανάπλασης

19:48

Ερντογάν: Ξέρουμε πολύ καλά ποιος έχει εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα

19:40

Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

19:34

Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη: Η εστία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας

19:12

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο δυστύχημα στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πετριτσίου

18:57

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16

18:51

Ιαπωνία: Σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την περιοχή Κιούσου

18:48

Κ. Μητσοτάκης: «Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”»

18:32

Ντερ Λάιεν: Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα εργαστούμε για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας

18:21

Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές